Mindenki ismeri: először csak lassabban folyik le a víz a mosdóban, ilyenkor még nem foglalkozunk a problémával. Majd amikor már néhány nap múlva teljesen eldugul a lefolyó, akkor sokkal nagyobb munka vár ránk, talán a csövek szétszedését sem ússzuk meg. Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetjük a dugulást. Már késő? Nem kell rögtön szakit hívni, az eldugult lefolyó tisztítása házilag is megoldható – mutatjuk a praktikákat!

A megelőzés a kulcs

Itt is igaz, hogy megelőzéssel tehetjük a legtöbbet azért, hogy ne jussunk el arra a pontra, ahol már áll az egész rendszer és le sem folyik a víz. Ennek mindig vannak előjelei, amit gálánsan figyelmen kívül szoktunk hagyni, hátha ráér még a tisztítás. Pedig ha heti rendszerességgel csinálnánk egy megelőző lefolyó tisztítást, akkor nem dugulna el és megspórolhatnánk az egész pumpálás-lefolyó szétszedés mizériát. Ami, lássuk be, sokkal több időt vesz el, mintha a heti takarítási listára felvennénk a lefolyó átmosását is.

Itt nyilván már nem egy sima átmosásról van szó. A házi szereknek is legalább egy óra hatóidő szükséges, még jobb, ha este öntjük a lefolyóba és éjszaka elvégzi a dolgát. Ha elfelejtettük, öntsük a keveréket a lefolyóba a takarítás elején, mire végzünk a lakásban, addig a szerek is tudnak dolgozni a lefolyóban.

Egyszerű, de nagyszerű keverék

A heti-kétheti rendszerességű, dugulásmegelőző lefolyótisztításhoz elegendő, ha két evőkanál mosószódát szórunk a lefolyóba, majd fél liter forró vizet öntünk rá. Legalább egy órán keresztül hagyjuk állni, addig ne folyassunk rá vizet, vagy a legjobb, ha eleve dugóval lezárjuk a lefolyót.

Ha már megtörtént a baj: eldugult lefolyó tisztítása házilag

Ember legyen a talpán, aki minden megelőzési módszerre időt és energiát tud fordítani, főként heti rendszerességgel. Szerencsére nem a világ vége, ha eldugul a lefolyó, hiszen filléres, otthoni szerekkel is könnyen orvosolhatjuk a problémát.

Nem kell erős maró vegyszerekre költenünk – főleg, ha pl. kisgyerek van a háztartásban és nem szívesen tartunk ilyeneket otthon -, ugyanolyan hatást érhetünk el az alábbi trükkökkel:

  1. Kóla. Többek között a kólában lévő foszforsav, amitől kiváló oldószerként működik. Nyugodtan mehet egy másfél-két literes palack a lefolyóba, majd 1 órán keresztül hagyjuk dolgozni. Lemarja a rendszerben maradt zsírokat, amelyek a dugulást okozzák.
  2. Citromsav. Rendkívül erős maró hatással rendelkezik – már ami a zsíros szennyeződéseket illeti. Egyébként ártalmatlan, természetes csodaszer, ami felsorolhatatlan mennyiségű dologra jó. Egy csészényi citromsavat öntsünk a lefolyóba, ezután öntsünk rá egy nagy pohár vizet és dugózzuk be. 

Fontos, hogy amikor a citromsav elkezdi marni a lefolyóban található szennyeződéseket, ne lélegezzük be a folyamat során keletkező gőzöket. 

Végezetül, ha letelt az egy óra, folyassunk forró vizet a lefolyóba.

  1. Ecet és szódabikarbóna keveréke. Ez a módszer a nagyon makacs dugulásnál tud csodákat tenni. Viszont itt különösen fontos, hogy ne tartózkodjunk a helyiségben, és használjunk dugót, nehogy belélegezzük az ecetes-szódabikarbónás gőzöket. 

Egy zacskó szódabikarbónát öntsünk a lefolyóba, majd öntsünk rá egy pohár ecetet. Az volna az optimális, ha egész éjszakára állni hagynánk a keveréket a lefolyóban, de egy-két óra alatt is segíthet. Bőséges forró vízzel öblítsük le a lefolyót.

Ugyan természetes és minden háztartásban megtalálható szereket ajánlunk, de erős maró hatásuk miatt legyünk körültekintőek használat közben: ne lélegezzük be és ne kerüljenek nyálkahártyára!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...