Go Back

Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal

Olcsó receptek 2000 forintból
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak belsőségek, Erdély, olcsó, vetrece, zsemlegombóc
Adag(ok) 4
Költség 2020 Ft

Hozzávalók

  • 1000 gramm sertés nyelv és szív vegyesen (1000 Ft)
  • 2 fej hagyma (közepes - 100 Ft)
  • 1.5 dl tejföl (150 Ft)
  • 1 ek mustár (20 Ft)
  • 3 gerezd fokhagyma (40 Ft)
  • Bors
  • Babérlevél
  • Olaj
  • Rozmaring
  • Ecet

A zsemlegombóchoz

  • 100 gramm füstölt szalonna – 400 Ft (400 Ft)
  • 4 szikkadt zsemle vagy fehér kenyér (félbarna is megfelelő, de a rozskenyér itt nem lesz jó)
  • 2 darab tojás – 120 Ft (120 Ft)
  • 5-6 ek liszt (40 Ft)
  • 1 csomag petrezselyem (120 Ft)

Elkészítés

Abálás és főzés:

  • A belsőségek nagy részének elkészítését abálással kezdjük. Ez egy olyan folyamat, amikor az alapanyagot a fűszerekkel együtt hosszan főzzük. Ezt azért csináljuk, mert a belsőségeknek hosszú főzési időre van szükségük. Mossuk meg alaposan a szívet és a nyelvet, majd tegyük fel főni bő vízben néhány babérlevél, só és egész fekete bors társaságában. Azért használjuk vegyesen a nyelvet meg a szívet, mert így az eltérő állaguk miatt kicsit izgalmasabb ételt kapunk, de természetesen csak nyelvvel, vagy csak szívvel is készíthető az étel.
  • A nyelv hamarabb fog megpuhulni, amikor már puhának érezzük, vegyük ki, tegyük hideg víz alá és húzzuk le a bőrét. Nagyjából könnyen kell lejönnie, de ha mégsem, akkor késsel hámozzuk meg. Vágjuk fel kb. 1,5 cm-es kockákra, és tegyük félre.
  • Ameddig a szív is megfő (még kb. egy óra), kezdjük el készíteni a szaftot: a felaprított hagymát dinszteljük meg alaposan olajon. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, pirítsuk egy percig, majd merjünk rá egy kevés főzőlevet és közepes lángon főzzük. Ha elforrja a levét, merjünk hozzá újabb adagot, minél hosszabban fő a hagymás alapunk, annál finomabb lesz a szaft.
  • Közben a szív is megpuhul majd, vegyük ki és vágjuk a nyelvvel hasonló méretű kockára és helyezzük a hagymára. Engedjük fel annyi főzőlével, amennyi ellepi, adjunk hozzá két ág rozmaringot és közepes lángon forraljuk kb. 10 percig.
  • Közben kezdjük el készíteni a zsemlegombócot: vágjuk apróra a szalonnát és alaposan pirítsuk ki a zsírját, helyezzük rá a kockára vágott szikkadt zsemlét vagy kenyeret, és folyamatos keverés közben pirítsuk meg alaposan. Vigyázzunk, mert minél szárazabb a kenyerünk, annál könnyebben odaég.
  • Öntsük a pirított zsemlekockákat egy keverőtálba, üssünk bele két tojást, 5-6 evőkanál lisztet, egy pohár vizet, sót, borsot és a petrezselymet, keverjük alaposan össze és hagyjuk állni kb. 10 percig. Közben tegyük fel a főzővizet forrni.
  • Amikor forr a víz, térjünk vissza a gombócokhoz: akkor jó az állaga, ha könnyen tudunk belőle golyókat formálni. Ha túl híg, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl sűrű, akkor még egy kis vízzel lazítsuk. Érdemes vizes kézzel formázni a golyókat, így kevésbé fog ragadni.
  • A gombócokat két adagban főzzük meg, forrásban lévő vízben körülbelül 5 perc a főzési idő. A kész gombócokat lukas szedőkanállal serpenyőbe szedjük, itt még át tudjuk pirítani őket tálalás előtt, hogy frissek legyenek.

Fejezzük be a vetrecét:

  • Szedjünk egy kevés főzőlevet egy tálba és keverjük el alaposan a tejföllel, és véglegesítsük az ízeket sóval, borssal és egy kevés ecettel. Ha kicsit kiadósabb szaftot szeretnénk, adjunk a tejfölhöz egy kevés lisztet is és ezzel habarjuk be.