Go Back

Kapros lucskos káposzta húsgombóccal

Olcsó recept 2000 forintból
lucskos_kaposzta_husgomboccal_1
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak húsgombóc, káposzta, olcsó
Adag(ok) 4
Költség 2200 Ft

Hozzávalók

  • 1 darab új fejes káposzta (szűk 1,5 kg - 500 Ft)
  • 3 fej vöröshagyma (nagyobb - 200 Ft)
  • 350 gramm darált sertéshús (700 Ft)
  • 50 gramm füstölt kenyérszalonna (150 Ft)
  • 3 szikkadt zsemle vagy kenyér (maradék)
  • 3 gerezd fokhagyma (30 Ft)
  • 2 darab tojás (120 Ft)
  • 2 dl tejföl (200 Ft)
  • Olaj
  • Kapor
  • Pirospaprika
  • Ecet
  • Bors

Elkészítés

  • Nos, ezt a receptet egy kicsit azért át kellett alakítani, mert eredetileg oldalassal vagy dagadóval szoktam készíteni, de akkor csak a hús költsége lesz 2000 Ft. Az volt az ötlet, hogy a húsgombócot viszonylag sok száraz zsemlével, vagy száraz kenyérrel tudjuk szaporítani. A kevesebb húst egy kevés apróra vágott szalonnával tudjuk gazdagítani, így a töltelékünk nem lesz száraz és egy kevés füstös ízt is kap, ami csak jól fog állni neki, illetve a karakteres fűszerezéssel is tudjuk ellensúlyozni a több kenyeret.
  • Aprítsunk fel két fej hagymát, és olajon dinszteljük meg. Közben felezzük el a káposztát és vágjuk ki a torzsáját. Mivel újkáposztáról van szó, ezt most tegyük félre és vagy adjuk oda a gyerekeknek elrágcsálni, vagy majd a töltelékbe fogjuk aprítani (vagy akár reszelni).
  • A káposztát vágjuk fel kb. 1,5×1,5 cm kockákra (csak úgy mintha hagymát vágnánk), majd dobjuk rá a megdinsztelt hagymára. Sózzuk, nagy lángon pirítsuk pár percig, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és közepes lángon főzzük kb. 15 percig.

Közben keverjük be a tölteléket!

  • Ehhez először áztassuk be a zsemlét vízbe, majd alaposan csavarjuk ki és adjuk a darált húshoz. Tegyük hozzá a többi hozzávalót is, az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, az apróra vágott szalonnát, a tojásokat és a fűszereket (só, bors, pirospaprika) és a lereszelt torzsát (ha a gyerekek nem ették még meg). Ehhez a mennyiséghez egy csapott kávéskanál borsot, kb. ugyanannyi paprikát és két csapott teáskanál sót javaslok.
  • A keveréket meg lehet kóstolni, de ha nem akarunk nyers sertéshúst enni, akkor egy pici darabot meg is süthetünk belőle, ha bizonytalanok vagyunk a fűszerezésben. A tölteléket általában lehet csomborral is ízesíteni, de ehhez a kapros verzióhoz most nem ajánlom.
  • Alaposan keverjük össze a masszát, majd formázzunk gombócokat és egy serpenyőben kevés olajon pároljuk őket fedő alatt kb. fél óráig közepes lángon. Időnként óvatosan rázzuk meg, hogy ne süljön le, így nem fognak a gombócok szétesni. Azért nem a káposzta tetején pároljuk a húsgombócokat, mert több idő kell nekik, mint a káposztának és így az túlfőne.

Térjünk vissza a káposztához:

  • Keverjünk el egy evőkanál lisztet és egy teáskanál pirospaprikát a tejfölben, majd adjuk a forrásban levő káposztához.
  • Alaposan keverjük össze, forraljuk egy percig, adjuk hozzá a felaprított kaprot, ízesítsük egy kis ecettel, majd zárjuk el a lángot alatta.
  • Amint a gombócok elkészülnek, helyezzük őket a káposzta tetejére, még egyszer forraljuk össze az egészet, rázzunk rajta egyet-kettőt, hogy a szósz a gombócokat is átjárja. Már készen is van.