A rettenetes menzás főzelékkel azonosítjuk ezt a hüvelyest, ami nagy hiba, mert nem ez az egyetlen és kizárólagos felhasználási lehetőség a sárgaborsóra. Saláta, rizses főétel, leves és finom krém is készülhet belőle, ezeket mutatjuk.
Sárgaborsópüré
4 főre
- 500 g puhára főtt sárgaborsó (a levét is tedd félre)
- 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1 ekanál őrölt kömény (lehet több)
- 2 gerezd pépesített fokhagyma
- 1 kanál fűszerpaprika
- só
Az alapanyagokat egy botmixerrel pürésítem, ha túl sűrű, a főzőlével higítom selymesre.
Pitával, tortillával laktató uzsonna, vacsora, a képen a lenti ropogóssal is meg lett szórva.
Paradicsomos sárgaborsó ragu
4 főre
- 500 g sárgaborsó
- 400 g paradicsompüré
- 2 ekanál őrölt fekete kömény
- 2 tkanál őrölt fahéj
- 2 tkanál őrölt szegfűszeg
- 2 tkanál őrölt fekete bors
- 2 citrom frissen facsart leve
- 2 citrom reszelt héja
- só
Az alapanyagokat egy lábosba rakom és alacsony lángon elkezdem főzni. Ha túl hamar besűrűsödik vízzel lehet kipótolni.
Főtt rizzsel tálalom. Borsó helyett elkészíthető marhahússal is.
Krémes sárgaborsóleves
4 főre
- 300 g sárgaborsó egy éjszakára beáztatva
- 300 g burgonya meghámozva, felkockázva
- 300 g vöröshagyma felszeletelve
- 2 dl karamalz
- 4 db babérlevél
- 1
- só
Az olajon megpirítom a hagymát, felöntöm a karamalzzal, hozzáadom a többi alapanyagot, babért és puhára főzöm. A babért kiveszem, a levest összeturmixolom.
Sárgaborsó ropogós
A sárgaborsót egy éjszakára vízbe áztatom, másnap leszűröm, egy tiszta konyharuhán leszárítgatom, és kiolajozott serpenyőben, rázogatva ropogósra sütöm.
Fűszerekkel is összerázható ropogtatnivaló.
Pirított sárgaborsó és rizssaláta szardíniával
4 főre
- 200 g rizs
- 200 g sárgaborsó
- 1 dl olaj
- 2 db olajos szardíniakonzerv, az olaj leszűrve
- 2 citrom reszelt héja
- 2 citrom frissen facsart leve
- 1 csokor petrezselyem finomra vágva
- opcionális: tetszőleges csípős szósz
- só
A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. A sárgaborsót sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Egy vasserpenyőben felhevítem az olajat és a rizst a borsóval alaposan, ropogósra pirítom.
A szardíniával, petrezselyemmel, citromlével és citromhéjjal tálalom.