Olcsó receptek 2000 forintból: Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből kijönnek. Íme, itt az olcsó receptek 2000 forintból cikksorozat következő része.

Méltatlanul ritkán készítünk belsőségeket, pedig ezek finom, tápláló és olcsó ételek. Persze az is igaz, hogy egyre nehezebb ezekhez hozzájutni, egy jó és gondos hentesre mindenképpen szükség van hozzá, akitől garantáltan friss és jó minőségű alapanyagot tudunk vásárolni. Ebben a receptben sertésnyelvet és szívet fogunk használni, de lesznek majd még receptek, ahol a tüdővel, a vesével, a májjal ismerkedünk meg és a sertésköröm kapcsán is fogok receptet közzétenni. Köretként mindenképpen a szalonnás zsemlegombócot ajánlom, de amint a képeken látszik, mi ezúttal tarhonyával ettük, ezzel a körettel is nagyon passzol.

Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal

Olcsó receptek 2000 forintból
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak belsőségek, Erdély, olcsó, vetrece, zsemlegombóc
Adag(ok) 4
Költség 2020 Ft

Hozzávalók

  • 1000 gramm sertés nyelv és szív vegyesen (1000 Ft)
  • 2 fej hagyma (közepes – 100 Ft)
  • 1.5 dl tejföl (150 Ft)
  • 1 ek mustár (20 Ft)
  • 3 gerezd fokhagyma (40 Ft)
  • Bors
  • Babérlevél
  • Olaj
  • Rozmaring
  • Ecet

A zsemlegombóchoz

  • 100 gramm füstölt szalonna – 400 Ft (400 Ft)
  • 4 szikkadt zsemle vagy fehér kenyér (félbarna is megfelelő, de a rozskenyér itt nem lesz jó)
  • 2 darab tojás – 120 Ft (120 Ft)
  • 5-6 ek liszt (40 Ft)
  • 1 csomag petrezselyem (120 Ft)

Elkészítés

Abálás és főzés:

  • A belsőségek nagy részének elkészítését abálással kezdjük. Ez egy olyan folyamat, amikor az alapanyagot a fűszerekkel együtt hosszan főzzük. Ezt azért csináljuk, mert a belsőségeknek hosszú főzési időre van szükségük. Mossuk meg alaposan a szívet és a nyelvet, majd tegyük fel főni bő vízben néhány babérlevél, só és egész fekete bors társaságában. Azért használjuk vegyesen a nyelvet meg a szívet, mert így az eltérő állaguk miatt kicsit izgalmasabb ételt kapunk, de természetesen csak nyelvvel, vagy csak szívvel is készíthető az étel.
  • A nyelv hamarabb fog megpuhulni, amikor már puhának érezzük, vegyük ki, tegyük hideg víz alá és húzzuk le a bőrét. Nagyjából könnyen kell lejönnie, de ha mégsem, akkor késsel hámozzuk meg. Vágjuk fel kb. 1,5 cm-es kockákra, és tegyük félre.
  • Ameddig a szív is megfő (még kb. egy óra), kezdjük el készíteni a szaftot: a felaprított hagymát dinszteljük meg alaposan olajon. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, pirítsuk egy percig, majd merjünk rá egy kevés főzőlevet és közepes lángon főzzük. Ha elforrja a levét, merjünk hozzá újabb adagot, minél hosszabban fő a hagymás alapunk, annál finomabb lesz a szaft.
  • Közben a szív is megpuhul majd, vegyük ki és vágjuk a nyelvvel hasonló méretű kockára és helyezzük a hagymára. Engedjük fel annyi főzőlével, amennyi ellepi, adjunk hozzá két ág rozmaringot és közepes lángon forraljuk kb. 10 percig.
  • Közben kezdjük el készíteni a zsemlegombócot: vágjuk apróra a szalonnát és alaposan pirítsuk ki a zsírját, helyezzük rá a kockára vágott szikkadt zsemlét vagy kenyeret, és folyamatos keverés közben pirítsuk meg alaposan. Vigyázzunk, mert minél szárazabb a kenyerünk, annál könnyebben odaég.
  • Öntsük a pirított zsemlekockákat egy keverőtálba, üssünk bele két tojást, 5-6 evőkanál lisztet, egy pohár vizet, sót, borsot és a petrezselymet, keverjük alaposan össze és hagyjuk állni kb. 10 percig. Közben tegyük fel a főzővizet forrni.
  • Amikor forr a víz, térjünk vissza a gombócokhoz: akkor jó az állaga, ha könnyen tudunk belőle golyókat formálni. Ha túl híg, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl sűrű, akkor még egy kis vízzel lazítsuk. Érdemes vizes kézzel formázni a golyókat, így kevésbé fog ragadni.
  • A gombócokat két adagban főzzük meg, forrásban lévő vízben körülbelül 5 perc a főzési idő. A kész gombócokat lukas szedőkanállal serpenyőbe szedjük, itt még át tudjuk pirítani őket tálalás előtt, hogy frissek legyenek.

Fejezzük be a vetrecét:

  • Szedjünk egy kevés főzőlevet egy tálba és keverjük el alaposan a tejföllel, és véglegesítsük az ízeket sóval, borssal és egy kevés ecettel. Ha kicsit kiadósabb szaftot szeretnénk, adjunk a tejfölhöz egy kevés lisztet is és ezzel habarjuk be.

‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...

Kérdéseid vannak a családi adókedvezménnyel kapcsolatban? Mi segítünk!

Amit mindenkinek tudnia kell a családi adókedvezmény kapcsán – Gyakori kérdések, érthető válaszok. A Hóvége segít.

3 töltött tojás húsvétra, ha unod már a kaszinót – recept

Töltött tojás húsvétra, meglepő? Nos, ezek egy kicsit igen. Három rendhagyó receptet hoztunk,...