Epres-bodzás morzsasüti: ezt a desszertet nem tudod majd elégszer elkészíteni a nyáron

Az epres-bodzás morzsasüti az a desszert, ami egész nyáron megmenti majd az életed.
Na jó, nem feltétlenül ebben a formában, hiszen az eper és a bodza szezonja már most tombol, és csak pár hétig tart ki. A morzsasüti viszont alapvetően az a műfaj, amit ugyan télen is csinálhatunk (almával vagy körtével) de mégiscsak fanyar, friss nyári gyümölcsökkel az igazi. Most eper és bodza, később rebarbara, aztán jöhet az egres, a málna, a ribizli, a szeder, az áfonya, bármi ami a piacon van, nagyjából friss és nem túlságosan drága – persze, tudjuk, melyik gyümölcs nem az?
Kérdésed van a receptekkel vagy a sütéssel kapcsolatban? Keresd a Hóvége ügyfélszolgálatát, két nap alatt ingyenesen választ kapsz!
A nyári vonalat pedig erősti, hogy eredetileg hideg vaníliaszósszal vagy vaníliafagyival tálalják, ami szintén sokkal jobban csúszik egy forró nyári napon, mint egy szottyos őszin.
A crumble másik nagy előnye, hogy nagyon hamar elkészül, és gyakorlatilag annyira elronthatatlan, hogy hozzá képest a muffin egy kulináris diplomát igénylő süti – nem is értem, miért nem a crumble, vagyis a morzsasüti futott be olyan hatalmas karriert, mint a papírkapszlis kis sütik. A brit-amerikai édesség alapjai többszáz évre nyúlnak vissza, de a reneszánszukat a XX. század eleje óta élik – többes számban, mert a morzsasüti az angoloknál crumble, az amerikaiaknál crisp, de ismerik Betty Brown néven is.
A hihetetlenül egyszerű süti annyiból áll, hogy a tepsi aljára szórunk egy kis gyümölcsöt, majd lisztet/zabdarálékot, esetleg a kettő keverékét összemorzsoljuk vajjal és cukorral, hanyag eleganciával a sütire szórjuk és mehet is a sütőbe 20-30 percre. Ennyi idő alatt a gyümölcs bugyborékolósra sül, a morzsa megbarnul, és különösen szép ugyan nem lesz – cserébe iszonyú finom, és más nem is kell a boldogsághoz. Ha villantani akarunk, akkor készülhet külön kis tálkákban, ha csak desszertnek dobjuk össze, maradhat a tepsi is. Gyümölcsből sem kell a legressebb, legfrissebb, lényeg, hogy érett legyen – a morzsa úgyis mindent kitakar.
Epres-bodzás crumble (morzsasüti)

Hozzávalók
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zabpehely darálva
- 10 dkg vaj
- 3 ek nádcukor
- 1 csipet só
- 50 dkg eper
- 1 ek keményítő
- 3 ek bodzaszörp
Elkészítés
- Az epret kicsumázzuk, megmosszuk, lecsöpögtetjük
- Összekeverjük a szörppel és a keményítővel, és egy kisebb tepsibe szórjuk, hogy az egész alját elfedje.
- A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, a darált zabpehellyel és a cukorral, majd az egészet rászórjuk a gyümölcsre.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig.
- Langyosra hűlve, fagyival tálaljuk (de nélküle is pazar).
