25 tuti tipp, amitől jobb lesz a konyhád (és az életed)

Vannak dolgok, amelyek segítenek abban, hogy egy kicsit könnyebben vegyük az akadályokat a hétköznapokban. Zenével pörgősebb a takarítás, társaságban elviselhetőbb a házimunka, finom és frissen főzött a kávéval még egy borongós reggel is feldobható. Semmi extra, mégis valamit hozzátesz a napunkhoz – ilyen tippeket adunk konyhára.

Néhány új, hasznos szokás mindig jól jön, legyen szó főzésről, rendrakásról, takarításról. A következő 25-ből biztosan lesz olyan, ami szimpatikus és könnyedén beépíthető a rutinba.

Konyhai tippek és trükkök

  1. Zene: Ha a gyereket rá tudjuk venni zenével a rendrakásra, akkor miért ne válna be a konyhai munkáknál? Mindegy, hogy vacsorát készítünk vagy az étkezés utáni romokat számoljuk fel, nagyobb kedvvel vágunk bele, ha nem síri csöndben vágunk bele.
  2. Csökkentsük a nyomást! Nem egyszerű, amikor éhes a család, de éppen csak elkezdünk főzni. Nyerhetünk némi időt, ha kiteszünk némi falatozni valót, ami mozzarella golyótól a mogyoróig bármi lehet (az egészségesebb nasikra gondolunk). Rögtön kevésbé érezzük a sürgetést, ugye?
  3. Konyhai tipp bevásárlás előttre: Nem árt, ha kitakarítjuk a hűtőszekrényt, és számba vesszük, hogy mi van otthon. Könnyebb lesz a bevásárlólistát írni, nem vásárolunk duplán, de nem is felejtünk el semmi fontosat.
  4. Kés és vágódeszka együtt: Minden konyhában kell, hogy legyen egy jó kés, amit célszerű közvetlenül a pultnál tartani a vágódeszkákkal együtt. Így csak előkapni kell az eszközöket, máris mehet a darabolás. Ha szeretnénk egy kicsivel több helyet, akkor a sima blokkos helyett válasszunk mágneses késtartót.
  5. Tiszta pult: Abban a konyhában, ahol főznek és élet van, ott a pult gyorsan koszolódik. Lecsöppen, ráfolyik, ottmarad a nyoma, ragacsos lesz – ezzel nemigen tudunk mit kezdeni. A hétvégi suvickolástól viszont megkímélhetjük magunkat, ha naponta letörüljük a pultot.
  6. Porciózás: Van, aki a maradék ételt előbb egy nagy edénybe pakolja, majd onnan adagolja ételhordóba. Iktassuk ki ezt a nagyobb edényt, menjenek a maradékok rögtön kisebb tárolóba. Kevesebb fáradság, kevesebb mosogatás.
  7. Rend: Próbáljuk meg elkerülni káoszt, és ne hagyjuk, hogy az ételes dobozaink összevissza vándoroljanak a hűtőben. A rendetlenségben könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy mit rejt egy-egy ételhordó. Ne neveljük vegyifegyvert, legyen rend!
  8. Magvakat a fagyasztóba! A csonthéjasok gyorsan megavasodhatnak, jobb őket fagyasztóban tartani. Rakjuk légmentesen záródó edényekbe vagy zacskókba, és nevezzünk ki számukra egy sarkot, hogy együtt legyen az összes doboz/zacskó. Kisebb kosarat is tehetünk a fogyasztóba, úgy biztosan nem kallódik el egyik sem.
  9. Készüljünk előre! Van egy fej káposztánk, de csak a fele kell az ételhez? Nem baj, dolgozzuk fel az egészet! Ami kell, azt főzzük meg, a többit tegyük a hűtőbe. Hálásak leszünk magunknak, amikor másnap vagy harmadnak a maradékot is felhasználjuk.
  10. Főzés közben is lehet mosogatni. Vannak üresjáratok, a legjobb ezeket kihasználni. Sokkal kevesebbé fájdalmasa ekkor megcsinálni, mint evés után rákényszeríteni magunkat.
  11. Előáztatás: Nincs időnk két étkezés között elmosogatni? Tartsuk egy tál mosószeres vizet a mosogatóban, és dobáljuk bele az evőeszközöket, használt konyhai eszközöket.
  12. Pakoljunk észszerűen! Sose dobáljuk csak úgy bele a mosogatóba az edényeket, tányérokat, evőeszközöket és miegymást, igyekezzünk valamiféle rendszert kialakítani. Ezzel óvjuk eszközeinket a töréstől, karcolódástól, és nem fog egy halom koszos edény a legváratlanabb pillanatban ledőlni, majd szétgurulni a konyhában.
