Go Back

Aranygaluska

A magyar desszert, ami még az amerikaiak körében is népszerű lett
Aranygaluska
Recept nyomtatása
Fogás desszert, édesség, kávésüti
Konyha magyar
Kulcsszavak dió, kelt tészta, sütemény
Előkészítési idő 25 perc
Elkészítési idő 8 perc
Sütés 50 perc
Teljes idő 1 óra 23 perc
Adag(ok) 6 adag

Hozzávalók

A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 7 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj

A sodóhoz:

  • 1 liter tej
  • 5 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • 1 kk étkezési keményítő
  • 2 tk vanília őrlemény

Elkészítés

  • A tésztával kezdünk: a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a vajat pedig felolvasztjuk.
  • A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját és az olvasztott vajat majd alaposan összegyúrjuk az egészet, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk.
  • Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
  • Közben ledaráljuk a diót, kikeverjük a cukorral és felolvasztjuk a vajat.
  • Ha a tészta megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatót az olvasztott vajba mártva kiszaggatjuk a tésztát.
  • Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk. A kiszaggatott “galuskákat” először az olvasztott vajba márjtjuk, majd meghempergetjük a diós cukorban, és szeépen egymásra helyezzük őket. A megmaradt kis tésztararabokat szintén, majd kitöltjük velük a lyukakat az építményünkön.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb 50 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával.
  • Közben elkészítjük a sodót:
  • A tojássárgákat kikeverjük a cukorral a vaníliával és a keményítővel. A tejet felmelegítjük, és folyamatos keverés mellett a tojásos krémhez adjuk miközben kis lángon sűrűre főzzük.
  • A langyos aranygaluskát a langyos sodóval tálaljuk.

Megjegyzések

Hóvégén vagy máskor, spórolós napokon nem kell egyesével vajba-dióba forgatni, lehet soronként is, úgy kisebb az élvezet, de fele annyi kell belőlük.