Egyre jobban melegszik az idő, de még most, tavasz végén is vethetünk magról zöldséget. Na de milyet? A májusban vethető zöldségek közé tartozik például a cukkini, ami nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig terem – nem is keveset, ha jól gondozzuk. Mutatunk még négy magról nevelhető zöldségfélét, és arra is kitérünk, milyen szükségleteik vannak. Nyugalom, semmi bonyolult!

Vetés előtti teendők

Mielőtt nekiállunk a vetésnek, tudnunk kell, hogy zöldségünk mitől fog szépen fejlődni. A talaj előkészítését sem hagyhatjuk: először felássak, hogy fellazuljon, aztán egy kicsit tömörítjük, a magok csak később jöhetnek. A talaj tápanyagtartalmát trágyával növelhetjük, de az is fontos, hogy megfelelő legyen a nedvességtartalma, vagyis öntözzük meg a vetés előtt. Május végére már a fagyok is elmúlnak, de még nincs túlságosan nagy forróság. Az öt zöldségfélének pedig pont erre van szükségük.

Tippek:

  1. Van itt egy cikk, ahol bemutatják a különböző vetési formákat.
  2. A magok csomagolásán rajta szokott lenni, hogy vetés után le kell-e takarni a magokat vagy sem. Szórjunk az ágyásra egy vékony réteg földet vagy homokot, ha szükséges.
  3. A vetés után ne locsoljuk, hanem inkább permetezzük a magokat, hogy ne mossuk ki őket.
  4. Valahogy jelöljük, hogy mit hová ültettünk, hogy ne legyen belőle később probléma.

Májusban vethető zöldségek

Sütőtök: A jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús talajt kedveli a leginkább, de szinte bárhol megél. Nagy a területigénye, egy tőre 10 m2-t kell szánni. Sok komposztot és vizet igényel.

Tűzbab: Nem kell neki sok hely, de bőséges termést hoz. Fel lehet futtatni falon, vagy kerítésen. Szüksége van a melegre és a napsütésre, rendszeres öntözésre. Adjunk neki tápoldatot is a vízzel.

Uborka: Inkább félárnyékos helyre vessük, mert a tűző napon megéghetnek a levelei. Sok víz és tápoldat kell neki. Áprilistól egészen júliusig vethető.

Kukorica: Vetésnél egy helyre kettő magot tegyünk, és a tövek között figyeljünk, hogy legyen 35-45 cm távolság. A talajra nem annyira igényes, bármilyen megfelel neki, azonban a meleget és a vizet szereti.   

Cukkini: Magról nevelni május második felétől június végéig lehet. Napos helyet válasszunk, mert kell neki a meleg és a fény. Talaj szempontjából nem különösebben igényes, de a rendszeres öntözés fontos, kezdetben több vízre van szüksége.

Hóvége ügyfélszolgálat

Kapcsolódó

Legfrissebb

Most fél áron a legfinomabb kajszi: 9 szuper szedd magad sárgabarack 2024-es helyszínt mutatunk

Tavaly nagyon kevés sárgabarack termett a fagyok miatt, nem is adták olcsón. Idén valamivel jobb a helyzet: a nagybani piacon 900-1200, a boltokban 1400-1600...

Bonyolult jogi ügyek? Mostantól jogász segíti a Hóvége Ügyfélszolgálat munkáját

Nemrég debütált legújabb segítő szolgáltatásunk, az Ügyfélszolgálat. Úgy éreztük, hogy nagy szükség lenne egy felületre, ahol bárki felteheti a kérdését vagy elmondhatja a problémáját....

Hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot, ha nincs gyerek?

A CSOK nagy segítséget jelenthet gyermekes családok lakáshoz jutásában, azonban ha tervezett gyermekek után vesszük igénybe, akkor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy...