Jó+olcsó: pirított csirkemáj sült zellerrel és humusszal

Amikor a spórolás szóba kerül, sokszor megfeledkezünk a belsőségekről, pedig rengeteg ízletes finomság készülhet belőlük.

Itt van mindjárt egy pirított csirkemáj recept!

A máj sokaknak nemszeretem kategóriába tartozik, pedig olcsó, gyors és elég népszerű alapanyag is, amit sokféleképp készíthetünk. A pár perc alatt összedobható pirított csirkemáj talán a leggyorsabb formája.

A zeller a krumplival majdnem egy áron van, viszont ezerszer hasznosabb a szervezetünk számára: tele van C-vitaminnal, mésszel, foszforral és rost szempontjából sem elhanyagolható. Nem is beszélve arról, hogy sütőben hamarabb elkészül, mint a többi téli gumós zöldség. A humusz pedig egyrészt izgalmassá, keletiessé teszi az egész fogást, másrészt laktat is, ami az egyébként szuper zellernek nem feltétlenül az erőssége. A humusz élettani hatásáról is ódákat szoktak zengeni, otthon elkészítve pedig lényegesen olcsóbban kijön, mintha a boltban vennénk. 

Pirított csirkemáj sült zellerrel és humusszal

Laktató finomság
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Kulcsszavak belsőségek, csirkemáj, humusz, olcsó, zeller

Felszerelés

  • aprítógép

Hozzávalók

  • 600 gramm csirkemáj
  • 1 nagy ek zsír (ebben sül majd a pirított csirkemáj)
  • 2 darab közepes zeller
  • 3 növényi olívaolaj
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 2 ek tahini (szezámpaszta, de ez elhagyható)
  • 4-5 ek növényi olaj (olíva vegy repce)
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 0,5 darab citrom leve
  • Bors

Elkészítés

  • Először elkészítjük a humuszt: a csicseriborsót leöblítjük, és aprítógépbe tesszük a fokhagymával, tahinivel, sóval, borssal, olajjal és a citromlével és pár ek vízzel. Pár percig járatjuk a gépet, és ha szükséges, utánaízesítünk még. Ha nagyon sűrű vagy folytós lenne, adjunk még hozzá folyadékot -citromlevet vagy vizet.
  • A zellert hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra, keverjük össze az olajjal és sózzuk, borsozzuk, majd terítsük sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokon süssük 15-25 percig míg szépen barnulni, karamellizálódni nem kezd a széle.
  • Közben a májat pucoljuk, hártyázzuk le, és jól leitatva a felolvasztott zsíron süssük oldalanként 2-3 percig. Óvatosan, mert a máj sülés közben köpköd, szóval fedővel készüljünk! A pirított csirkemáj csak utólag sózandó, nehogy megkeményedjen!
  • Ha minden kész, oszlassuk el 4 tányéron a pirított csirkemájat és a sült zellert, majd tegyünk mellé pár evőkanál humuszt is!
  • Jó étvágyat!
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Nyugdíj előtt fizetett szabadság? – Ezt sok közalkalmazott nem tudja, pedig járhat akár 8 hónap is!

Te hány évet dolgoztál a közigazgatásban? Számolj utána, és kérdezd meg: nem hagysz-e ott egy fél évnyi fizetést a rendszerben anélkül, hogy tudnál róla?

Pizzakő tisztítása: nem reped meg és a szagoktól is megszabadulhatsz, íme a trükk

Csak ezt az egy anyagot ne használd a pizzakő tisztításához! Egyébként könnyűszerrel varázsolhatod újra tisztává.

Miért sárgul a muskátli levele? 5 gyakori hiba, amit jelez a növény

Öntözés, tápanyagellátás, fény- és hőviszonyok, kártevők-betegségek, valamint a természetes levélelváltozás is lehetséges.

Te tudod, ki a komaasszonyod? És hogy miért harangoznak minden délben? Műveltségi kvízek

Te hány kérdésre tudod a választ? Teszteld a tudásod!

A medence aljának tisztítása: az amerikai nagynéném erre a trükkre esküszik

A medence alján megjelenő algák nemcsak csúnya látványt nyújtanak, de a víz minőségét is roncsolják.

A tökéletes főtt kukorica titka: egyetlen dolgon múlik

Ki ne álmodott volna már arról, hogy egy nyári estén ott ül a kertben vagy a teraszon, és a kezében egy gőzölgő cső tökéletes főtt kukorica van? A tökéletes főtt kukorica elkészítésének titka sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Tényleg csak egyetlen dolgon múlik igazán.