  13. Tiszta mosogató: Minden mosogatás után kimossuk a szivacsot, de magát a mosogatót már nem.  Pedig érdemes lenne, mert az ilyen apró szokások segítenek abban, hogy elkerüljük a takarítási maratonokat. De menjünk még tovább, nemcsak a mosogató kitisztítása éri meg a fáradságot, hanem a szárazra törlése is. Így vehetjük fel a harcot a leghatékonyabban a vízkővel.
  14. Listázzunk! A legjobb konyhai tipp feledékenyeknek: szerezzünk egy hűtőre applikálható jegyzettömböt vagy táblát, és vezessük listát a benne lévő élelmiszerekről, maradékokról.
  15. Tervezzük meg az étkezéseket! Nem lesz több tanácstalankodás hétköznap, hiszen előre kigondoltuk, hogy mit együnk. Ha a menü szerint vásárolunk be hétvégén, akkor kevesebbszer kell boltba menni, ha pedig kevesebbszer megyünk boltba, még akár spórolhatunk is. Ki az, aki sose csábul el egy-egy akció láttán, és mindig csak azt veszi, ami a listán van? Na, ugye.
  16. Listázás haladóknak: Van, aki a mobiljában vezet listát a hűtőjében, kamrájában, fagyasztóban található összes ételéről. Beválhat, mert tényleg egyszerűbb kitalálni, hogy mit együnk, ha minden előttünk van.
  17. Napi 10 perc: Vacsora után éppen ennyi idő kell ahhoz, hogy a család egy kicsit rendbe szedje a lakást. Ha ezt felnőtt és gyerek becsületesen letolja naponta, akkor a hétvégéket nem kell a kupleráj felszámolásával kezdeni.
  18. Ha lehet, akkor ne hagyjuk másnapra! Bármennyire is fáradtak vagyunk, jobb még este elvégezni a konyhai teendőket. Könnyebben indul a nap, ha nem mosogatással, a mosatlan kerülgetésével, vagy éppen a munkába készült ebéd pakolásával kezdjük a reggelt.
  19. Csoportosítás: Ha a hasonló ételeket együtt, egymás mellett tároljuk a hűtőben, akkor biztosan nem keverednek és felejtődnek el.
  20. Konyhai tipp a főzéshez: Jobban járunk, ha a szükséges alapanyagokat nem oda-vissza futkározva vesszük elő a kamrából, hűtőszekrényből, hanem mindent kiveszünk egyszerre. Érvényes ez a visszapakolásra is.
  21. Egy nagy pohár víz: Szánjuk magunkra egy percet az étel elkészítése előtt és igyunk meg egy pohár vizet. Az ember morcos lesz, ha szomjas, főzés közben pedig fel se tűnik a dolog.
  22. Címkézzünk! A nem átlátszó dobozokban tárolt dolgok úgy felejtődnek el, minta nem is lennének. Használjunk címkéket, így semmi sem vész kárba!
  23. Előkészítés: Nagy könnyebbség, ha minden a kezünk ügyében van, ezért előbb készítsük elő az összes alapanyagot, és csak aztán lássunk neki a főzésnek.
  24. Maradékmentés: Nincs kedvünk minden áldott nap órákat tölteni a konyhában? Nem baj, használjuk fel azt, ami maradt a hétévégéről, előző napról. Csak sült csirkéből 8 különböző fogást készíthetünk, de rizsből, száraz kenyérből is finom ételeket lehet összehozni.
  25. Nem kell túlgondolni! A reggelit simán kiválthatjuk egy reggeli smothie-val. Gyorsan elkészül és igazi vitaminbomba, az egyik legjobb kánikula-ital.

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is:

Kérdésed van?

Fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, segítünk!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Egy kóros játékszenvedéllyel élő ember napjai – II. rész (Böcskei Balázs írása)

Kevesebb pénz jut az ebédre, a gyerek tervezett ruhavásárlása is elmarad, és a tartozások sem kerülnek rendezésre.

Így fog téged is átverni a mesterséges intelligencia

Mire kell figyelned, és hogyan védekezhetsz egy mesterséges intelligencia csalás ellen? Segítünk eligazodni a digitális veszélyek világában!

Rendeltél valamit a Woltról és mást kaptál? Reklamálj!

Érdemes reklamálni, ha a rendeltél valamit a Woltról és mást kaptál.

Erre biztos nem gondoltál még: hatásos dolgok vasalótalp tisztításához

Mit lehet használni a vasalótalp tisztításhoz, ami gyors és makulátlan munkát végez?

Családi adókedvezmény: Nem csak a vér szerinti szülőknek jár támogatás

Elismeri az állam, ha valaki apaként viselkedik, de nem a biológia döntötte el ezt a szerepét?