Maradék tojásfehérjéből készült ez a habkönnyű citromos sütemény

Bár a tojás ára botrányos, mégis előfordul, hogy a recept szerint nincs szükség fehérjére. A legjobb, ha mélyhűtőben egy edényben gyűjtögetjük őket, és időnként előkapjuk és felhasználjuk. A maradék tojásfehérjéből készült sütemények közül ez a citromos süti egy habkönnyű alapdarab, amit kedvünk szerint variálhatunk.
A süti tetejére kerülhet cukormáz, de süthetjük több tojásfehérjéből – arányosan több alapanyagból – tortaformában vagy szögletes tepsiben, és tölthetjük bármilyen krémmel vagy lekvárral. A lényeg, hogy a tésztát 10 perc alatt összedobhatjuk, és a sütés is megvan fél óra alatt – így akkor is érdemes elkészíteni, ha hirtelen kell az asztalra tennünk valami finom, könnyű, desszertet.
Citromos sütemény

Felszerelés
- Őzgerincforma
Hozzávalók
- 6 darab tojásfehérje
- 100 gramm porcukor
- 120 gramm liszt
- 100 gramm kókuszreszelék
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 darab citrom leve és héja
- 1 csipet só
Elkészítés
- A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- Ha jó kemény, fokozatosan hozzászitáljuk a porcukrot majd hozzáreszeljük a citrom héját, és ráfacsarjuk a levét.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, és hozzászitáljuk a kemény tojáshabhoz.
- 3 adagban mehet mellé a kókuszreszelék is, óvatosan forgassuk össze hogy nehogy összetörjük a habot.
- Egy őzgerincformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
- 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Ha kész, még langyosan megszórjuk porcukorral.
Olvastad már száraz kenyérből készült receptjeinket? Ha maradék rizs van a hűtőben, arra is van ötletünk. A maradék zöldségek mentésére egy jó levest ajánlunk. Maradék csokoládéra itt találsz jó felhasználást. Ha pedig csak csirkefarhát van, ide kattints. És a maradék tojásfehérjéből készült sütemény elkészült már?