Menetrend szerint érkezik a nyugdíj – írja a Posta. Na de mi a menetrend? Mikor hozza a postás a nyugdíjat és mikor kerül sor a nyugdíjak utalására? Mutatjuk, mikor várható a májusi nyugdíj.

A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások kifizetése havonta, a tárgyhónapra történik. Postai vagy elektronikus úton kapják meg az érintettek, aszerint, hogy melyik folyósítási formát kérték.

Mikor hozza a postás a nyugdíjat 2023-ban?

A Posta tájékoztatása szerint az alábbiaknak megfelelően viszik ki a nyugdíjakat:

  • A Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az ún. nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat.
  • A nyugdíjak kifizetése nyugellátási utalványon történik készpénzben, a címzett lakóhelyén, összeghatártól függetlenül.
  • A Posta a nyugdíjkifizetési naptárban megjelölt naptól eltérő napon, illetve az első kifizetési napot megelőzően kifizetést nem teljesít.
  • A nyugellátás esedékességének hónapjában elhunyt címzett részére érkezett utalványt a Posta nem fizeti ki. Az ellátás összegének kifizetésére kizárólag a folyósító szerv jogosult.

A kifizetési időszak általában az adott hónap 11-12-13-14. napjától eltarthat az adott hónap 24-25-26-27-28. napjáig is, a kifizetésre nincs egységes szabály. A nyugdíjkifizetési naptárban jelzik, hogy mikor várható az ellátás, így a májusi nyugdíj is kifizetési naptár szerinti napon fog megérkezni.

Más is átveheti a nyugdíjat?

Abban az esetben igen, ha az illetőnek van meghatalmazása. Bármilyen, pl. otthoni kézzel írott meghatalmazás nem lesz jó. A Posta közokiratot vagy a postai szolgáltatóhelyen az erre feljogosított postai alkalmazott előtt írásban adott meghatalmazást fogad el.

Mi történik, ha akkor jön a nyugdíj, amikor nem vagyok otthon?

Ha valaki nincs otthon, amikor egy fontos levele vagy utalványa érkezik, és nincs ideje postára menni, akkor kérhet ismételt kézbesítést. Az ismételt kézbesítés telefonon is lehet kérni a kézbesítő postától, illetve az ÉnPostám kártyával rendelkező ügyfelek online, az ÉnPostám felületen is megrendelhetik a szolgáltatást.

A levelet, csomagot, utalvány összegét ismételten házhoz viszik (kivéve, ha a feladó olyan szolgáltatással küldte pl. a levelet, ami ezt nem teszi lehetővé). Az ismételt kézbesítés a címzettel egyeztetett napon, illetve időpontban is lehetséges. Kétnapos teljesítésű belföldi postautalvány esetén lehetőség van a címzett által meghatározott új, magyarországi címre kérni a kézbesítést.

A szolgáltatás nincs ingyen: a díjat készpénzben kell kiegyenlíteni. A fizetendő díj attól függ, hogy aznapi, vagy egyéb egyeztetett időpontban történő kézbesítést választ.

Mikor utalják a nyugdíjakat?

Akik a bankszámlájukra kérték a járandóságot, azok általában hamarabb hozzájutnak, mint akiknek a postás viszi házhoz. 2023-ban az alábbi napokon számíthatnak az utalásra:

  • 2023 májusi nyugdíj utalás időpontja: 2023. május 12. – péntek
  • 2023 júniusi nyugdíj utalás időpontja: 2023. június 12. – hétfő,
  • 2023 júliusi nyugdíj utalás időpontja: 2023. július 12. – szerda
  • 2023 augusztusi nyugdíj utalás időpontja: 2023. augusztus 11. – péntek
  • 2023 szeptemberi nyugdíj utalás időpontja: szeptember 12. – kedd
  • 2023 októberi nyugdíj utalás időpontja: 2023. október 12. – csütörtök
  • 2023 novemberi nyugdíj utalás időpontja: 2023. november 10. – péntek
  • 2023 decemberi nyugdíj utalás időpontja: 2023. december 1. – péntek

Mikor érdemes nyugdíjba menni? A nyugdíjnöveléstől a valorizációs szorzóig

Fotó: MTI, Krizsán Csaba

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...