Egészséges, finom, különleges és 300 Ft egy adag? Mutatjuk, mi az!
![sargaborso-dahl-1 Sárgaborsó dahl recept: tálalás](https://hovege.hu/wp-content/uploads/2025/01/sargaborso-dahl-1-1068x559.jpg)
Sárgaborsó dahl recept: Egészséges, finom, különleges és 300 Ft egy adag!
A sárgaborsótól valószínűleg a fél ország PTSD-ben szenved. A háborút-forradalmakat megélt, ötvenes évek hiánygazdaságában felnőtt idősebb generáció heti többször ette ez a már akkor is rendkívül olcsó hüvelyest, a fiatalabbakat pedig, 50-25 között a menza tántorította el örökre a felesborsótól. Pedig a sárgaborsó egy szuper dolog – olcsó, sokáig eltartható, nagyon jó fehérjeforrás, alig van benne zsír, csökkenti a magas vérnyomást és segít megelőzni a krónikus vesebetegséget is. Az unalomig ismert, csirizes főzeléket egyébként jól is el lehet készíteni, de ezen kívül lehet belőle krémleves, krém, saláta feltét, de sűrítésre is használhatjuk. Kiváló húspótló, ami jó pont, ha valaki éppen a veganuár közepén van. Az alábbi sárgaborsó dahl recept egy pár nem túl drága fűszerrel indiai hangulatot ad neki, és garantáltan szeretni fogja az is, aki egyébként nem lelkesedik a sárgaborsóért.
A sárgaborsó dahl recept mellé feltétnek mehet a szójakolbász, sima virsli, húsos vagy húsmentres fasírt, falafel, csírák zöldek, vagy egy kis pácolt lilahagyma.
Sárgaborsó dahl recept
![Sárgaborsó dahl recept: tálalás](https://hovege.hu/wp-content/uploads/2025/01/sargaborso-dahl-2r-741x486.jpg)
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 50 ml olivaolaj
- 2 szál sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 500 gramm sárgaborsó
- 2 tk római kömény (őrölt)
- 500 ml víz
- 400 ml paradicsom (passzírozott, lehet konzerv is)
- 200 ml kókusztej vagy ugyanennyi tejszín, esetleg növényi tejszín
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 2 db chili
Elkészítés
- A sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk. ha nincs idő, forró vizet öntünk rá 1 órára.
- A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, a sárgarépát meghámozzuk, kisebb-nagyobb kockákra vágjuk őket és aprítógépben finomra daráljuk.
- Az olajat egy lábosban felhevítjük, rádobjuk a hagymás-répás keveréket, pár percig keverjük közepes lángon.
- Utána mehet a beáztatott, lecsöpögtetett sárgaborsó.
- Keverjük el, adjuk hozzá a paradicsomot, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a chilit és a római köményt, és lefedve főzzük puhára a borsót. Ez 30-1,5 óra lehet attól függően, hogy mennyi idős a borsó, sajnos nem nagyon lehet megjósolni előre.
- Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a kókusztejet/tejszínt és még egyet forralunk rajta. Lefedjük, és hagyjuk, hogy beszívja a kókusztejet. Ha ez megtörtént, tetszőleges feltéttel tálaljuk.
Megjegyzések
![Sárgaborsó dahl recept: tálalás](https://hovege.hu/wp-content/uploads/2025/01/sargaborso-dahl-3r-300x225.jpg)
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: