2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből kijönnek. Íme, az olcsó receptek 2000 forintból cikksorozat következő része. Két receptet közlünk, egy könnyebb verziót az igazán meleg napokra, és egy tartalmasabbat a nyári hűvösebb estékre.
A zöldbabpörköltet mi teljesen vegetáriánus (sőt vegán) fogásként szoktuk enni, de ha egy kiadósabb verziót szeretnénk, akkor nyugodtan lehet szalonnás alapon is indítani, vagy szalonnabőrrel gazdagítani az ízét. Én kizárólag friss zöldbabból szoktam készíteni, mert a fagyasztottnál nem lehet elérni azt az éppen roppanós állagot, amitől ez a fogás finom lesz. A friss zöldbab ára most még kicsit több, mint 1200 Ft, de a jelenlegi időjárás mellett nemsokára várható, hogy kb. ezen az áron is hozzá lehet jutni.
Olcsó receptek 2000 forintból: Zöldbabpörkölt tükörtojással
Hozzávalók:
- 1 kg friss zöldbab – 1200 Ft
- 2 fej hagyma – 100 Ft
- 1 paprika – 100 Ft
- 1 paradicsom – 100 Ft
- 2 gerezd fokhagyma – 50 Ft
- Olaj, só, pirospaprika – 100 Ft
- Feltétnek 8 tükörtojás – 480 Ft
Összesen: 2090 Ft
A pörkölthöz a hagymát vagy étolajon, vagy apróra vágott és pirított szalonnán megdinszteljük. Szokás szerint egy picit sózzuk. Amikor már üveges, akkor rádobjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot és fokhagymát, majd pár perc alatt összeforraljuk.
Közben a zöldbabot meghámozzuk. Ehhez csak a szár felőli végét kell levágni méghozzá úgy, hogy a vágást a zöldbab erével ellentétes oldalon kezdjük, és amikor a babot már átvágtuk, akkor óvatosan húzni kezdjük a kést a csúcsa felé, hogy ha van szálasodás, akkor az lejöjjön. Ha friss a zöldbab, akkor egyébként nem lesz ilyen, de a szálasan, fásan hagyott zöldbab a teljes ételt elrontja. Amikor végeztünk, akkor felvágjuk a zöldbabokat és félrerakjuk.
A lecsós alapot hintsük meg pirospaprikával, egy fél percig főzzük össze, helyezzük rá a zöldbabot és öntsük fel annyi vízzel, amennyi még éppen nem lepi el. Sózzuk, forraljuk fel és közepes lángon főzzük készre. Véglegesítsük az ízeket és készen is van.
A tükörtojás sütését nem fogom részletezni, ezt mindenki ismeri, ha négy főre készítjük javaslom, hogy két adagban süssük (4-4 darabot egy menetben), különben nagyon vastag lesz a fehérje réteg és lassan fog megsülni.
A tartalmasabb: kolbászos zöldbabos pásztortarhonya
Egy másik még kiadósabb variáció a kolbászos zöldbabos pásztortarhonya. Ehhez fél kg zöldbab is elegendő lesz, a felszabadult pénzből pedig kolbászt és tarhonyát tudunk venni.
A hozzávalók tehát így alakulnak:
- 0,5 kg friss zöldbab – 600 Ft
- 2 fej hagyma – 100 Ft
- 1 paprika – 100 Ft
- 1 paradicsom – 100 Ft
- 2 gerezd fokhagyma – 50 Ft
- 15 dkg kolbász – 500 Ft
- 10 dkg füstölt szalonna – 300 Ft
- 20 dkg tarhonya – 100 Ft
- Olaj, só, pirospaprika – 100 Ft
Összesen: 1950 Ft
A folyamat úgy indul, mint fent, de itt mindenképpen szalonnán indítjuk az ételt, hiszen ez egy tradicionális fogás. A paprikával és a paradicsommal együtt a felkarikázott kolbászt is hozzáadjuk. Közben egy serpenyőben kevés olajon jól megpirítjuk a tarhonyát, és amikor a vízzel felhúzzuk az ételt, akkor ezt is hozzáadjuk a zöldbabbal együtt. Ebben az esetben picivel több vízre lesz szükség és fedő alatt fogjuk párolni, így a tarhonya és a bab egy időben fognak elkészülni. 5 percenként ellenőrizzük, hogy utána kell-e pótolni a vizet. Ha a tarhonya puha, az étel készen van, érdemes erős lángon kicsit átforgatni az egészet pár perc alatt, egy kevés pörcanyagtól csak finomabb lesz.
‘Olcsó receptek 2000 forintból’ cikksorozatunk korábbi részei:
- Medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
- Salátaleves krutonnal és hamis stroganoff nudlival
- Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
- Budget halászlé halgombóccal és tésztával
- Csalánleves, csalános penne és csalánfelfújt
- Házi finomságok fenyőrügyből
- Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
- Mi legyen a maradék maceszból?
- Krumplis tészta tuningolva ecetes uborkasalátával
- Kapros lucskos káposzta húsgombóccal
- Juhtúrós puliszka hagymalekvárral