A pörkölthöz a hagymát vagy étolajon, vagy apróra vágott és pirított szalonnán megdinszteljük. Szokás szerint egy picit sózzuk. Amikor már üveges, akkor rádobjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot és fokhagymát, majd pár perc alatt összeforraljuk.
Közben a zöldbabot meghámozzuk. Ehhez csak a szár felőli végét kell levágni méghozzá úgy, hogy a vágást a zöldbab erével ellentétes oldalon kezdjük, és amikor a babot már átvágtuk, akkor óvatosan húzni kezdjük a kést a csúcsa felé, hogy ha van szálasodás, akkor az lejöjjön. Ha friss a zöldbab, akkor egyébként nem lesz ilyen, de a szálasan, fásan hagyott zöldbab a teljes ételt elrontja. Amikor végeztünk, akkor felvágjuk a zöldbabokat és félrerakjuk.
A lecsós alapot hintsük meg pirospaprikával, egy fél percig főzzük össze, helyezzük rá a zöldbabot és öntsük fel annyi vízzel, amennyi még éppen nem lepi el. Sózzuk, forraljuk fel és közepes lángon főzzük készre. Véglegesítsük az ízeket és készen is van.
A tükörtojás sütését nem fogom részletezni, ezt mindenki ismeri, ha négy főre készítjük javaslom, hogy két adagban süssük (4-4 darabot egy menetben), különben nagyon vastag lesz a fehérje réteg és lassan fog megsülni.