Korom, penész, évek óta eltüntethetetlen foltok? Vannak annyira szennyezett pontok a lakásban vagy a ház körül, amiket sem hosszas súrolás árán, sem a bevált csodaszerekkel nem tudjuk eltüntetni. Ilyen helyzetekben alkalmazható a trisó, ami az extrém mértékben szennyezett felületekkel is elbánik, ám nem véletlen, hogy ilyen hatásfokkal képes működni. Nagyon erős vegyszer, ami nem veszélytelen és a használata során számos óvintézkedést be kell tartani. Mire jó a trisó és hogyan használjuk biztonsággal?

Mire jó a trisó?

Egy szagtalan, kristályos por, amely 75% trinátrium-foszfátot és 25% nátrium-karbonátot tartalmaz. Ha kis mennyiségben forró vízzel hígítjuk, erős tisztítószert kapunk, amely kitűnően oldja a szennyeződéseket, zsírt, de még a kormot is.

Előszeretettel használják festés előtt vagy után, hiszen tökéletesen távolít el minden anyagot szinte bármilyen felületről. Így például a festék felvitele és a végeredmény is makulátlan lesz.

Fogkrémek is tartalmazzák, mégis óvintézkedések szükségesek a használata során?

A trisó bizony megosztó vegyszer. Az USA-ban például fogkrémek és gabonapelyhek adalékanyagaként szolgál, megint más területeken pedig betiltották, mivel a foszfát tartalma miatt a természetes vizek algásodását okozta.

A használata során nem árt az óvatosság, figyelni kell arra, hogy az előírt mennyiséget használjuk és semmiképpen se többet. És mint a hajfestékek esetén, itt is fontos a felület próba az első használat előtt, a trisó ugyanis könnyen elszínezheti, tönkreteheti a tárgyakat.

Hogyan kell használni a trisót

 1. Fontos, hogy kiszellőztessük a helyiséget, ahol használni fogjuk. Le kell takarni mindent, ami nem érintett a trisós súrolásban. Bár ezt az anyáink biztosan nem így csinálták, de használat közben védőszemüveget, maszkot és kesztyűt is ajánlott viselni, mivel erős marószerről van szó, amely allergiás reakciót is kiválthat. Ajánlott a hosszú ujjú ruházat és hosszú nadrág viselése.
 2. A trisót használat előtt fel kell higítani: vízlágyításhoz 10 liter vízhez adagoljunk 2 evőkanál mennyiségű trisót. Zsíroldáshoz pedig 1 evőkanál mennyiség ajánlott 4 liter meleg vízhez, ami kb. 60-70 C fokos.
 3. Ronggyal vagy szivaccsal vigyük fel a trisós oldatot a tisztítani kívánt felületre, de akár felmosáshoz is használhatjuk. 
 4. Miután tiszta lett a felület, le kell öblíteni vagy törölni hideg vízzel, különben fehér réteget hagy maga után a trisó.

Mire jó a trisó?

 • Kormos, égett felületek helyreállítására
 • Burkolatok tisztítására
 • Alaposan lehet vele az ablakot és a kereteket is letisztítani
 • Különböző szűrőrendszerek fertőtlenítésére is jó 
 • Ragasztó eltávolítása a tapétáról
 • Tinta eltávolítása a szőnyegből
 • Füstfoltok eltávolítása a falakról
 • Zsírfoltok eltávolítása pl. a grillrácsról

Mit nem szabad trisóval takarítani?

Most, hogy végignéztük, hogy mire jó a trisó, összeszedtük, hogy melyek azok a felületek, amelyeken tilos használni.

 • Üveg és csempe. A trisó kimarja ezeket a felületeket.
 • Tömörfa. A trisó elszínezi a fát.
 • Fényes felületek. A trisó oldja a festéket.

Mire jó a trisó takarításon kívül?

Bár a takarításon belül is rengeteg dologra használható, jó, ha tudjuk, hogy emellett még mikor és mire vethetjük be. Régen bevált dolog volt trisót adni a mosáshoz kitűnő szagtalanító és zsíroldó/folteltávolító hatása miatt, ráadásul kitűnő vízlágyító szer. Ugyanígy érdemes mosógép tisztításra is használni: tisztára varázsolja a mosógép belsejét, megszünteti a vízkő lerakódást és a  szagokat is. Ehhez a dobba 2 evőkanállal kell tenni, az adagolóba pedig 1 evőkanállal. 

Nagyon jó még lefolyótisztításhoz. Forró vízhez adagolva egy evőkanál mennyiség szépen oldja a zsíros szennyeződéseket, a szappan lerakódásokat és a lefolyóban összeállt szennyeződéseket. Alkalmazhatjuk akár a konyhai lefolyó esetében, de jó szolgálatot tesz a fürdőszobában vagy a vécében is.

Kérdésed van? Kollégáink az ügyfélszolgálaton örömmel segítenek! Keress minket bármilyen témában!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...