Nehéz időt találni a takarításra, pedig fontos a tiszta környezet. Kisgyerekes családoknál ez még nehezebb. Vannak olyan tippek és módszerek, amelyek mindenkinek segíthetnek. Sok kicsi sokra megy, avagy hogy takarítsunk úgy, hogy ne menjen el vele a hétvége? A heti takarítási terv a megoldás!

Bontsuk le részfolyamatokra!

Ha az egész lakást egy nap alatt akarjuk kitakarítani, kevesebb kedvvel fogunk nekiállni, mert tudjuk, hogy milyen sok időt fog igénybe venni. Jobban esne már pihenni, vagy főzni kellene, barátokkal, családdal lenni. Ám ha minden nap rászánunk 20-30 percet a takarításra a ház egyes pontjain, akkor hétvégére lehet, hogy teljesen szabadok maradunk. Ezt megtehetjük úgy, hogy a ház szobáit takarítjuk egyenként, vagy magát a takarítást osztjuk részekre. Mondjuk egyik nap rendet teszünk, másnap porszívózunk, harmadik nap jön a portörlés, aztán a felmosás, negyedik napon a csempét tisztítjuk, aztán az ablakot stb.

Ha rendszert csinálunk abból a takarítási menetrendből, amit pár perces tervezéssel kitalálhatunk saját otthonunkhoz mérten, akkor igen hatékonyan fogjuk tudni rendben tartani a házat. Az biztos, hogy mindenhol van egy konyha, ami talán egyben van az étkezővel, nappalival. Van, ahol több kicsi hálószoba van, máshol egy nagyobb. Némelyikünknek az erkéllyel is kell számolnia, míg másnak azzal, hogy kutyája vagy macskája hullajtja a szőrét.

Heti takarítási terv – az meg minek?

Döntsük el, melyik napra melyik helyiséget választjuk ki. A sorrend nem fontos, csak legyen rögzítve. Hétfőn érdemes a lakás központi, legtöbbet használt helyiségével indítani, vagy éppen a legrendetlenebbel, amivel a legtöbbet kell foglalkozni. Ha ezzel megvagyunk, sokkal motiváltabbak leszünk a többi napon. Érdemes azt is előbbre hozni a héten, ahol sokat közlekedünk. A mászkálás közben könnyen átvihetjük a port és a koszt a többi helyiségbe.

Heti takarítási terv – így csináld!

  • Hétfő: fürdőszoba kitakarítása – WC pucolás, a zuhanykabin vagy a kád, mosdókagyló, tükör tisztítása, új törülközők és szőnyegek kihelyezése, WC-papír újratöltése stb.
  • Kedd: hálószoba takarítása – holmik elrámolása, porszívózás, ágynemű cseréje, portalanítás.
  • Szerda: nappali rendberakása – kallódó tárgyak elpakolása, porszívózás, kanapé letakarítása, felmosás.
  • Csütörtök: konyha és étkező kitakarítása (ezeket napi szinten is megéri rendben tartani, edényeket elmosni, pultot letörölni, de egy alaposabb takarítást is be kell iktatni).
  • Péntek: ami megmaradt, ablakpucolás, mosás, rendrakás.

Ha jól dolgoztunk, hétvégére nem is marad feladat, vagy csak nagyon minimális. A heti takarítási tervet követve otthonunk nemcsak rendezettebb lesz, de takarítani is gyorsabban fogunk. Az ok egyszerű: hétköznap nem tehetjük meg, hogy egy teljes órán át suvickoljunk a fürdőszobában, hosszan rendezkedjünk a szekrényekben és hasonlók. Rövidebb idő alatt hatékonyabb munka? Igen, próbáld ki!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...