Go Back

Fügelevél szörp készítése

A kánikula legízletesebb frissítője
fügefalevél-szörp: olcsó, egészséges és finom
Recept nyomtatása
Fogás ital
Kulcsszavak füge, fügefalevél, szörp

Felszerelés

  • turmixgép
  • 1 jól zárható üveg

Hozzávalók

  • 6 darab nagyobb fügefalevél
  • 300 gramm cukor
  • 15 gramm citromsav
  • 1 darab citrom leve
  • 6 dl víz

Elkészítés

  • Sokkal egyszerűbb, mint a többi szörp. Nem kell magozni, sem passzírozni, csak összefőzzük a hozzávalókat.
  • A fügefalevelek szárait eltávolítjuk, majd a leveleket megmossuk és összevágjuk.
  • A cukrot és a citromsavat összekeverjük, ezután pedig felöntjük a vízzel és lassú tűzön szirupot főzünk belőle.
  • Cukor helyett használhatunk bármilyen édesítőt, itt nincs tartósító funkciója a cukornak (csak az édesítés).
  • A sziruppal felöntjük az összevágott leveleket és alaposan összeturmixoljuk.
  • A turmixot szűrjük le, hogy ne maradjon benne a levélből, majd még egyszer melegítsük meg a szörpöt. Figyeljünk rá, hogy 45-50 foknál ne melegedjen tovább.
  • A szörpöt jól zárható üvegbe tegyük. Amikor kihűlt, mehet a hűtőbe. Hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el.

Megjegyzések

Ha igazán különleges és egészséges szörpöt szeretnénk készíteni, akkor van néhány alapelv, amit jó, ha betartunk. Nem mindegy például, hogy honnan gyűjtjük be a leveleket. Mint minden ehető növény esetében, a fügelevél szörp készítése során is a legfontosabb a jó alapanyag. Tiszta, a forgalmas utaktól távoli helyről szedjük a leveleket.
Nem érdemes nagy adagot készíteni a szörpből, mert a hűtőben nagyjából egy hétig áll el. Mivel nem bonyolult az elkészítése, inkább csináljunk mindig frisset.
Ahhoz, hogy gyönyörű, élénk színe legyen a szörpnek, nem szabad túlmelegíteni a szirupot amikor már benne vannak a levelek. Ettől elveszítik a színüket.