Ki ne akarna olyan kertet, ami tele van gyönyörű, színes virágokkal? Még nem késtünk le semmiről, rengeteg olyan növény van, amit most ültethetünk. A palántázásnál lényegesen olcsóbb, ha virágmagot veszünk, gondozásuk pedig nem jár sokkal több munkával. Májusban vethető virágmagok: mutatunk 7 csodaszép növényt.

Májusban vethető virágmagok – Hogyan kell magot vetni?

Először is készítsük elő a talajt. A kiszáradt, rögös földfelszínt dolgozzuk el hengerrel vagy lapogatófával, aztán öntözzük is meg. Pár nappal később a vetés mélységéig kell porhanyósra, puhára dolgozni a földet.

Magvetéshez akkor ideális a talaj, ha már kicsit tömörebbé vált, mert a fellazult földben nem tudnak jól megkapaszkodni a gyökerek. A talajnak elég nedvesnek kell lenni ahhoz, hogy összenyomva egyben maradjon, de legyen ragadós.

Az ültetésnél vegyük figyelembe a csomagoláson feltüntetett útmutatót. A különböző típusú virágokat más-más mélységre és távolságra kell ültetni. Ha elszórtuk a virágmagokat, óvatosan takarjuk be földdel, majd öntözzük meg.

Virágot, de milyet?

Estike

Körülbelül 30-40 cm magasra nő, egynyári növény. Alkonyatkor bontja erősen illatozó  virágait. Célszerű szakaszosan vetni, hogy a virágzás is elhúzódjon. Csak egyszerűen el kell szórni a magjait, még betakarni sem szükséges, mert fényre csírázik. Vetés után már 6 héttel virágzik. Szegélynövénynek, vagy más virágok közé is szokás ültetni.

Égőszerelem

Feltűnő narancs-piros virágaival kitűnnek a többi virág közül. Napos helyre kell ültetni, vagy félárnyékba és nem túl szorosan. Humuszban gazdag talajra, kevés vízre van szüksége.

Egynyári fátyolvirág

Vetés után 6 héttel virágzik, fehéren vagy rózsaszínen. Kifejezetten a tűző napfényt szereti és a száraz talajt. Vetés után egy vékony homokréteggel terítsük be.

Évelő szarkaláb

Nagyon mutatós virág, amit évelőágyba vagy cserjék elé ajánlott ültetni. Van belőle alacsonyabb, 1 m alatti, a magasabb 2 méteres is lehet. Fontos, hogy széltől védett helyre kell ültetni, ami félárnyékos. A hűvösebb, csapadékosabb klímában fejlődik jól.  

Évelő margaréta

A napos, félárnyékos helyeket szereti. Fontos, hogy jó vízáteresztő talajban legyen, ami humuszos és tápanyagban gazdag. Ültetéskor a magokat egyenletesen szórjuk szét, majd nyomjuk őket a földbe. Öntözzük rendszeresen, mert a nedves talajt szereti (de nem a pangó vizet). Késő nyárig trágyázzuk.

Kerti kankalin

Rengeteg színben kapható, van vörös, lila, világoskék, fehér, citromsárga és így tovább. Nem igényel sok gondoskodást, de a humuszos, jó vízáteresztő talaj az ideális számukra. Ültetés után még több napfényre van szüksége, de a meleg nyári napokban inkább félárnyékban érzi jól magát. Tehát olyan helyre ültessük, ahol nyárra kilombosodik felette egy fa.

Sárgaviola

Április végétől kora nyárig hozza illatos, napsárga virágait. Napos helyre, enyhén meszes talajban fejlődik jól. Nincs nagy vízigénye, de a margarétához hasonlóan rendszeresen kell öntözni.  

Forrás: (citygreen.hu)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...