Egy felmérés szerint a lakosság negyede nem jön ki a hó végén. Másik negyede pedig csak nehézségek árán. Tehát a magyarok több mint fele nem keres annyit, hogy gond nélkül kijöjjön a hó végén. Átlagos életszínvonalra eleget nagyon kevesen keresnek. Készítettünk egy kalkulátort, hogy kiszámolhasd, te szegénynek számítasz, vagy sem!

Korábban már megírtuk, hogy minden negyedik magyar kevesebbet keres, mint ami a megélhetéshez kéne. Az Egyensúly Intézet kutatásából kiderült, hogy a magyar felnőtt lakosság majdnem 30 százaléka nem tudna kifizetniegy 100 ezer forintos hirtelen kiadást. További 42 százalék nehezen tudná csak megoldani.

A magyarok 27 százaléka keres kevesebbet nettó 200 ezer forintnál. Ez azt bizonyítja, hogy minden negyedik magyar nem keres annyi pénzt, hogy házastársa, családtagjai segítsége nélkül kijöjjön a hó végén. Ez rengeteg ember. A lakosság másik negyede (26 százalék) nettó 350 ezer forint alatt keres. Tehát a népesség több mint fele nem keres annyit, hogy átlagos életszínvonalon élhessen.

A lesújtó adatokat látva úgy döntöttünk, készítünk egy kalkulátort, mellyel Te is kiszámolhatod, hova tartozol: a bevételeid elérik-e a szegénységi küszöböt.

Nem kell mást tenned, csak beírni, hány felnőtt, hány gyerek él veled egy háztartásban. Utána add meg, havonta hány forint a háztartásod nettó bevétele. Kattints a kiszámol gombra. A következő ablakban azt tudod megadni, a felsoroltak közül melyik okoz neked nehézséget: a számlák kifizetése, a lakhatás biztosítása, munka körüli ügyek, vagy a megélhetés, esetleg egyik sem. Miután választottál, már meg is kapod egy szemléletes mutatóval az eredményt. A kalkulátort ide kettintva tudod használni:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Fukar celebek: nem hinnéd, de fogukhoz verik a garast

Könnyű és szinte adja magát, hogy a hírességekről azt feltételezzük mindannyian pazar, luxus és kényeztető életmódot élnek, ahol a pénz nem számít. Gyakran igaz...

Tanórán kívüli tevékenységek 

Gyermekednek van valamilyen speciális érdeklődési köre, amivel szívesen foglalkozna az iskolán kívül is? Vannak olyan tanórán kívüli tevékenységek, amelyek az iskolában nem érhetőek el,...

Mit csináljatok a gyerekkel az őszi szünetben? 5 pénztárcabarát program 

Az őszi szünet 2023 október 27-től november 6-ig tart. Változékony és hűvös időt jósolnak a szünetre, de mi most olyan kinti és benti programokat...