Olcsó receptek 2000 forintból: kapros lucskos káposzta húsgombóccal
2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az olcsó receptek 2000 forint alatt – ebben az esetben egy kicsit fölött – cikksorozat következő része.
A lucskos káposzta az egyik legjobb étel. A kapros lucskos káposzta pedig egyértelműen a legjobb étel. Ezt a receptet egyébként a kedvenc árusomtól, Böbétől tanultam a Nagycsarnokban. Ő beszélt annyira lelkesen erről az ételről, hogy amint hazaértem ki kellett próbálnom. És nem csalódtam, igazi kedvenccé vált a mi családunkban is. És persze főleg újkáposztából. Mert azért abból az igazi!
Kapros lucskos káposzta húsgombóccal
Hozzávalók
- 1 darab új fejes káposzta (szűk 1,5 kg – 500 Ft)
- 3 fej vöröshagyma (nagyobb – 200 Ft)
- 350 gramm darált sertéshús (700 Ft)
- 50 gramm füstölt kenyérszalonna (150 Ft)
- 3 szikkadt zsemle vagy kenyér (maradék)
- 3 gerezd fokhagyma (30 Ft)
- 2 darab tojás (120 Ft)
- 2 dl tejföl (200 Ft)
- Olaj
- Kapor
- Pirospaprika
- Ecet
- Só
- Bors
Elkészítés
- Nos, ezt a receptet egy kicsit azért át kellett alakítani, mert eredetileg oldalassal vagy dagadóval szoktam készíteni, de akkor csak a hús költsége lesz 2000 Ft. Az volt az ötlet, hogy a húsgombócot viszonylag sok száraz zsemlével, vagy száraz kenyérrel tudjuk szaporítani. A kevesebb húst egy kevés apróra vágott szalonnával tudjuk gazdagítani, így a töltelékünk nem lesz száraz és egy kevés füstös ízt is kap, ami csak jól fog állni neki, illetve a karakteres fűszerezéssel is tudjuk ellensúlyozni a több kenyeret.
- Aprítsunk fel két fej hagymát, és olajon dinszteljük meg. Közben felezzük el a káposztát és vágjuk ki a torzsáját. Mivel újkáposztáról van szó, ezt most tegyük félre és vagy adjuk oda a gyerekeknek elrágcsálni, vagy majd a töltelékbe fogjuk aprítani (vagy akár reszelni).
- A káposztát vágjuk fel kb. 1,5×1,5 cm kockákra (csak úgy mintha hagymát vágnánk), majd dobjuk rá a megdinsztelt hagymára. Sózzuk, nagy lángon pirítsuk pár percig, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és közepes lángon főzzük kb. 15 percig.
Közben keverjük be a tölteléket!
- Ehhez először áztassuk be a zsemlét vízbe, majd alaposan csavarjuk ki és adjuk a darált húshoz. Tegyük hozzá a többi hozzávalót is, az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, az apróra vágott szalonnát, a tojásokat és a fűszereket (só, bors, pirospaprika) és a lereszelt torzsát (ha a gyerekek nem ették még meg). Ehhez a mennyiséghez egy csapott kávéskanál borsot, kb. ugyanannyi paprikát és két csapott teáskanál sót javaslok.
- A keveréket meg lehet kóstolni, de ha nem akarunk nyers sertéshúst enni, akkor egy pici darabot meg is süthetünk belőle, ha bizonytalanok vagyunk a fűszerezésben. A tölteléket általában lehet csomborral is ízesíteni, de ehhez a kapros verzióhoz most nem ajánlom.
- Alaposan keverjük össze a masszát, majd formázzunk gombócokat és egy serpenyőben kevés olajon pároljuk őket fedő alatt kb. fél óráig közepes lángon. Időnként óvatosan rázzuk meg, hogy ne süljön le, így nem fognak a gombócok szétesni. Azért nem a káposzta tetején pároljuk a húsgombócokat, mert több idő kell nekik, mint a káposztának és így az túlfőne.
Térjünk vissza a káposztához:
- Keverjünk el egy evőkanál lisztet és egy teáskanál pirospaprikát a tejfölben, majd adjuk a forrásban levő káposztához.
- Alaposan keverjük össze, forraljuk egy percig, adjuk hozzá a felaprított kaprot, ízesítsük egy kis ecettel, majd zárjuk el a lángot alatta.
- Amint a gombócok elkészülnek, helyezzük őket a káposzta tetejére, még egyszer forraljuk össze az egészet, rázzunk rajta egyet-kettőt, hogy a szósz a gombócokat is átjárja. Már készen is van.
‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:
- Medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
- Salátaleves krutonnal és hamis stroganoff nudlival
- Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
- Budget halászlé halgombóccal és tésztával
- Csalánleves, csalános penne és csalánfelfújt
- Házi finomságok fenyőrügyből
- Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
- Mi legyen a maradék maceszból?
- Krumplis tészta tuningolva ecetes uborkasalátával
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: