Demencia vagy depresszió? A legújabb kutatások szerint a depresszió a demencia korai tünete is lehet és jelenléte növeli a betegség kialakulásának esélyét. A két betegség azonban gyakran együtt fordul elő, a demencia mellé gyakran társul depresszió, illetve szorongás is. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyek segítenek felismerni az igazi problémát.

A tavaly nyáron megjelent tanulmányban több, mint 1,4 millió dán állampolgár adatait vizsgálták 1977 és 2018 között. A vizsgálat során többek között a résztvevők iskolai végzettségét, jövedelmi helyzetét, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség jelenlétét, a kábítószer-használatot és a bipoláris zavart is figyelembe vették.

Ez alapján egyértelmű összefüggés derült ki a demencia kockázata és a depresszió diagnózisa között. A tanulmány arra világít rá, hogy a depresszió olyan változásokhoz vezethet a magatartásban, amelyek erősítik a demencia kockázatát- emelte ki a CNN.

Korábban már írtunk arról, hogy valószínűleg 2050-re népbetegséggé válik a demencia és hasznunkra válhat, ha ismerjük a korai jeleit. Pláne, hogy minél előbb kezdünk a betegség megelőzésével vagy tüneteinek mérséklésével foglalkozni, annál nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kialakulását, de legalábbis kordában tarthatjuk a tüneteket. Mivel tehetjük a legtöbbet magunkért? Itt írtunk a demencia megelőzéséről részletesen.

Első ránézésre nehéz megkülönböztetni, hogy melyik betegségről van szó a felületes tünetek alapján. A két állapotot összehasonlítva számos tünet fedi egymást. Emellett a depresszió is jelezhet demenciát, illetve a demencia velejárója is lehet a depresszió.

Az alábbi tünetek mindkét állapotban előfordulnak:

 • szorongás
 • szomorúság
 • apátia
 • alvási szokások megváltozása
 • koncentrációs nehézség
 • döntésképtelenség
 • örömkészség elvesztése
 • hangulat- és személyiségváltozások
 • szociális elszigeteltség
 • étkezési szokások megváltozása

Vannak viszont olyan betegség tünetek, amelyek csak depresszió esetén fordulnak elő és nem jellemző az előfordulásuk demencia esetén:

 • testi fájdalmak, főként fej-vagy gyomor fájdalom, amelyek kezelés hatására sem múlnak el
 • traumatikus vagy felzaklató események a kórtörténetben
 • bűnösség, értéktelenség érzése
 • öngyilkossági gondolatok
 • önbántalmazás
 • tehetetlenség érzése

Ha a fenti tünetek erőteljesen jelen vannak, azok depresszióra utalnak, még ha jelen vannak mellette a demencia tünetei is.

Demencia vagy depresszió: ez a 10 dolog segít megkülönböztetni

Az alábbi tünetek viszont egyértelműen a demenciára utalnak és összevetve a két betegség közötti tünetcsoportok különbségét, könnyen látható, hogy hol válik szét a két betegség:

 1. Olyan mértékű memóriavesztés, amely a mindennapokat megzavarja
 2. Az érintett nem tud tervezni vagy döntést hozni, akár a legapróbb dolgokban sem
 3. Nem mennek a megszokott feladatok, pl. teafőzés
 4. Idővel vagy hellyel kapcsolatos zavarodottság
 5. Vizuális képek és térbeli összefüggések megértésének nehézsége
 6. Távolságok vagy színek összekeverése, fel nem ismerése 
 7. Olvasási nehézség
 8. Az érintett nem tud a beszélgetésbe bekapcsolódni, mert nem érti, nem jutnak szavak az eszébe; nem tudja a beszélgetést követni
 9. Gyakori a tárgyak összetévesztése
 10. Gyenge ítélőképesség

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...