Nyitólap Spórolj! Főzés Olcsó receptek 2000 forintból: Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal
HIRDETÉS

Olcsó receptek 2000 forintból: Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal

olcsó receptek 2000 forint

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből kijönnek. Íme, itt az olcsó receptek 2000 forintból cikksorozat következő része.

HIRDETÉS

Méltatlanul ritkán készítünk belsőségeket, pedig ezek finom, tápláló és olcsó ételek. Persze az is igaz, hogy egyre nehezebb ezekhez hozzájutni, egy jó és gondos hentesre mindenképpen szükség van hozzá, akitől garantáltan friss és jó minőségű alapanyagot tudunk vásárolni. Ebben a receptben sertésnyelvet és szívet fogunk használni, de lesznek majd még receptek, ahol a tüdővel, a vesével, a májjal ismerkedünk meg és a sertésköröm kapcsán is fogok receptet közzétenni. Köretként mindenképpen a szalonnás zsemlegombócot ajánlom, de amint a képeken látszik, mi ezúttal tarhonyával ettük, ezzel a körettel is nagyon passzol.

Olcsó receptek 2000 forintból: Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés nyelv és szív vegyesen – 1000 Ft
  • Két közepes hagyma – 100 Ft
  • 1.5 dl tejföl – 150 Ft
  • 1 evőkanál mustár – 20 Ft
  • 3 gerezd fokhagyma – 40 Ft
  • Só, bors, babérlevél, olaj, rozmaring, ecet, olaj – 50 Ft

A zsemlegombóchoz

  • 10 dkg füstölt szalonna – 400 Ft
  • 4 szikkadt zsemle, vagy fehér kenyér (félbarna is megfelelő, de a rozskenyér itt nem lesz jó)
  • 2 tojás – 120 Ft
  • 5-6 evőkanál liszt – 40 Ft
  • 1 csomag petrezselyem – 120 Ft

Összesen: 2020 Ft

HIRDETÉS

Abálás és főzés

A belsőségek nagy részének elkészítését abálással kezdjük. Ez egy olyan folyamat, amikor az alapanyagot a fűszerekkel együtt hosszan főzzük. Erre azért csináljuk, mert a belsőségeknek hosszú főzési időre van szükségük. Mossuk meg alaposan a szívet és a nyelvet, majd tegyük fel főni bő vízben néhány babérlevél, só és egész fekete bors társaságában. Azért használjuk vegyesen a nyelvet meg a szívet, mert így az eltérő állaguk miatt kicsit izgalmasabb ételt kapunk, de természetesen csak nyelvvel, vagy csak szívvel is készíthető az étel.

A nyelv hamarabb fog megpuhulni, amikor már puhának érezzük, vegyük ki, tegyük hideg víz alá és húzzuk le a bőrét. Nagyjából könnyen kell lejönnie, de ha mégsem, akkor késsel hámozzuk meg. Vágjuk fel kb. 1,5 cm-es kockákra, és tegyük félre. Ameddig a szív is megfő (még kb. egy óra), kezdjük el készíteni a szaftot: a felaprított hagymát dinszteljük meg alaposan olajon. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, pirítsuk egy percig, majd merjünk rá egy kevés főzőlevet és közepes lángon főzzük. Ha elforrja a levét, merjünk hozzá újabb adagot, minél hosszabban fő a hagymás alapunk, annál finomabb lesz a szaft.

Közben a szív is megpuhul majd, vegyük ki és vágjuk a nyelvvel hasonló méretű kockára és helyezzük a hagymára. Engedjük fel annyi főzőlével, amennyi ellepi, adjunk hozzá két ág rozmaringot és közepes lángon forraljuk kb. 10 percig.

Közben kezdjük el készíteni a zsemlegombócot

Vágjuk apróra a szalonnát és alaposan pirítsuk ki a zsírját, helyezzük rá a kockára vágott szikkadt zsemlét vagy kenyeret, és folyamatos keverés közben pirítsuk meg alaposan. Vigyázzunk, mert minél szárazabb a kenyerünk, annál könnyebben odaég. Öntsük a pirított zsemlekockákat egy keverőtálba, üssünk bele két tojást, 5-6 evőkanál lisztet, egy pohár vizet, sót, borsot és a petrezselymet, keverjük alaposan össze és hagyjuk állni kb. 10 percig. Közben tegyünk fel a főzővizet forrni. Amikor forr a víz, térjünk vissza a gombócokhoz: akkor jó az állaga, ha könnyen tudunk belőle golyókat formálni. Ha túl híg, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl sűrű, akkor még egy kis vízzel lazítsuk. Érdemes vizes kézzel formázni a golyókat, így kevésbé fog ragadni. A gombócokat két adagban főzzük meg, forrásban lévő vízben körülbelül 5 perc a főzési idő. A kész gombócokat lukas szedőkanállal serpenyőbe szedjük, itt még át tudjuk pirítani őket tálalás előtt, hogy frissek legyenek.

Fejezzük be a vetrecét!

Szedjünk egy kevés főzőlevet egy tálba és keverjük el alaposan a tejföllel, és véglegesítsük az ízeket sóval, borssal és egy kevés ecettel. Ha kicsit kiadósabb szaftot szeretnénk, adjunk a tejfölhöz egy kevés lisztet is és ezzel habarjuk be.

‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version