Olcsó receptek 2000 forint alatt: nyárias, tápláló vegán tál
2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből kijönnek. Íme, az olcsó receptek 2000 forint alatt cikksorozat következő része: extrás vegán tál céklával, vöröslencse-főzelékkel és gerslivel.
Ahogy itt a nyár és a meleg, az ember a könnyebb ételeket kívánja. Ezek nem fűtenek minket belülről annyira, mint a nehezebb fogások, megemésztésük könnyebb, kevesebb energiát vesz el a szervezettől. Az egyik ilyen kedvencem a párolt cékla. És persze csak és kizárólag új céklából. A vöröslencse a fehérjét biztosítja ebben a menüben és az ételünk úgy lesz igazán egészséges, ha hántolt árpagyöngyöt (vagyis gerslit) készítünk köretként. Ez a fajta szénhidrát lassabban szívódik fel, kevésbé hirtelen emeli meg a vércukorszintünket.
Vegán tál – Párolt cékla, vöröslencse-főzelék nyáriasan, gersli
Felszerelés
- 1 serpenyő (ami nem ég le, és van hozzá jól passzoló fedőnk, így biztosan nem fog leégni és nem kell a vizet sem állandóan pótolnunk)
- 2 lábas
Hozzávalók
A párolt répás céklához:
- 2 fej vöröshagyma (nagyobb – 140 Ft)
- 1 kg cékla (500 Ft)
- 2 darab sárgarépa (közepes – 200 Ft)
- 2 gerezd fokhagyma (20 Ft)
- 1 ek almaecet
- Só
- Bors
- Olaj
A vörös lencséhez:
- 1 fej hagyma (nagyobb – 70 Ft)
- 250 gramm vörös lencse (400 Ft)
- 3 gerezd fokhagyma (30 Ft)
- 1 körömnyi gyömbér (50 Ft)
- 1 darab paradicsom (50 Ft)
- 1 darab paprika (50 Ft)
- Só
- Bors
- Olaj
A gerslihez:
- 250 gramm gersli (200 Ft)
- Só
Opcionális a gerslihez:
- hagyma
- répa
- zellerszár
- fokhagyma
Elkészítés
Kezdjük a céklával:
- Felvágjuk a hagymát, lehetünk nagyvonalúak, mert sokáig fog párolódni, nem kell túl apróra vágni.
- Viszonylag bő olajon feltesszük, sózzuk és lassan dinszteljük. Közben a céklát és a répát meghámozzuk.
- Körülbelül fél óra párolás után kóstoljuk meg, ha jó puha, akkor mindjárt készen is van: a két gerezd közepesre vágott fokhagymát tegyük hozzá, vegyük fel a lángot nagyra és adjunk hozzá egy-két kanál almaecetet.
- Forraljuk jól össze és zárjuk el a lángot.
Folytassuk a vöröslencse-főzelékkel:
- A vörös lencse igazi jolly joker étel. Nyáron készíthetjük lecsósan, ahogyan ezt a mostani receptben tesszük, hagyományos magyaros ízesítéssel, de hűvösebb időben hangolhatjuk fűszeresebbre, csípősebbre, hogy felmelegítsük magunkat.
- Ehhez a recepthez először is a hagymát felvágjuk és olajon dinsztelni kezdjük. Amikor üveges hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, ezt is pirítjuk egy percig, majd rádobjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát, összeforgatjuk és ezzel is összefőzzük.
- Hozzáadjuk a lencsét és felhúzzuk vízzel (a lencse mennyiségének kb. kétszerese a megfelelő). Fedő alatt kis lángon főzzük fél órát, véglegesítjük az ízeket és készen is van.
Végül a gersli:
- Először mossuk át a gerslit alaposan, így megszabadulhatunk azoktól a héjdaraboktól, amelyek a hántolás során mégis bennmaradtak, ezekre nem jó ráharapni.
- Körülbelül 3-szoros mennyiségű vízben rakjuk fel főni egy kevés sóval, forraljuk fel, majd kis lángon kb. 45 percig főzzük. Vigyázzunk, mert ki fog futni a habja, különösen akkor, hogyha lefedjük.
- 45 perc után megkóstoljuk, ha elégedettek vagyunk, akkor készen is van, ha nem, akkor még főzhetjük tovább egy kis extra vízzel. A gerslinél egyébként nincsen általánosan elfogadott optimális állag. Van, aki kicsit roppanósabban szereti, és van, aki szétfőve, kásaszerűen, ezért sem tudok pontos főzési időt mondani.
Opcionális:
- Ha még szeretnénk egy kicsit tunningolni az ételt, akkor pirítsunk olajon egy kis hagymát, reszelt répát, zellerszárat, fokhagymát, majd dobjuk rá a megfőtt gerslit.
- Forgassuk össze és máris egy színes, ízletes köretünk van (majd lesz gerslirizottó is, ahhoz is ezt a módszert fogjuk alkalmazni, de ott még további trükköket is bevetünk majd.
‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:
- Medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
- Salátaleves krutonnal és hamis stroganoff nudlival
- Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
- Budget halászlé halgombóccal és tésztával
- Csalánleves, csalános penne és csalánfelfújt
- Házi finomságok fenyőrügyből
- Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
- Mi legyen a maradék maceszból?
- Krumplis tészta tuningolva ecetes uborkasalátával
- Kapros lucskos káposzta húsgombóccal
- Juhtúrós puliszka hagymalekvárral
- Zöldbabpörkölt tükörtojással és pásztorzöldbab
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: