Olcsó receptek 2000 forintból: Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből kijönnek. Íme, itt az olcsó receptek 2000 forintból cikksorozat következő része.

Méltatlanul ritkán készítünk belsőségeket, pedig ezek finom, tápláló és olcsó ételek. Persze az is igaz, hogy egyre nehezebb ezekhez hozzájutni, egy jó és gondos hentesre mindenképpen szükség van hozzá, akitől garantáltan friss és jó minőségű alapanyagot tudunk vásárolni. Ebben a receptben sertésnyelvet és szívet fogunk használni, de lesznek majd még receptek, ahol a tüdővel, a vesével, a májjal ismerkedünk meg és a sertésköröm kapcsán is fogok receptet közzétenni. Köretként mindenképpen a szalonnás zsemlegombócot ajánlom, de amint a képeken látszik, mi ezúttal tarhonyával ettük, ezzel a körettel is nagyon passzol.

Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal

Olcsó receptek 2000 forintból
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak belsőségek, Erdély, olcsó, vetrece, zsemlegombóc
Adag(ok) 4
Költség 2020 Ft

Hozzávalók

  • 1000 gramm sertés nyelv és szív vegyesen (1000 Ft)
  • 2 fej hagyma (közepes – 100 Ft)
  • 1.5 dl tejföl (150 Ft)
  • 1 ek mustár (20 Ft)
  • 3 gerezd fokhagyma (40 Ft)
  • Bors
  • Babérlevél
  • Olaj
  • Rozmaring
  • Ecet

A zsemlegombóchoz

  • 100 gramm füstölt szalonna – 400 Ft (400 Ft)
  • 4 szikkadt zsemle vagy fehér kenyér (félbarna is megfelelő, de a rozskenyér itt nem lesz jó)
  • 2 darab tojás – 120 Ft (120 Ft)
  • 5-6 ek liszt (40 Ft)
  • 1 csomag petrezselyem (120 Ft)

Elkészítés

Abálás és főzés:

  • A belsőségek nagy részének elkészítését abálással kezdjük. Ez egy olyan folyamat, amikor az alapanyagot a fűszerekkel együtt hosszan főzzük. Ezt azért csináljuk, mert a belsőségeknek hosszú főzési időre van szükségük. Mossuk meg alaposan a szívet és a nyelvet, majd tegyük fel főni bő vízben néhány babérlevél, só és egész fekete bors társaságában. Azért használjuk vegyesen a nyelvet meg a szívet, mert így az eltérő állaguk miatt kicsit izgalmasabb ételt kapunk, de természetesen csak nyelvvel, vagy csak szívvel is készíthető az étel.
  • A nyelv hamarabb fog megpuhulni, amikor már puhának érezzük, vegyük ki, tegyük hideg víz alá és húzzuk le a bőrét. Nagyjából könnyen kell lejönnie, de ha mégsem, akkor késsel hámozzuk meg. Vágjuk fel kb. 1,5 cm-es kockákra, és tegyük félre.
  • Ameddig a szív is megfő (még kb. egy óra), kezdjük el készíteni a szaftot: a felaprított hagymát dinszteljük meg alaposan olajon. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, pirítsuk egy percig, majd merjünk rá egy kevés főzőlevet és közepes lángon főzzük. Ha elforrja a levét, merjünk hozzá újabb adagot, minél hosszabban fő a hagymás alapunk, annál finomabb lesz a szaft.
  • Közben a szív is megpuhul majd, vegyük ki és vágjuk a nyelvvel hasonló méretű kockára és helyezzük a hagymára. Engedjük fel annyi főzőlével, amennyi ellepi, adjunk hozzá két ág rozmaringot és közepes lángon forraljuk kb. 10 percig.
  • Közben kezdjük el készíteni a zsemlegombócot: vágjuk apróra a szalonnát és alaposan pirítsuk ki a zsírját, helyezzük rá a kockára vágott szikkadt zsemlét vagy kenyeret, és folyamatos keverés közben pirítsuk meg alaposan. Vigyázzunk, mert minél szárazabb a kenyerünk, annál könnyebben odaég.
  • Öntsük a pirított zsemlekockákat egy keverőtálba, üssünk bele két tojást, 5-6 evőkanál lisztet, egy pohár vizet, sót, borsot és a petrezselymet, keverjük alaposan össze és hagyjuk állni kb. 10 percig. Közben tegyük fel a főzővizet forrni.
  • Amikor forr a víz, térjünk vissza a gombócokhoz: akkor jó az állaga, ha könnyen tudunk belőle golyókat formálni. Ha túl híg, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl sűrű, akkor még egy kis vízzel lazítsuk. Érdemes vizes kézzel formázni a golyókat, így kevésbé fog ragadni.
  • A gombócokat két adagban főzzük meg, forrásban lévő vízben körülbelül 5 perc a főzési idő. A kész gombócokat lukas szedőkanállal serpenyőbe szedjük, itt még át tudjuk pirítani őket tálalás előtt, hogy frissek legyenek.

Fejezzük be a vetrecét:

  • Szedjünk egy kevés főzőlevet egy tálba és keverjük el alaposan a tejföllel, és véglegesítsük az ízeket sóval, borssal és egy kevés ecettel. Ha kicsit kiadósabb szaftot szeretnénk, adjunk a tejfölhöz egy kevés lisztet is és ezzel habarjuk be.

‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Gépkocsi-beálló értékesítése: mikor lehet külön eladni, és mikor nem?

A gépkocsi-beálló eladás egyre gyakrabban felmerülő kérdés, különösen nagyvárosokban, ahol a parkolási lehetőségek szűkösek, a teremgarázsok iránti kereslet pedig folyamatosan nő. Nem mindegy azonban, hogy mikor adható el önállóan egy parkolóhely, és mikor kötődik szorosan a lakáshoz vagy a társasház közös tulajdonához.

Operaház olcsón: 75% kedvezménnyel is nézhetsz előadást, mutatjuk a legjobb ajánlatokat

Sokan úgy gondolják, hogy az Operaház előadásai luxusnak számítanak, pedig ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy jóval olcsóbban élvezhessük a világklasszis produkciókat. Az Operaház kedvezmény programjai között akár 75%-os árengedményt is ki lehet fogni – például a nyilvános főpróbákon.

Lassú vagy eladnád a telefonod? Így töröld az adataidat gyári visszaállítással

Előfordulhat, hogy új készülékre váltanál, és szeretnéd biztonságosan törölni az adataidat. Ilyenkor a telefon gyári visszaállítás a legjobb megoldás: néhány lépés alatt törölhetsz minden személyes tartalmat, és a készüléket olyan állapotba hozhatod, mintha most vetted volna ki a dobozból.

Így vásárolhatsz a legolcsóbban a Media Marktnál: tízezreket spórolhatsz, ha ezt kihasználod

Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnek okosan vásárolni, akkor a myMediaMarkt...

AdBlue gyomirtóként? Ezt jobb, ha tudod, mielőtt kipróbálod!

Sokan kísérleteznek az AdBlue gyomirtó használatával, de vajon biztonságos? Tudd meg, miért pusztít el minden növényt!

Így adható el a jelzáloggal terhelt ingatlan: hiába tűnik reménytelennek, van rá lehetőség

A jelzáloggal terhelt ingatlan adás-vétele jogilag szabályozott folyamat, de védelmet nyújt, ha ismerjük minden részét!