A konyhában bőven termelődik a hulladék: tojáshéj, kávézacc, csirkebőr, szárazkenyér, gyümölcshéj – ezek sok háztartásban rendszeresen a kukában landolnak. Lehetne másként is, hiszen rengetegféle konyhai hulladékot hasznosíthatunk otthonunkban, korábbi cikkünkben ötleteket is adtunk rá. Ha burgonyát főzünk legközelebb, ne öntsük le a lefolyóba, az ünnepek alatt különösen nagy hasznát fogjuk venni. Hogy mire jó a főtt krumpli leve? Már mondjuk is.
Decemberben a szokásos heti bevásárlásoknál már azért azt is nézzük, hogy az ünnepi menühöz szükséges alapanyagok mennyibe kerülnek, ki lehet-e fogni egy-egy jó akciót. Hogy ki mit főz, igazából ízlés és megszokás kérdése: vannak, akik ragaszkodnak a halászléhez, töltött káposztához, mások inkább húslevest készítenek, és valamilyen sült kerül az asztalra. A sültekhez köretként jól illenek a mártások, a párolt káposzta, a krumplipüré, na meg persze az elmaradhatatlan franciasaláta. Na de mi köze ennek a krumpliléhez?
Mire jó a főtt krumpli leve?
Nézzük először, hogy a konyhában hogyan hasznosíthatjuk:
Kiváló és természetes sűrítő anyag
A krumpli főzővize tele van értékes anyagokkal és ízekkel, vétek kiönteni. Keverhetjük mártásokba, ragukba, főzelékekbe, gazdagabb lesz tőle az ételek íze, és mivel a krumpliban található keményítő belefő a lébe, így az természetes sűrítőanyagként funkcionál. Akárhogy próbálkoztál eddig, mindig híg lett a szószod? Legközelebb add hozzá a krumpli főzővizét!
Keverd a leveshez!
Nem muszáj ragunak lennie, hozzáadhatjuk krémlevesekhez, hogy még selymesebb legyen az állaguk. Ha két ünnep között szeretnénk egy kis szünetet tartani a lakomázásban, akkor készítsünk krémlevest brokkoliból vagy sütőtökből – bátran keverjük bele a krumpli levét is! (Ne felejtsük előtte leszűrni!)
Csodát tesz a kenyér tésztájával
Korábban már mutattunk olyan recepteket, amelyekkel azok is jól boldogulnak, akik még csak most ismerkednek a kenyérsütéssel. Az itt olvasható recept sem bonyolultabb, a kenyér különlegessége, hogy krumplival gyúrt tésztával készül, ettől még puhább és laktatóbb lesz, több nap után sem szárad ki. A főtt krumpli levét „sima” kenyereknél is felhasználhatjuk, puhább, omlósabb lesz a kenyér bele.
Mire jó a főtt krumpli leve? A konyhai felhasználáson túl
A háztartásban és a szépségápolásban is megvan a helye.
Természetes házi bőrtisztító
Ha az arcápolásnál jobb szeretjük a természetes anyagokat, pakolásokat, akkor adjunk egy esélyt a főtt krumpli levének. A benne található nyomelemek, ásványi anyagok jót tesznek a bőrnek, puhább tapintású és sima lesz. (És ha már szépségápolás: karikás szemekre az egyik legjobb házi megoldás, ha nyers burgonyaszeleteket helyezünk a sötét foltokra. Ha kimerít a karácsonyi készülődés, esténként érdemes pár párcet krumplival a szemünkön pihenni.)
Természetes tápoldat a növényeknek
Szobanövényeink télen is megérdemlik a gondoskodást. A főtt krumpli kihűlt levével nyugodtan locsoljuk meg őket, a vizében lévő tápanyagok jótékonyan hatnak a fejlődésükre. Figyelem, csak olyan vizet használjunk, amit nem sóztunk meg!
Puhább, ízletesebb lesz a szárazeledel
Idős vagy válogatós kedvenceink ízlése sokszor nem találkozik a gazdi jó szándékával: hiába a márkás táp, a négylábú magában nem hajlandó megenni. Próbáljuk meg felönteni a krumpli vizével, ettől nemcsak ízletesebb lesz, hanem sokkal puhább is, így az idősebb kutyusok is könnyebben elfogyasztják.
Ami az ünnepek alatt tényleg jól jön: bevethetjük emésztési panaszok esetén
Székrekedésre, puffadásra, emésztési gondokra is jó lehet a burgonyalé. A krumpli főzőlevét bátran meg lehet inni, ennek ugyanis enyhe hashajtó hatása van, ami a kellemetlen tüneteket gyorsan enyhíteni tudja. Egyébként a náthát is kezelhetjük vele: a forró főzőlé segít tisztítani a légutakat, de persze nem meginni kell, hanem inhalálni. Tegyünk egy törölközött a fejünkre, hajoljunk az edény fölé, majd szippantsunk jó mélyeket legalább 10 percig.