25 tuti tipp, amitől jobb lesz a konyhád (és az életed)

Vannak dolgok, amelyek segítenek abban, hogy egy kicsit könnyebben vegyük az akadályokat a hétköznapokban. Zenével pörgősebb a takarítás, társaságban elviselhetőbb a házimunka, finom és frissen főzött a kávéval még egy borongós reggel is feldobható. Semmi extra, mégis valamit hozzátesz a napunkhoz – ilyen tippeket adunk konyhára.

Néhány új, hasznos szokás mindig jól jön, legyen szó főzésről, rendrakásról, takarításról. A következő 25-ből biztosan lesz olyan, ami szimpatikus és könnyedén beépíthető a rutinba.

Konyhai tippek és trükkök

  1. Zene: Ha a gyereket rá tudjuk venni zenével a rendrakásra, akkor miért ne válna be a konyhai munkáknál? Mindegy, hogy vacsorát készítünk vagy az étkezés utáni romokat számoljuk fel, nagyobb kedvvel vágunk bele, ha nem síri csöndben vágunk bele.
  2. Csökkentsük a nyomást! Nem egyszerű, amikor éhes a család, de éppen csak elkezdünk főzni. Nyerhetünk némi időt, ha kiteszünk némi falatozni valót, ami mozzarella golyótól a mogyoróig bármi lehet (az egészségesebb nasikra gondolunk). Rögtön kevésbé érezzük a sürgetést, ugye?
  3. Konyhai tipp bevásárlás előttre: Nem árt, ha kitakarítjuk a hűtőszekrényt, és számba vesszük, hogy mi van otthon. Könnyebb lesz a bevásárlólistát írni, nem vásárolunk duplán, de nem is felejtünk el semmi fontosat.
  4. Kés és vágódeszka együtt: Minden konyhában kell, hogy legyen egy jó kés, amit célszerű közvetlenül a pultnál tartani a vágódeszkákkal együtt. Így csak előkapni kell az eszközöket, máris mehet a darabolás. Ha szeretnénk egy kicsivel több helyet, akkor a sima blokkos helyett válasszunk mágneses késtartót.
  5. Tiszta pult: Abban a konyhában, ahol főznek és élet van, ott a pult gyorsan koszolódik. Lecsöppen, ráfolyik, ottmarad a nyoma, ragacsos lesz – ezzel nemigen tudunk mit kezdeni. A hétvégi suvickolástól viszont megkímélhetjük magunkat, ha naponta letörüljük a pultot.
  6. Porciózás: Van, aki a maradék ételt előbb egy nagy edénybe pakolja, majd onnan adagolja ételhordóba. Iktassuk ki ezt a nagyobb edényt, menjenek a maradékok rögtön kisebb tárolóba. Kevesebb fáradság, kevesebb mosogatás.
  7. Rend: Próbáljuk meg elkerülni káoszt, és ne hagyjuk, hogy az ételes dobozaink összevissza vándoroljanak a hűtőben. A rendetlenségben könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy mit rejt egy-egy ételhordó. Ne neveljük vegyifegyvert, legyen rend!
  8. Magvakat a fagyasztóba! A csonthéjasok gyorsan megavasodhatnak, jobb őket fagyasztóban tartani. Rakjuk légmentesen záródó edényekbe vagy zacskókba, és nevezzünk ki számukra egy sarkot, hogy együtt legyen az összes doboz/zacskó. Kisebb kosarat is tehetünk a fogyasztóba, úgy biztosan nem kallódik el egyik sem.
  9. Készüljünk előre! Van egy fej káposztánk, de csak a fele kell az ételhez? Nem baj, dolgozzuk fel az egészet! Ami kell, azt főzzük meg, a többit tegyük a hűtőbe. Hálásak leszünk magunknak, amikor másnap vagy harmadnak a maradékot is felhasználjuk.
  10. Főzés közben is lehet mosogatni. Vannak üresjáratok, a legjobb ezeket kihasználni. Sokkal kevesebbé fájdalmasa ekkor megcsinálni, mint evés után rákényszeríteni magunkat.
  11. Előáztatás: Nincs időnk két étkezés között elmosogatni? Tartsuk egy tál mosószeres vizet a mosogatóban, és dobáljuk bele az evőeszközöket, használt konyhai eszközöket.
