Kapaszkodj meg: évente 1300 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik a világon! Igen, 1,3 milliárd tonna konyhai hulladék a kukában végzi. Ez a borzasztó mennyiségű kidobott étel nemcsak a bolygót terheli elképesztően, de hihetetlen pénzpazarlás is. Mindenkinek felelőssége van abban, hogy kevesebb élelem menjen pocsékba, ennek érdekében pedig könnyedén tehet is. Hogyan? Eről szól a cikkünk.

Most bemutatjuk, hogy a konyhai hulladék felhasználása nem bonyodalmas és nem undorító. 10 ötlet.

Banánhéj

Mivel a banán (és annak héja is) tele van káliummal, kiváló trágya készülhet belőle. Komposztálni is lehet, de akinek amúgy nincs komposztálója, egyszerűbb megoldás is akad. A héjakat szárítsuk meg, majd törjük apró darabokra. A darabok egyszerűen szétszórhatók a kertben, vagy meleg vízben (2-3 napig) áztatva a szobanövények tápoldatozására kiváló tea készíthető belőlük.

Tojáshéj

A tojáshéj tulajdonképpen nem is hulladék. Ehető és nagyon egészséges. Alapos mosás után sütőben süssük meg a héjakat, majd mozsárban törjük porrá. Joghurtban, smoothie-ban fogyasztható, tele van kalciummal. Ami nem fogy el, nyugodtan szórjuk a virágföldre, mert a növények is imádják.

Kávézacc

Közvetlenül használható trágyázásra, komposztálható és savas talajt kedvelő növényeknek a föld ph-értékények csökkentésére is jó. Bőrápolásra is jó. Ehhez keverjük a zaccot olajhoz, az így kapott keverékkel dörzsöljük át a bőrünket zuhanyzás kezdetén. Pont olyan, mint egy drága bőradír (csak nem drága és nincs benne műanyag).

Teafű

A használt tea szintén jó a komposztba. Ebben az esetben viszont mindeképp ki kell szedni a kis fémkapcsot (már ha filteres tea, ugye). A zöld, fehér és gyógyteák (pl. kamilla, hársfa) kiválóak fürdőzéshez. Kevésbé ismert tulajdonsága a teának a szagtalanítás: kiáztatott, megszárított teafiltert tegyük a büdös cipőbe és néhány nap alatt elmegy a szaga.

Narancs és citrom héja

Ezeket ne dobjuk a komposztba, mert gyakran nagy mennyiségű tartósítószert tartalmaznak, éppen ezért megenni sem mindig tanácsos őket. Ecetbe áztatva azonban remek házi készítésű tisztítószer lesz belőlük.

Almahéj

Az almahéj, mint konyhai hulladék felhasználása egyszerű: legjobb, ha az almával együtt nyersen megesszük! Előbb azonban alaposan mossuk meg és töröljük meg. Kevesen használják a pitébe héjastul, pedig semmi sem szól ellene, sőt: a benne lévő pektin miatt még jobb lesz a töltelék állaga (lekvárosabb textúra). Almaecet is könnyen készíthető lehámozott almahéjból. A héjat annyi vízbe kell áztatni, hogy ellepje, majd néhány hétig hagyni fermentálódni. Az almaecet felhasználása végtelen.

Zöldségek lehámozott héja

A hagymát, fokhagymát, répát, zellert, karalábét a legtöbben hámozva használják föl, a héjak pedig sokszor a szemétben végzi ez a konyhai hulladék. Jobb esetben a komposztban. Ennél még jobb felhasználás, ha zöldség alaplét főzünk a héjakból. A krumpli héját csipsznek is el lehet készíteni, sózva ropogósra sütve.

Csont, bőr, háj

Nagyanyáink sosem dobták volna a szemétbe a csirkebőrt, sertéscsontot. Mi se tegyük. Főzzünk belőle levest, ha pedig túl sok, szűrjük le és tegyük el a mélyhűtőbe, nagyon jó lesz alaplének. A hájak is sokféleképpen használhatók, például: tepertőnek, pörcnek, sütőzsírnak, fasirozottba, töltött húshoz. Sorolhatnánk.

Száraz kenyér

Amikor a konyhai hulladék felhasználása a téma, a kiszáradt kenyér mindig előjön. Ha még csak szikkadt, készíthető belőle melegszendvics, bundáskenyér, ha már száraz, akkor fasírt. Természetesen zsemlemorzsának összezúzható. Vigyázzunk, ha penészes, akkor ne használjuk, ne is komposztáljuk, ebben az esetben mehet a kukába!

Te melyiket mented meg a fentiek közül?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...