A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikája alapján a Bankmonitor arra mutat rá, hogy egy átlag magyar háztartásra 13 millió forintnyi megtakarítás jut. Ez nagyon meglepő lehet, hisz a legtöbben csak álmodozunk ekkora megtakarításról. Ezt a számot azonban árnyalja a tény, hogy az infláció miatt hiába növekedett a háztartások tartaléka, az is csak annyit ér, mint a 2019 harmadik negyedévi. Az eloszlásuk pedig nagyon egyenlőtlen.

Fontos: Az, hogy egy háztartásra most átlagosan közel 13 millió forint jut, nem azt jelenti, hogy minden háztartásra jut ennyi. Sőt! A valóság az, hogy a legtehetősebbeknek ennél sokkal több megtakarításuk van, a többségnek viszont meg sem közelíti ezt a tartaléka. Valójában 10-ből 6 magyarnak még 500 ezer forintnyi megtakarítása sincs. Erről ITT írtunk korábban.

Bankmonitor elemezte, az MNB adatait, amiből kiderül, hogy minden eddiginél magasabbra, 52 ezer milliárd forint fölé emelkedett a lakossági kézben lévő vagyon. Ez háztartásonként átlagosan 13 millió forintot jelent, és többféle eszközből tevődik össze.

A legnépszerűbb befektetés a bankbetét, az állampapír, a különféle befektetési alapok és a készpénz volt. Ezek együttesen kitették a megtakarítások 78 százalékát. A statisztikák szerint átlagosan készpénzben 1,6 millió forintot, bankbetétben 3,40 millió forintot, államkötvényekben pedig 2,89 millió forintot tart egy magyar család.

Csökkent az elmúlt két évben a tartalékunk értéke!

A megtakarítások 2010 óta csaknem megháromszorozódtak. De nagyban árnyalja ezt a képet az, hogy az inflációval korrigált érték esetében már nem ér sokkal többet ez a többlet. A csúcs 2021 utolsó negyedévében volt. Akkor 2010-hez képest reálértelemben nagyjából 56 százalékkal volt több pénzügyi megtakarítás a lakosság kezében. Az idei első negyedévben a csúcshoz képest viszont már 13,1 százalékkal volt kevesebb a reálvagyon. Ez 2019 harmadik negyedévével egyezett meg. A megtakarítások szempontjából az azóta eltelt 3,5 év tehát elveszett az átlag magyar háztartás számára.

Nagyon nagyok az egyenlőtlenségek a megtakarításokban!

A társadalom egyes rétegei között igen nagyok az egyenlőtlenségek. Nyilvánvaló, hogy a 13 millió forintos átlagos megtakarítás sokak számára irreálisan soknak tűnik, míg a leggazdagabbak ennek a többszörösével is rendelkeznek. A valóság az, hogy a megtakarítások 83 százaléka a leggazdagabb 30 százalék birtokában van. A legszegényebb 30 százaléknak pedig csak a megtakarítások 5 százaléka jut.

A Bankmonitor elemzése kitér arra is, hogy aki nyugdíjas korára összegyűjti a 13 millió forintot, az 20 éven keresztül akár havi 54 ezer forintnak megfelelő plusz jövedelemmel tudja majd kiegészíteni az állami nyugdíját. 25 éves korban kezdve havonta 12 ezer forintot kell félretenni, hogy mai értéken 13 millió forint álljon rendelkezésre a nyugdíjba vonulás időpontjában. Ezzel szemben 35 éves korban kezdve már havi 19 ezer forintos befizetés szükséges. Aki pedig 45 éves koráig halogatja az előtakarékosság elindítását, ő 33 ezer forintos havi megtakarítással érheti el a kitűzött célt.

A felnőttek nagy része nem kezdi el a nyugdíjcélú megtakarítást olyan korán, hogy elég legyen 12 ezer forintot félretenni havonta a 13 milliós megtakarításhoz. Ugyanis, ahogyan arról korábban beszámoltunk, csak a felnőttek ötödének van nyugdíjcélú megtakarítása.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...