A lefagyasztott húsok elkészítésére és fogyasztására vonatkozó szabályokat komolyan kell venni, hiszen súlyos megbetegedést okozhatnak a rosszul tárolt vagy éppen felengedés után visszafagyasztott nyersanyagok. Ám, ha kellőképpen odafigyelünk és ismerjük a megfelelő technikákat, akkor biztonsággal fogyaszthatjuk a lefagyasztott húsokat. A fagyasztott húsok lejárati ideje több tényezőtől is függ, mutatjuk az itinert. Itt az idő átnézni, hogy mi lapul a fagyasztó mélyén.
Fagyasztott húsok lejárati ideje- mi meddig fogyasztható?
A húsok fagyasztásánál tartsuk szem előtt az alábbi szabályokat:
- A már egyszer kiolvadt fagyasztott húst tilos visszafagyasztani! A darált húsok – fajtától függetlenül – maximum 3-4 hónapig tarthatók a mélyhűtőben.
- A májat – a hús fajtájától függetlenül – 1-2 hónapnál tovább nem szabad fagyasztóban tartani.
- A hőkezelt húsok, mint a virsli, kolbász, szalonna vagy bacon szintén mehetnek a fagyasztóba, de 1-2 hónapnál tovább ne tároljuk.
- A hurka viszont maradhat 8-12 hónapot is a fagyasztóban, ugyanolyan jó lesz utána is.
Baromfihúsok
Az egész csirke és pulykahús 12 hónapig használható fel, darabolva viszont csak 9 hónapig tartható a mélyhűtőben, ezen túl már elég kockázatos elkészíteni. A darált pulyka csak 3-4 hónapot bír a fagyasztóban, ennél tovább ne tároljuk. Csirkeaprólék esetében ugyanez a helyzet: legfeljebb 3-4 hónapig hagyhatjuk a mélyhűtőben, érdemes minél hamarabb felhasználni.
Sertéshús
A sertéshúst maximum 12 hónapig tároljuk mélyhűtőben, ennél tovább nem szabad fagyasztani.
Marhahús
A darabolt marha 4-5 hónapig, a nagyobb, egész részek pedig maximum 12 hónapig fagyaszthatók.
Vadhúsok
A vadhúsok elég sokáig, 1 évig is bírják a fagyasztást anélkül, hogy veszítenének a minőségükből.
Hogyan hosszabbíthatjuk meg a fagyasztott húsok lejárati idejét?
A fagyasztott húsok lejárati ideje függ attól is, hogy hogyan tesszük el a húsokat. A fent leírt javasolt tárolási időt meghosszabbítani nem lehet, hiszen ezek élelmiszerbiztonsági szempontok alapján lettek meghatározva. Azonban sokat tehetünk azért, hogy megfelelő technikával és körülmények között legyenek a húsok lefagyasztva. Nem mindegy, hogy összevissza, akár vegyesen vannak bedobálva a mélyhűtőbe vagy ügyelünk a címkézésre, a hőfokra és a tisztaságra.
A szabályok betartásával a húsok megőrzik minőségüket és jó ízüket, és az ételmérgezéstől sem kell tartanunk.
Ezek befolyásolják a fagyasztott húsok lejárati idejét
Tisztaság
A mélyhűtő legyen mindig tiszta és rendszeresen válogassuk ki a már lejárt élelmiszereket.
Számít a fagyasztó hőmérséklete
A fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. ezzel a hőmérséklettel lehet megakadályozni a baktériumok elszaporodását, és az élelmiszer ízét elrontó jégkristályok kialakulását.
Nem mindegy a csomagolás
A húst mindig tiszta, fedett tároló edényben vagy csomagolásban tegyük a mélyhűtőbe.
Címkézzünk!
Fontos a címkézés! Így pontosan nyomon lehet követni, hogy milyen húst, mikor fagyasztottunk le. Ezzel a módszerrel az sem okoz gondot, hogy ne tároljuk tovább a lejárati időnél a húsokat.