Készüljünk a húsvétra: madártej szelet sütés nélkül!

Hoztunk egy remek húsvéti süteményt, ami annyira egyszerű, hogy akár gyerekek is elkészíthetik felügyelet mellett, ráadásul sütni sem kell. Ez a finom madártej szelet biztos sikert arat az ünnepi asztalon is.
A madártej minden idők egyik legnépszerűbb magyar desszertje – pedig amúgy nem is magyar, a franciák is készítik. Az angolszász oszágokban pedig floating island, vagyis úszó sziget néven fut. Mindenesetre biztosan nem olyan gyakori, mint a magyar konyhában, sokkal inkább számít egy niche különlegességnek, mint a vasárnapi rántott hús után következő egyik leggyakoribb nyalánkságnak. A népszerűség oka egyébként az lehet, hogy a madártejet viszonylag egyszerű elkészíteni. A gyomornak sem túl nehéz – ami nem mellékes egy klasszikus magyaros három fogásos ebéd esetén – és a helyettesítőknek köszönhetően az eredetei tojásos-vaníliás verziónál olcsóbban is ki lehet hozni.
A madártejet annyira szeretjük, hogy mindenféle más desszertbe, tortába, fagyiba és persze sütibe is beépítjük. Most egy ilyen darabot hoztunk, ráadásul húsvétra készülve egy könnyed, sütésmentes verziót: ez a madártej szelet.
Ezt a sütit nem kell sütni
A húsvéti ételek között egyébként is szép számmal készülünk hidegkonyhai készítmények, és ilyenkor a klasszikus aprósütik mellett szívesen készítünk sütés nélküli sütiket is, amiket csak úgy össze lehet dobni, a konyhát viszont nem melegítik át.
Kérdésed van a sütéssel vagy a receptekkel kapcsolatban? Keresd ügyfélszolgálatunkat, ahol kollégáink ingyen és gyorsan válaszolnak neked!
A madártej szelet ráadásul nagyon egyszerű is, gyerekekkel is nekiállhatunk, elrontani ők sem tudják. Viszont remek közös program, húsvétra hangolódás lehet. A krém arányait érdemes tartani, de azt, hogy milyen keksszel dolgozunk, vagy hogy a csokis tetőt lespóroljuk, és csak porcukorral tálaljuk, az rajtunk múlik. Tálalásnál érdemes meleg vízbe mártott késsel szeletelni, és közvetlenül az előtt vegyük csak ki a hűtőből, hogy késsel nekiesünk – így szebben lehet vágni.
A madártej szelet csokis tetejét egyébként fehér csokiból is elkészíthetjük. Ekkor tálaláskor szórhatunk rá színes cukorkákat, hogy még húsvétosabb legyen. Mi most maradtunk ennél a klasszikus változatnál.
Madártej szelet

Felszerelés
- 18 x 28 centiméteres tepsi
Hozzávalók
A sütihez (18×28-as tepsi esetén):
- 120 gramm vajas keksz (kb. 20 db)
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- 1 dl tejszín
- 80 gramm cukor
- 2 tk vaníliaőrlemény (vagy vaníliaaroma)
- 60 gramm liszt
- 7 gramm zselatin
- 4 ek víz
A mázhoz:
- 90 gramm csokoládé
- 2 ek vaj
- 0,5 dl tej
Elkészítés
- A kekszek felét letesszük egy tepsibe, úgy, hogy mindenhol fedje az alját. Ha nem jön ki a lépés, akkor felezgessünk.
- A lisztet, porcukrot, vanília őrleményt keverjük össze egy kisebb tálban
- A tojást verjük fel, keverjük ki, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, majd kezdjük el melegíteni, és több részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket, közben pedig kevergessük folyamatosan. Főzzük sűrűre.
- Ha kész, tegyük félre.
- A zselatint keverjük ki a vízzel, melegítsük össze, majd adjuk a krémhez és alaposan keverjük el.
- A krémet simítsuk a kekszekre, majd fedjük be a maradék keksszel.
- A csokit törjük össze, adjuk hozzá a vajat és a tejet majd melegítsük össze.
- Simítsuk a kekszekre, majd várjuk meg, míg kicsit kihűl. Fedjük le és tegyük hűtőbe 24 órára.
