Nemcsak vegaként lehet mindenféle alternatív húspótlóban gondolkodni. Néha jó csak úgy körülnézni a növényi fehérjék háza táján is. Olcsóbban hozzájuthatunk ezekhez az alapanyagokhoz, mint a húsokhoz és legalább annyira változatosan tudjuk elkészíteni fasírtnak, hamburgernek vagy izgalmas tésztaételnek. Fehérjepótlás hús nélkül? Simán, mutatjuk az 5 legfinomabb húspótlót.
Kiváltható növényi húspótlóval a napi fehérje szükséglet?
Az első kérdés általában az, hogy hogyan lehetséges fehérjepótlás hús nélkül? Tényleg ki tudja váltani a marhahús tápértékét a csicseriborsó? Jogos a kérdés, hiszen a fehérjék elengedhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez, de az is igaz, hogy ezt fedezhetjük növényi alapú étrenddel is.
A hüvelyesekben (borsó, lencse, bab) például háromszor annyi fehérje található, mint a rizsben. Emellett vitamintartalmuk sem elhanyagolható, például tele vannak b-vitaminnal és antioxidánsokkal is, amelyek segítik a betegségek megelőzését. A hüvelyesek fitoösztrogén tartalma pedig a csontok egészségéért és a megfelelő agyi működésért felel.
Plusz egy pont, hogy a növényi fehérjék általában sok rostot is tartalmaznak, így két legyet ütünk egy csapásra és nem kell még a rostbevitellel is foglalkoznunk.
Az, hogy kinek mennyi fehérjére van szüksége az függ a testsúlytól és az életmódtól- vagyis mennyit mozgunk, rendszeresen sportolunk-e. Egy átlagos embernek kilogrammonként 0,8 gramm fehérjére van szüksége, amit nem kizárólag állati fehérjével lehet pótolni.
Sok esetben gyorsabb és egyszerűbb egy növényi alapú étel elkészítése, de akkor is érdemes kísérletezni, ha már ötletünk sincs, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora.
Fehérjepótlás hús nélkül: fasírt, hamburger és sajt
Manapság már a szójagranulátomos rossz beidegződésen túl igazából bármelyik állati fehérje alapú ételt ki lehet váltani növényi alapanyaggal. A semleges ízvilágú hüvelyeseket ugyanúgy kedvünkre ízesíthetjük, mint a húsokat.
Az 5 legolcsóbb és legjobb húspótló
- Csicseriborsó
Nem egy klasszikus alapanyag a magyar konyhában, de szerencsére könnyen elérhető szárított és konzerv verzióban is. A csicseriborsóból legegyszerűbben humuszt készíthetünk, de saláták, levesek dúsítására is jó választás. Fasírtként avagy falafelként is nagyon finom friss zöldségekkel, de például nagyon olcsón megússzuk ha ebből készítünk sajttortát.
- Bab
A szárazbab tízszer annyi fehérjét tartalmaz, mint például a burgonya, emellett tele van rostokkal és vitaminnal. Fogyasztása során maradhatunk a klasszikus vonalon, például a húsmentes bablevessel, de semleges íze és könnyű formázhatósága miatt az egyik legjobb alapanyag növényi hamburger készítéséhez is. Keverjük salátához vagy próbáljuk ki a vegán chilis babot.
- Vöröslencse
A vöröslencse kiváló fehérjeforrás, fogyasztása kedvezően hat a vércukorszintre, illetve segít a koleszterinszint rendezésében, mivel a jó koleszterin (HDL) arányát növeli, a rossz koleszterint (LDL) pedig csökkenti a vérben.
Nagy előnye, hogy főzés előtt nem kell áztatni és nagyon hamar megfő. A klasszikus vagy fűszeres lencsefőzelék nagyon finom vöröslencséből készítve, de készülhet belőle palacsinta és leves is.
- Zab és zabkorpa
Ha fehérjepótlás hús nélkül, akkor a zab és a zabkorpa egy olcsó és nagyon laktató alternatíva. A legegyszerűbb, ha reggeli zabkásaként fogyasztjuk, a magas rosttartalma miatt garantáltan elleszünk vele ebédig. De keverhetjük turmixhoz, palacsintához és muffinhoz is. A zabot nem kell feltétlenül csak édes ízekhez kötni, jól összefogja a zöldségfasírtokat vagy zöldségburgereket is, liszt helyett.
- Tofu
A tofu a szójababból készült szójatejből készült fehérjedús húshelyettesítő. Sok ásványi anyagot, vasat, kalciumot és b-vitamint tartalmaz. Szintén semleges ízvilágú és ezerféleképpen elkészíthető a zöldséges ragutól kezdve, pirítva, szójaszósszal vagy zöldséges tésztához keverve, de akár nyersen fűszeres szendvicskrémnek vagy édességnek is nagyon jó.