Kívül ropogós, belül omlós – filléres, pofonegyszerű csirkeszárny pácokat hoztunk olvasóinknak.
A csirkeszárny soha nem tartozott a drága alapanyagok közé, de nemcsak annak köszönheti a népszerűségét, hogy az elmúlt években ennyire elszálltak az árak – rengeteg kreatív séf kezdett el játszani vele az elmúlt időkben. Most mi is hoztunk három filléres házi pácot hozzá – akár hétvégére, akár vendégvárónak, de még kiránduláshoz is szuper ötlet lehet.
Az alap, a Szent Grál
- 1 csomag sütőpor
- 1 kk só
- 0,5 kk fehérbors
- 1 kk fokhagyma granulátum
- 1 kg csirkeszárny
- A csirkeszárnyakat középen megtekerjük, és a forgónál kettévágjuk – szárnytőre és szárnyvégre.
- Alaposan letöröljük papírtörlővel.
- A sütőport – amitől extra ropogós lesz a bőre -, a sót a borsot és a fokhagymát összekeverjük, és alaposan beleforgatjuk a szárnyakat.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, spriccelek bele pár csepp olajat, majd beleteszem a szárnyakat, és 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk
- 20 perc után megfordítjuk, és még 15 percig sütjük, majd grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, és aranybarnára pirítjuk a szárnyakat.
Tipp: Ez egy alap darab, de tovább turbózhatjuk a szárnyakat, ha még melegen bbq szószba, vagy olvasztott vajjal kevert csípős paprikakrémbe mártjuk őket, de akár egy laza mézes-mustáros vagy zöldfűszeres-citromos mázat is villámgyorsan beszívnak.
A ragacsos-kólás csirkeszárny pác
- 2 dl kóla
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 ek szójaszósz
- 1 ek ketchup
- 1 kg csirkeszárny
- 0,5 dl olaj
- A szárnyak kivételével az összes hozzávalót kieverjük. Ha a szójaszósz nem sós, akkor sózzuk is finoman.
- Beletesszük a szárnyakat, és legalább 3 órán keresztül ( de inkább egy éjszakán át) pácoljuk benne.
- Ha kész egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és nagy lángon lepirítjuk a szárnyakat. Ha nem férnek el, akkor több körben.
- Ha az összes szárny kapott egy ropogós kérget, akkor hozzáöntjük a páclevet, és lefedve 10 percig főzzük.
- Ha letelt, levesszük a hőfokot, és kis lángon, fedő nélkül addig keverjük, míg a kóla besűrűsödik és ragacsos bevonatot képez a szárnyakon.
Tipp: Ha szórunk rá szezámmagot és újhagyma finomra vágott zöldjét, akkor ázsiai irányba vihetjük el a fogást!
Az indiai csirkeszárny pác
- 2 dl joghurt
- 3 púpos ek tandoori fűszerkeverék
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 tk citromlé
- 1 kk só
- 1 kg csirkeszárny
- A joghurtot az összes többi hozzávalóval, majd a pácba forgatjuk a szárnyakat. Éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap vékonyan olajozott tepsibe tesszük, és szárnyakat (nyugodtan kotorjuk rá az edényben maradt pácot)
- 220 fokra előmelegített tepsibe tesszük, és kb 40 percig sütjük -félidőben megfordítjuk.
Tipp: ennek az utóbbi csirkeszárny pác változatnak nagyon jól áll a kerti sütőgetéskor kapott füstös plusz íz, úgyhogy bátran dobjuk rá a grillre fóliatálcán!