Takarítani sokféleképpen lehet, de általában egy sima hétköznapon végzett takarítgatás nem pusztítja el a vírusokat és a baktériumokat. A hűvösebb, őszi időjárással megérkezik a náthaszezon, ezért sem árt a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítani otthonunk tisztaságára. A hipó még mindig az egyik legolcsóbb fertőtlenítőszer, viszont nagyon óvatosnak kell lennünk használata közben. Biztonságos-e a takarítás hipóval? Ha betartod a szabályokat, igen.

A hipó, azaz a nátrium-hipoklorit (NaOCl) vizes oldata évtizedek óta megtalálható a boltok polcain. Fertőtlenítésre, fehérítésre használják, könnyen beszerezhető és olcsó, de ne felejtsük, nem egy univerzális takarítószer. Hogy megéri-e márkás tisztítószerek helyett hipót venni, azt mindenki döntse el maga, itt és most arról lesz szó, hogyan lehet a háztartásban körültekintően és biztonságosan használni.

Tilos az otthoni vegyészkedés!

Ez minden vegyszerre, takarítószerre áll, vagyis alap, hogy semmit nem keverünk semmivel. Szigorúan tilos a hipót összeönteni tisztítószerekkel, beleértve az ammóniát, ecetet, sósavat. Utóbbival keverve klórgáz képződik, ami belélegezve marásos sérülést okoz a légutakon és a tüdőn. Akár halálos balesetet is lehet a vége!

Mire figyeljünk még? Erős vegyszerről van szó, ezért használata közben mindenképpen viseljünk védőkesztyűt, és ne essünk túlzásba az adagolásnál. A hipót nem szabad töményen locsolni, csak és kizárólag vízzel hígítva használjuk. Egyszerre csak annyit érdemes előállítani, amennyire éppen szükségünk van.

A hipó klórtartalma az idő múlásával rohamosan csökken. A dobozon 3 hónap szavatossági idő szerepel, de ez a gyakorlatban rövidebb. Vásárlásnál nézzük meg a gyártási időt és lehetőleg olyan terméket válasszunk, ami 2 hónapnál nem régebbi.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a hipót biztonságosan, gyerekektől és állatoktól elzárva tároljuk!

Takarítás hipóval – mit lehet és mit nem?

Megfelelően hígítva a hipó használható a kemény, nem porózus felületeken, például a munkalapokon, WC-ken, szanitereken, szemeteskonténereken. Alkalmazása nem ajánlott az olyan porózus felületeken, mint a fa és kő, márvány, gránit stb., bőrrel bevont dolgokon, illetve olyan anyagokon, amelyek nem víz- és lúgállóak.

Hogyan hígítsuk?

Hipó és hipó között is van különbség. A boltokban 4%-os és 1,5%-os termékekkel találkozhatunk, ezek otthoni fertőtlenítésre teljesen megfelelnek. A százalék az aktív klór mennyiségét határozza meg; az alacsonyabb koncentrációjúban kevesebb a klór, viszont hosszabb idő alatt bomlik.

Ahogy írtuk, nem szabad túlzásba esni az adagolásnál. Ha felmosnánk, akkor 5 liter vízhez legfeljebb 300 ml háztartási hipót (a 4%-osra gondolunk) adjunk; ha ajtókilincset vagy csaptelepet fertőtlenítünk, akkor 1 liter vízhez 5 evőkanálnyi hipót keverjünk. A hígított hipó a hőmérséklet és a fény hatására lebomlik, és az aktív hatóanyagot sóvá és vízzé alakítja át. Nem érdemes tehát hosszabb ideig eltárolni, jobban járunk, ha minden alkalommal frissen keverjük össze. (Vízzel, nem mással!)

A hipó ugyan fertőtlenít, de a makacs szennyeződéseket, lerakódásokat nem távolítja el. Ha ilyesmivel van dolgunk, előbb használjuk a bevált tisztítószerünket, majd a felületet öblítsük le vízzel jó alaposan. Győződjünk meg róla, hogy semmilyen vegyszer nem maradt a fertőtleníteni kívánt területen! A hipós takarítás csak utána jöhet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...