Nos, ezt a receptet egy kicsit azért át kellett alakítani, mert eredetileg oldalassal vagy dagadóval szoktam készíteni, de akkor csak a hús költsége lesz 2000 Ft. Az volt az ötlet, hogy a húsgombócot viszonylag sok száraz zsemlével, vagy száraz kenyérrel tudjuk szaporítani. A kevesebb húst egy kevés apróra vágott szalonnával tudjuk gazdagítani, így a töltelékünk nem lesz száraz és egy kevés füstös ízt is kap, ami csak jól fog állni neki, illetve a karakteres fűszerezéssel is tudjuk ellensúlyozni a több kenyeret.
Aprítsunk fel két fej hagymát, és olajon dinszteljük meg. Közben felezzük el a káposztát és vágjuk ki a torzsáját. Mivel újkáposztáról van szó, ezt most tegyük félre és vagy adjuk oda a gyerekeknek elrágcsálni, vagy majd a töltelékbe fogjuk aprítani (vagy akár reszelni).
A káposztát vágjuk fel kb. 1,5×1,5 cm kockákra (csak úgy mintha hagymát vágnánk), majd dobjuk rá a megdinsztelt hagymára. Sózzuk, nagy lángon pirítsuk pár percig, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és közepes lángon főzzük kb. 15 percig.