Tanyasi multivitamin, avagy így készül a csíramálé házilag – Finom és nagyon egészséges

A csíramálé egy igazi hagyományos édesség, amelyet népiesen malátaként vagy édes malátaként is emlegetnek. Ez a finomság főként az Alföldön volt népszerű, és különleges helyet foglal el a magyar konyhában. De nemcsak finom édesség, hanem egy igazi tápanyagban gazdag, egészséges étel, amit az emberek már évszázadok óta nagyra értékelnek. Cikkünkben bemutatjuk a receptet és elmondjuk, miért is tesz jót az egészségünknek! Szólunk előre: a csíramálé készítése házilag nem bonyolult, de ez nem egy bögrés süti, rá kell szánni az időt.
Gyerekkoromban anyukám rengeteget mesélt egy különleges édességről, amit a nagymamája készített: a csíramáléról. Persze akkor még fogalmam sem volt, mi ez, de a név valahogy megragadt. Aztán nemrég egy véletlen netes keresgélés közben rátaláltam a csíramálé receptjére! Ott virított előttem és azonnal bevillant: na, most meglepem anyukámat, mert eddig csak a nagymamám csinált neki ilyet. Rögtön belevágtam.
Régi idők varázslata: csíramálé készítése házilag
A csíramálé elkészítése nem bonyolult, de egy kis időt és türelmet igényel. Első lépésként fogjunk néhány maréknyi búzát, amit előző este hideg vízbe kell áztatni. Másnap reggel leszűrjük és egy nedves konyharuhára terítjük a búzaszemeket, majd lefedjük, hogy sötétben legyenek. Pár nap alatt megindul a csírázás, és amikor már látjuk a kicsi fehér csírákat előbújni, készen állunk a következő lépésre.

A kicsírázott búzaszemeket egy turmixgépbe tesszük és némi vizet adunk hozzá. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, hogy egy sűrű, pépes masszát kapjunk. Ezután ezt a masszát leszűrjük, hogy megszabaduljunk a héjtól és a maradványoktól. A szűrt csíramasszához hozzáadunk egy kis búzalisztet, majd jól elkeverjük, hogy egy sima, folyékony állagot kapjunk.
Ezután következik a varázslat: az edényt meleg helyre tesszük és hagyjuk, hogy az erjedés beinduljon. Az erjedés folyamata közben az édesség fokozatosan kibontakozik, ahogy a búzacsírák cukorrá alakulnak. Ennek az ideje nagyjából 24 óra, de akár több is lehet, ha erősebb édes ízt szeretnénk.
Amikor a massza elérte a kívánt édességi fokot, be kell sűríteni. Ezt úgy érhetjük el, hogy a keveréket egy hőálló edénybe tesszük és 140–150 fokos sütőben, alacsony hőfokon lassan megsütjük. Ez az utolsó lépés akár 2-3 órát is igénybe vehet, de megéri a várakozást. A csíramálé fokozatosan megszilárdul és egy különleges, karamellizált réteget képez a tetején.
Amint kihűlt, felszeleteljük, és máris fogyasztható! Az íze édes, enyhén malátás, ami a természetes erjedésnek köszönhető.
Az igazi tanyasi multivitamin
Az emberek nagyjából a 18. századtól kezdve fogyasztották rendszeresen a csíramálét, különösen a böjti időszakban, amikor húsmentes és tápláló ételekre volt szükség. A maláta készítése egy ősi eljáráson alapul, hiszen a gabonacsírák erjesztését már az ókorban is ismerték, de a csíramálé akkor értékelődött fel Magyarországon, amikor a háborúk és az ínséges idők miatt olcsó, de tápláló ételre volt szükség.
A csíramáléban található B-vitaminok közül többféle is megtalálható, különösen a B1-, B2- és B6-vitamin, amelyek nélkülözhetetlenek az anyagcseréhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A csírákban természetesen előforduló E-vitamin antioxidáns hatású, és védi a sejteket a károsodástól, míg a C-vitamin az immunrendszer erősítéséhez járul hozzá. Arról nem is beszélve, hogy a búzacsírákban lévő enzimek is rendkívül hasznosak az emésztés szempontjából. Segítik a tápanyagok felszívódását, valamint könnyítik az emésztőrendszer munkáját, ami különösen előnyös lehet azok számára, akiknek érzékeny a gyomra. Az erjedési folyamat során természetes cukrok keletkeznek, amelyek energiát adnak, miközben nem terhelik meg a szervezetet felesleges adalékanyagokkal.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: