5 extra recept a legolcsóbb hüvelyesre, a sárgaborsóra

A rettenetes menzás főzelékkel azonosítjuk ezt a hüvelyest, ami nagy hiba, mert nem ez az egyetlen és kizárólagos felhasználási lehetőség a sárgaborsóra. Saláta, rizses főétel, leves és finom krém is készülhet belőle, ezeket mutatjuk.

Sárgaborsópüré

4 főre

  • 500 g puhára főtt sárgaborsó (a levét is tedd félre)
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 ekanál őrölt kömény (lehet több)
  • 2 gerezd pépesített fokhagyma
  • 1 kanál fűszerpaprika

Az alapanyagokat egy botmixerrel pürésítem, ha túl sűrű, a főzőlével higítom selymesre.

Pitával, tortillával laktató uzsonna, vacsora, a képen a lenti ropogóssal is meg lett szórva.

Paradicsomos sárgaborsó ragu

4 főre

  • 500 g sárgaborsó
  • 400 g paradicsompüré
  • 2 ekanál őrölt fekete kömény
  • 2 tkanál őrölt fahéj
  • 2 tkanál őrölt szegfűszeg
  • 2 tkanál őrölt fekete bors
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 2 citrom reszelt héja

Az alapanyagokat egy lábosba rakom és alacsony lángon elkezdem főzni. Ha túl hamar besűrűsödik vízzel lehet kipótolni.

Főtt rizzsel tálalom. Borsó helyett elkészíthető marhahússal is.

Krémes sárgaborsóleves

4 főre

  • 300 g sárgaborsó egy éjszakára beáztatva
  • 300 g burgonya meghámozva, felkockázva
  • 300 g vöröshagyma felszeletelve
  • 2 dl karamalz
  • 4 db babérlevél
  • 1

Az olajon megpirítom a hagymát, felöntöm a karamalzzal, hozzáadom a többi alapanyagot, babért és puhára főzöm. A babért kiveszem, a levest összeturmixolom.

Sárgaborsó ropogós

A sárgaborsót egy éjszakára vízbe áztatom, másnap leszűröm, egy tiszta konyharuhán leszárítgatom, és kiolajozott serpenyőben, rázogatva ropogósra sütöm.

Fűszerekkel is összerázható ropogtatnivaló.

Pirított sárgaborsó és rizssaláta szardíniával

4 főre

  • 200 g rizs
  • 200 g sárgaborsó
  • 1 dl olaj
  • 2 db olajos szardíniakonzerv, az olaj leszűrve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva
  • opcionális: tetszőleges csípős szósz

A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. A sárgaborsót sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Egy vasserpenyőben felhevítem az olajat és a rizst a borsóval alaposan, ropogósra pirítom.

A szardíniával, petrezselyemmel, citromlével és citromhéjjal tálalom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Vigyázz, megbüntetnek, ha a bokorba pisilsz – komoly bajba kerülhetsz!

Százezres bírság vagy elzárás is lehet belőle.

Mikor jön az új KRESZ? Lázárék megcsinálták, a kormány ráült

Mikor léphet hatályba az új szabályozás?

Mellfelvarrásra is jár tb-támogatás: 5 eset, amikor állja a NEAK a költségeket

Kizárólag akkor, ha az egészségügyi okból történik.

Mikor adómentes az örökölt ingatlan eladása? Tisztázzuk a félreértéseket

Egyszerű kérdésnek tűnik, ám van néhány félreértés ebben a témában, amit nem árt helyretenni, mielőtt megválaszolnánk.

Ha te is így használod a vízforralót, akkor azonnal hagyd abba!

A vízforraló használata kizárólag tiszta vízre vonatkozik: ha tejet, virslit vagy egyéb élelmiszert teszel bele, a készülék megéghet, baktériumok szaporodhatnak, sőt akár rövidzárlat és baleset is előfordulhat.