Ez a legolcsóbb tavaszi luxuskaja: krémes medvehagymás-tojásos nokedli

Ez a krémes medvehagymás-tojásos nokedli igazi tavaszi komfortételünk, a receptet ráadásul könnyű elkészíteni, és nem is drága egyáltalán. Te kipróbálod?
A tavasznak vannak hírnökei: a hóvirág, a gólyahír, a medvehagyma, a friss fejes saláta. Mikor az ember már hónapok óta gyökérzöldségeket fogyaszt különböző formában, akkor minden kis zöld hajtásnak nagyon tudunk örülni. Legyen az harsanó spenót, illatos medvehagyma, vagy roppanós csíra. De főleg vastag levelű, harmatos fejes saláta.
Körethez a főételt
A fejes saláta egyébként egy vicces dolog. A hagyományos magyar konyhában szinte csak és kizárólag ilyenkor tavasszal imádjuk, a tojásos galuska kísérőjeként. Az év további részében alig használjuk, a konyhából pedig szinte teljesen kiszorította az uniformizált, kicsit unalmas ízű jégsaláta. Hogy mennyire fontos hagyomány a tavaszi első fejes saláta tojásos nokedlivel, azt mi sem mutatja be jobban, mint hogy a főétel készül tulajdonképpen a köret mellé. Bár ez az étel nagyon jó káposztasalátával. Csaladádéval, céklasalival vagy éppen kovászos uborkával, a kifejezetten retrónak számító, ecetes-cukros lében úszó salátalevelek mellé kötelezően ez készül.
Kérdésed van a receptekkel kapcsolatban? Forulj a Hóvége ingyenes ügyfélszolgálatához, kollégáink gyorsan válaszolnak!
Kicsit másként tojásos nokedli
Akkora hangsúlyt azonban mégsem kell a salátára fektetni, hogy a tulajdonképpeni főételt elkummantsuk a kedvéért.
A tojásos nokedli esetében ugyanis nagyon kevésen múlik, hogy egy száraz, menzás nokedlis rántottát, vagy egy krémes, tavaszias komfortételt teszünk az asztalra. És bár a régen olcsónak számító ételek közül egy csomó már egyáltalán nem is számít olcsónak – helló, lecsó – a tojásos nokedli még mindig viszonylag jó áron elkészíthető. Nem is kell hozzá más csak tojás, liszt, tejföl és jelen esetben egy nagy csokor, illatos medvehagyma, hogy egy kicsit még fokozzuk a tavaszi hangulatot a tányéron.
A krémes tojásos emulzió titka pedig tulajdonképpen annyi, hogy a pár kanál tejföllel krémesített felvert tojásokat a nagyon forró, de a tűzhelyről már levett nokedlire kanalazzuk, ha pedig szükséges, az olasz konyhából ellesve 1-2 kanál főzővízzel lazítva addig kavarjuk, míg megszilárdulva, de nem rántottaként veszi körbe a nokedlikat.
Krémes medvehagymás-tojásos nokedli

Felszerelés
- 1 nokedliszaggató
- 1 nagy lábas
- 1 nagy serpenyő
Hozzávalók
- 500 gramm finomliszt (BL55)
- 2 egész tojás (a nokedlihez)
- 1 bögre langyos víz (a nokedlihez)
- 5 egész tojás (a bevonathoz)
- 2 ek tejföl (20-as)
- 2 ek zsír (liba vagy kacsa)
- 1 nagy csokor medvehagyma
Elkészítés
- A lisztet sózzuk, és hozzáadjuk a 2 felvert tojást. Kicsit elkeverjük, majd hozzáadunk 3-3,5 dl vizet.
- Alaposan elkeverjük.
- Egy nagy fazékban vizet forralunk, sózzuk, majd szaggatóval több adagban beleszaggatjuk a nokedlitésztát. Akkor van kész, ha feljöttek a víz felszínére és 1-2 percig forrtak.
- Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a liba- vagy kacsazsírt, és rádobjuk a nokedlit.
- Kevergetjük, hogy mindenhol jól átforrósodjon.
- Közben az 5 tojást felverjük, sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt meg a finomra vágott medvehagymát, és jól elkeverjük.
- Levesszük a tűzről a forró nokedlit, ráöntjük a tojást, és finoman kevergetve megvárjuk, míg krémesre szilárdul. Ha nem elég laza, kis főzővíz jöhet hozzá.
- Azonnal tálaljuk.
