Tepsis sütőtökös tócsni: gyors, olcsó és nagyon finom

Amennyire én tudom, a tócsni (vagy mackó, cicege, lepcsánka, berét, stb) egy nemzetközi népi szegénykaja – legalábbis mióta a krumpli olcsó élelmiszernek számít. Nem nagyon van olyan krumplitermő ország, ahol ne ették volna kevesebb vagy több zsírban, később olajban kisütve. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb ember gyerekkorában ott van ez a nagyszerű, laktató fogás, amihez tulajdonképpen nem kell más, csak egy kis liszt, tojás és krumpli.

Hogy mennyire népszerű, az abból is látszik, hogy míg a száz évvel ezelőtti általános szegényfogások, mint például a sterc már szinte teljesen eltűntek, addig a tócsni köszöni szépen, jól van, és ugyanúgy megjelenik a konyhánkban, mint 70 éve. A különbség csupán annyi, hogy a krumpli helyett egyre gyakrabban készül más zöldségekből: répából, édeskrumpliból, céklából, cukkiniből – vagy éppen sütőtökből.

A sütőtökös verzió ilyenkor ősszel-télen kiváló választás: tele van vitaminokkal, antioxidánssal, rosttal, a kalóriatartalma viszont alacsony, így diétázóknak is nyugodtan készíthetjük. Ezt a verziót ráadásul tepsiben sütjük, így még kevésbé megterhelő a gyomornak – nem beszélve arról, hogy spórolunk vele pár deci olajat meg a szagát a lakásban.

A sütőtökös tepsis tócsnihoz szuperül megy a fokhagyma és a tejföl vagy a joghurt. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a sütőtök édessége itt is domináns lesz – ha valakinek ez sok lenne, fele-fele arányban helyettesítheti reszelt krumplival, ezzel csökkentve az édeskés ízt.

Sütőtökös tócsni

Kitűnő választás ősszel és télen
tepsis sütőtökös tócsni frissen kiemelve a sütőből, még nincs felvágva, egy fa asztalon pihen
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak olcsó, sütőtök, tepsis étel, tócsni, vitamindús
Előkészítési idő 10 perc
Elkészítési idő 50 perc
Teljes idő 1 óra
Adag(ok) 4

Felszerelés

  • 1 25x35cm-es tepsi
  • 1 nagylyukú reszelő vagy aprítógép

Hozzávalók

  • 500 gramm sütőtök
  • 2 darab tojás (kisebb)
  • 1 csokor petrezselyem (de lehet vegyesen más zöldfűszerrel, zsályával, snidlinggel is)
  • 60 gramm liszt
  • 2 tk
  • 1 ek olaj (napraforgó, olíva vagy repce)
  • Bors

Elkészítés

  • A sütőtököt zöldséghámozóval meghámozzuk, és vagy lereszeljük nagylyukú reszelőn, vagy aprítógépben apróra vágjuk.
  • Hozzáadjuk a felvert tojást, a lisztet, az apróra vágott petrezselymet vagy zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk.
  • Az egészet összekeverjük egy spatulával.
  • Egy 20×35-ös tepsit kibélelünk sütőpapírral, az alját kikenjük 1 ek olajjal.
  • 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40-50 percig sütjük.

Megjegyzések

Tipp: Érdemes a sütőtök mag nélküli, keskenyebb, felső részét választani a művelethez, mert azt nem kell külön magozgatni. Esetleg válasszunk kisebb tököt, annak is kevesebb a magja és kisebb a magháza.

Korábbi receptjeink:

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ha eldugult a mosogatógép sótartálya: hogyan ismerd fel és mit tegyél?

Cikkünkben mutatjuk, hogy mik a tipikus jelek, és mit tehetsz ellene.

Hétköznapi luxus: kinek az újkrumpli, kinek a Rolex

Valakinek hétköznapi luxus néhány plusz sör vagy egy kisadag újkrumpli, addig másnak a...

Fagykár érte? Hektáronként 100 ezer forint kártérítési előleg kérhető július 16–31. között

Most aktuális! Így kell kérni a kártérítést fagykár esetén.

Kinek jár ingyenes hallókészülék? Mutatjuk az összes tudnivalót

Az állam jelentős támogatást biztosít ezekre az eszközökre, sőt, van, akinek egyáltalán nem kell fizetnie érte.

Mikor évül el a közös költség tartozás? A szabály, amit sokan nem ismernek

5 év után minden elévül? Nem feltétlenül, erre kell figyelni!