Akár boltban vesszük, akár otthon sütjük a húsvéti kalácsot, ilyen árak mellett vétek lenne nem elfogyasztani az egészet. Természetesen az is érthető, ha mostanra már nem ugyanazzal a szájízzel fogyasztjuk a kalácsot és a sonkát, ezért is mutatunk szuper maradékmentő ötleteket. Legyen az akár a maradék húsvéti sonka vagy akár a maradék húsvéti kalács felhasználása, ezekben az egyszerű és ízletes receptekben nem fogunk csalódni.
Maradék húsvéti kalács felhasználása ezzel a 3 klasszikus és ízletes recepttel
Puha csokis-lekváros kalács
A maradék húsvéti kalács felhasználása tökéletesen érvényesül ebben a hagyományos finomságban. Ez a mennyei klasszikus az összes jó hozzávalót felsorakoztatja, ami a kalácshoz illik, mégis egy egészen új süteményt készíthetünk a szikkadt kalácsból, egy kis csokival és baracklekvárral.
Eredetileg egy Stahl Judit recept az alapja, ez egy évek alatt kimunkált családi kedvenc:
Hozzávalók:
- 30 dkg szikkadt kalács
- 3 dl tejszín
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 evőkanál baracklekvár
- 5 dkg vaj
Elkészítés
- A húsvéti kalácsot kisebb kockákra daraboljuk és egy kivajazott tepsibe szórjuk.
- A tejet és a tejszínt tűzhelyen össze melegítjük, de nem várjuk meg, hogy felforrjon, előtte levesszük a tűzről.
- Egy habverővel habosra keverjük az egész tojásokat, a tojássárgákat és a cukrot.
- A meleg tej-tejszín keveréket folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukros tojáshoz, majd ráöntjük a kalácsra. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a kalács teljesen magába szívja a folyadékot.
- A csokit összetörjük és a kalács közé tesszük, majd rácsorgatjuk a baracklekvárt. Végül a tetejére morzsoljuk a vajat és 45 percig sütjük.
Maradék húsvéti kalács felhasználása sós receptben: sajtos-sonkás kalácsfelfújt
A kalács nem csak süteményként éleszthető újjá, hanem csodás laktató sós ételek készíthetők belőle. Természetesen jó sok sonkával és sajttal, de így legalább a maradék húsvéti sonkára is jut ízletes ötlet.
Hozzávalók:
- Az egyszerűség kedvéért számoljunk 500 gramm kaláccsal
- 4 tojás
- 4 dl tej
- 150 gramm tejszín
- 150 gramm sajt
- 150 gramm sonka
- só, bors, fűszerek ízlés szerint
Elkészítés
- A maradék húsvéti kalácsot 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
- A tejet, a tejszínt, a tojásokat összekeverjük, belereszeljük a sajt nagy részét, majd fűszerezzük és jól összekeverjük.
- Egy tepsit vagy tűzálló edényt kivajazunk, a kalácsokat az aljára tesszük sorban. Rászórjuk a sonkát, a tejszínes-tojásos keveréket, majd újabb réteg kalácsot teszünk rá és így tovább, amíg el nem fogy a kalács, a tejes-tojásos keverék és a sonka.
- Végül reszelt sajtot teszünk a tetejére és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Francia bundás kenyér
A jó sós, fokhagymás bundás kenyér édes változata, amihez még a citromos tea is illik. Sokan azt mondják ez a legfinomabb reggeli – egyszer érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 6 szelet kalács
- 1 evőkanál vaj
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 dl tej
- 1 mokkáskanál fahéj
Elkészítés
- Keverjük össze a tojást, a tejet, a cukrot, a vanília kivonatot és a fahéjat egy tálban.
- Mártsuk bele a kalácsok mindkét oldalát.
- Egy serpenyőben olvasszunk vajat és süssük rajta egy 1-1 percig a kalácsok mindkét oldalát.
- Ne érezzük „bűnösnek” magunkat, ha még ezen felül nutellát vagy lekvárt kívánunk mellé. Adjunk az élvezetnek!