  12. Pakoljunk észszerűen! Sose dobáljuk csak úgy bele a mosogatóba az edényeket, tányérokat, evőeszközöket és miegymást, igyekezzünk valamiféle rendszert kialakítani. Ezzel óvjuk eszközeinket a töréstől, karcolódástól, és nem fog egy halom koszos edény a legváratlanabb pillanatban ledőlni, majd szétgurulni a konyhában.
  13. Tiszta mosogató: Minden mosogatás után kimossuk a szivacsot, de magát a mosogatót már nem.  Pedig érdemes lenne, mert az ilyen apró szokások segítenek abban, hogy elkerüljük a takarítási maratonokat. De menjünk még tovább, nemcsak a mosogató kitisztítása éri meg a fáradságot, hanem a szárazra törlése is. Így vehetjük fel a harcot a leghatékonyabban a vízkővel.
  14. Listázzunk! A legjobb konyhai tipp feledékenyeknek: szerezzünk egy hűtőre applikálható jegyzettömböt vagy táblát, és vezessük listát a benne lévő élelmiszerekről, maradékokról.
  15. Tervezzük meg az étkezéseket! Nem lesz több tanácstalankodás hétköznap, hiszen előre kigondoltuk, hogy mit együnk. Ha a menü szerint vásárolunk be hétvégén, akkor kevesebbszer kell boltba menni, ha pedig kevesebbszer megyünk boltba, még akár spórolhatunk is. Ki az, aki sose csábul el egy-egy akció láttán, és mindig csak azt veszi, ami a listán van? Na, ugye.
  16. Listázás haladóknak: Van, aki a mobiljában vezet listát a hűtőjében, kamrájában, fagyasztóban található összes ételéről. Beválhat, mert tényleg egyszerűbb kitalálni, hogy mit együnk, ha minden előttünk van.
  17. Napi 10 perc: Vacsora után éppen ennyi idő kell ahhoz, hogy a család egy kicsit rendbe szedje a lakást. Ha ezt felnőtt és gyerek becsületesen letolja naponta, akkor a hétvégéket nem kell a kupleráj felszámolásával kezdeni.
  18. Ha lehet, akkor ne hagyjuk másnapra! Bármennyire is fáradtak vagyunk, jobb még este elvégezni a konyhai teendőket. Könnyebben indul a nap, ha nem mosogatással, a mosatlan kerülgetésével, vagy éppen a munkába készült ebéd pakolásával kezdjük a reggelt.
  19. Csoportosítás: Ha a hasonló ételeket együtt, egymás mellett tároljuk a hűtőben, akkor biztosan nem keverednek és felejtődnek el.
  20. Konyhai tipp a főzéshez: Jobban járunk, ha a szükséges alapanyagokat nem oda-vissza futkározva vesszük elő a kamrából, hűtőszekrényből, hanem mindent kiveszünk egyszerre. Érvényes ez a visszapakolásra is.
  21. Egy nagy pohár víz: Szánjuk magunkra egy percet az étel elkészítése előtt és igyunk meg egy pohár vizet. Az ember morcos lesz, ha szomjas, főzés közben pedig fel se tűnik a dolog.
  22. Címkézzünk! A nem átlátszó dobozokban tárolt dolgok úgy felejtődnek el, minta nem is lennének. Használjunk címkéket, így semmi sem vész kárba!
  23. Előkészítés: Nagy könnyebbség, ha minden a kezünk ügyében van, ezért előbb készítsük elő az összes alapanyagot, és csak aztán lássunk neki a főzésnek.
  24. Maradékmentés: Nincs kedvünk minden áldott nap órákat tölteni a konyhában? Nem baj, használjuk fel azt, ami maradt a hétévégéről, előző napról. Csak sült csirkéből 8 különböző fogást készíthetünk, de rizsből, száraz kenyérből is finom ételeket lehet összehozni.
  25. Nem kell túlgondolni! A reggelit simán kiválthatjuk egy reggeli smothie-val. Gyorsan elkészül és igazi vitaminbomba, az egyik legjobb kánikula-ital.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.