Epres-bodzás morzsasüti: ezt a desszertet nem tudod majd elégszer elkészíteni a nyáron

Az epres-bodzás morzsasüti az a desszert, ami egész nyáron megmenti majd az életed.

Na jó, nem feltétlenül ebben a formában, hiszen az eper és a bodza szezonja már most tombol, és csak pár hétig tart ki. A morzsasüti viszont alapvetően az a műfaj, amit ugyan télen is csinálhatunk (almával vagy körtével) de mégiscsak fanyar, friss nyári gyümölcsökkel az igazi. Most eper és bodza, később rebarbara, aztán jöhet az egres, a málna, a ribizli, a szeder, az áfonya, bármi ami a piacon van, nagyjából friss és nem túlságosan drága – persze, tudjuk, melyik gyümölcs nem az?

Kérdésed van a receptekkel vagy a sütéssel kapcsolatban? Keresd a Hóvége ügyfélszolgálatát, két nap alatt ingyenesen választ kapsz!

A nyári vonalat pedig erősti, hogy eredetileg hideg vaníliaszósszal vagy vaníliafagyival tálalják, ami szintén sokkal jobban csúszik egy forró nyári napon, mint egy szottyos őszin.

A crumble másik nagy előnye, hogy nagyon hamar elkészül, és gyakorlatilag annyira elronthatatlan, hogy hozzá képest a muffin egy kulináris diplomát igénylő süti – nem is értem, miért nem a crumble, vagyis a morzsasüti futott be olyan hatalmas karriert, mint a papírkapszlis kis sütik. A brit-amerikai édesség alapjai többszáz évre nyúlnak vissza, de a reneszánszukat a XX. század eleje óta élik – többes számban, mert a morzsasüti az angoloknál crumble, az amerikaiaknál crisp, de ismerik Betty Brown néven is.

A hihetetlenül egyszerű süti annyiból áll, hogy a tepsi aljára szórunk egy kis gyümölcsöt, majd lisztet/zabdarálékot, esetleg a kettő keverékét összemorzsoljuk vajjal és cukorral, hanyag eleganciával a sütire szórjuk és mehet is a sütőbe 20-30 percre. Ennyi idő alatt a gyümölcs bugyborékolósra sül, a morzsa megbarnul, és különösen szép ugyan nem lesz – cserébe iszonyú finom, és más nem is kell a boldogsághoz. Ha villantani akarunk, akkor készülhet külön kis tálkákban, ha csak desszertnek dobjuk össze, maradhat a tepsi is. Gyümölcsből sem kell a legressebb, legfrissebb, lényeg, hogy érett legyen – a morzsa úgyis mindent kitakar.

Epres-bodzás crumble (morzsasüti)

A desszert, ami egész nyáron megmenti az életed
Epres-bodzás morzsasüti fagyival tálalva szép zöld tányérokon
Recept nyomtatása
Fogás desszert, sütemény
Konyha amerikai
Kulcsszavak crumble, morzsasüti
Előkészítési idő 15 perc
Sütés 25 perc
Teljes idő 40 perc
Adag(ok) 4 főre
Költség 2500 forint

Hozzávalók

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg zabpehely darálva
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek nádcukor
  • 1 csipet
  • 50 dkg eper
  • 1 ek keményítő
  • 3 ek bodzaszörp

Elkészítés

  • Az epret kicsumázzuk, megmosszuk, lecsöpögtetjük
  • Összekeverjük a szörppel és a keményítővel, és egy kisebb tepsibe szórjuk, hogy az egész alját elfedje.
  • A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, a darált zabpehellyel és a cukorral, majd az egészet rászórjuk a gyümölcsre.
  • 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig.
  • Langyosra hűlve, fagyival tálaljuk (de nélküle is pazar).
Epres-bodzás morzsasüti fagyival tálalva szép zöld tányérokon
Epres-bodzás morzsasüti fagyival tálalva szép zöld tányérokon
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ennyi a garantált bérminimum 2025-ben

A garantált bérminimum 2025-ben: bruttó 348 800 Ft, nettó 231 952 Ft havi szinten – részletes lebontás, kinek jár, és mi jön 2026–2027-ben.

Jótállás, szavatosság, garancia: Mi a különbség?

Sokan nem tudják, mi a garancia és szavatosság különbsége, pedig ez eldönti, visszaviheted-e a hibás terméket.

A világ legegészségesebb fagyija gyerekeknek – imádni fogják a kölykök, reggelinek, uzsonnának is tökéletes

Fagyi gyerekeknek, ráadásul reggelire? Megőrültek ezek? Nos, mutatunk egy olyan fagyit, amit simán...

Hűvös lesz a forró panellakás ezzel a trükkel: ha nincs klímád, próbáld ki!

A forróság napközben gyorsan átmelegíti a betonfalakat, éjjel pedig a falak visszasugározza a hőt.

Hogyan szabadulj meg a vakondoktól?

Küzdesz a vakondokkal a kertben? Fedezd fel a leghatékonyabb vakond elleni védekezés módjait! Természetes és modern megoldásokat mutatunk: