Rengetegféle, más-más arányokkal dolgozó receptet találunk a neten, de ezek többsége nem adja azt az erőteljes és különleges ízt, amiért egyáltalán belevágunk a szörpkészítésbe. A tökéletes bodzaszörp recept a megszokottnál jóval több virágot és cukrot ír elő, de a végeredmény kárpótolni fog a kicsivel nagyobb fáradságért.

Mikor és hogyan gyűjtsünk bodzát?

A bodzavirág szezonja május, június, ekkor készítjük a kincset érő szörpöt. Többfajta bodzafaj létezik, de csak a fekete bodza virágát használhatjuk fel (Sambucus nigra). Gyakorlatilag bárhol megtalálhatjuk, azonban nagyon nem mindegy, hogy honnan szedjük. Alapszabály, hogy forgalmas, benzingőzös területeken nem gyűjtünk semmilyen szörpnek, teának valót, mert a kipufogógázából származó káros anyagok és a szálló por elszennyezi a virágokat. Kerüljük a szántóföldek környékét is, hiszen tavasszal permetezik a haszonnövényeket.

Nyílt, illatos virágokat szedjünk, de figyeljünk rá, hogy még ne legyenek teljesen elnyílva. Esős idő után közvetlenül ne álljunk neki, várjuk ki a tartós napsütést. A bodzabokrot sem tépni, sem teljesen lecsupaszítani nem szabad – a mi érdekünk is, hogy fejlődjön, szaporodjon, és hogy jövőre is gyűjthessük virágát (vagy nyár végén a bogyóját). Késsel, metszőollóval vágjuk le a bodzafejeket, így sokkal hatékonyabbak leszünk. A legjobb, ha nyitott kosárba vagy textilzsákba gyűjtögetünk, a nejlonszatyorban összefonnyadnak a virágok.

Ha megvan a kellő mennyiség, akkor jöhet a feldolgozás. Rázogassuk le virágokról a megbújó apró rovarokat, tisztítsuk meg a zöld növényi részektől. Megmosni nem kell, mert kárba vész az értékes virágpor.

A tökéletes bodzaszörp recept

A legtöbb recept meglepően kevés virágot ír elő, pedig hát minél több az „anyag”, annál jobb a szörp. Nekünk nagy mennyiségre lesz szükségünk és a szokásosnál több cukorra. Cserébe egy nagyon koncentrált, ízletes bodzaszörpöt kapunk, amit erősen hígítva fogyaszthatunk.

Miből mennyi? Hozzávalók:

  • 300 gramm bodzavirág
  • 600 gramm cukor
  • 30 gramm citromsav (vagy kezeletlen citrom)
  • 3 deciliter víz

A recept

A megtisztított (nem megmosott!) virágokat kifőzött befőttesüvegbe tesszük. A cukorból és a vízből szirupot készítünk, majd hozzáadjuk a citromsavat. Megvárjuk, amíg 60 fokosra hűl (ez a kézmelegnél kicsivel melegebb hőfok), és ráöntjük a keveréket a bodzára. Összekeverjük, állni hagyjuk egy hétig, aztán leszűrjük. Ezzel el is készült a tökéletes bodzaszörpünk.

Az elkészítés nagyon egyszerű, nehézséget a sok virág leszedése, előkészítése lehet. Ha csak kevesebb tudunk begyűjteni, akkor használhatunk fele-fele részben bodzát és akácot, nagyon jól illenek egymáshoz, biztosan nem fogunk csalódni.

Megéri bodzaszörpöt elrakni?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...