Nők 40-ként ismert a korkedvezményes öregségi nyugdíj, ami – ahogy neve is mutatja – a hölgyek számára érhető el. A legtöbben azt szeretnék tudni, hogy mi számít bele a nők 40 éves munkaviszonyába, megvásárolható-e a hiányzó szolgálati idő, hogyan számítják ki a nyugdíj összegét. Mutatjuk a szabályokat.

A Nők 40-ről röviden

A nők számára létrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíj lényege az, hogy azok, akik legalább 40 évnyi jogosultsággal (és ezen belül legalább 32 év szolgálati idővel) rendelkeznek, életkortól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak. Jól hangzik, hiszen a feltételeket teljesítő hölgyek 65 éves koruk előtt nyugdíjba mehetnek. Ráadásul jogosultak teljes öregségi nyugdíjra, amit nem terhel semmiféle levonás azért, mert korábban hagyták hátra a munka világát.

Mi számít bele a nők 40 éves munkaviszonyába?

40 év jogosultság, 32 év szolgálati idő szükséges a nők korkedvezményes nyugdíjához. Ha egyik feltétel nem teljesül, akkor nincs nyugdíjba vonulás. Ahhoz, hogy tudjuk, mi számít bele a 40 éves munkaviszonyába, ismernünk a szolgálati idő és a jogosultság fogalmát.

A szolgálati idő micsoda?

A jogosultsági idő egy nagyobb halmaz, ezen belül a szolgálati idő egy szűkebb kört jelent. A szolgálati idő alapvetően a munkában töltött éveket jelenti. Időtartama alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezünk és nyugdíjjárulékot fizetünk. Idetartozik minden hivatalos keresőtevékenység, ezen felül a táppénz, álláskeresési járadék, stb. (A nyugellátásra jogosító szolgálati időről a MÁK ad tájékoztatást.)

Az is lényeges, hogy mi nem számít szolgálati időnek: azt az időtartamot nem lehet figyelembe venni, amikor a társadalombiztosítási jogviszony szünetelt; illetve az egyéni, társas vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében azon időtartamot, amely alatt nyugdíjjárulék tartozással rendelkeznek.

Nők 40-nél ezeket sem veszik figyelembe: azok a tanulmányi idők, amelyek egyébként elismerhetőek szolgálati időként; a passzív táppénz időszaka; amikor munkanélküli ellátást folyósítottak; az 1998. január 1-e előtti fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja, amennyiben az igénybevétele nem gyermekgondozás vagy ápolás miatt történt.

A 32 év szolgálati időtől csak akkor lehet eltérni, ha

  • az érintett hölgy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt, aki után ápolási díjat kapott;
  • vagy ha nagycsaládos, aki 4-nél több gyermeket nevel.

Fogyatékos gyermek ápolásánál 2 évet engednek el a szolgálati időből. Ha nagycsaládos anyáról van szó, aki 4-nél több gyereket nevel, annak gyermekenként 1-1 évet. (Vagyis ha valakinek 5 gyermeke van, annak már csak 31 év, és így tovább. Legfeljebb 7 év adható.)

Ezt kell tudni a jogosultságról, jogosító időről Nők 40-nél

Ha a 40 éves jogosultsági időn belül rendelkezünk a legalább 32 év szolgálati idővel, akkor a további legfeljebb 8 évre másféle jellegű jogosultsági idővel is rendelkezhetünk. Jogosultsági időnek számítanak alapvetően azok az időszakok, amikor keresőtevékenységet végeztünk (szolgálati idő), vagy ezzel egyenértékű jogviszonyban álltunk.

A keresőtevékenységgel egyenértékű jogviszonynak számítanak a gyermeknevelés idején folyósított, pénzbeli ellátások (pl. GYET, GYES, GYED, CSED), illetve a súlyosan fogyatékos vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után kapott ápolási díj is.

A 32 év szolgálati időn túli 8 év tehát elszámolható a gyermekneveléssel töltött időszakból is. Pl. ha egy nő 3 éves koráig otthon nevelte egyetlen gyermekét, ezalatt pedig kapott gyermeknevelési ellátásokat, akkor 3 év jogosultsági időt szerzett. (Több gyerekkel több a jogosultsági idő.)

Megvásárolható-e Nők 40-hez hiányzó év?

Azaz, van-e lehetőség megvásárolni a hiányzó szolgálati időt, hogy valaki élhessen a Nők 40 kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséggel? A válasz: nem, nincs.

A MÁK itt részletezi, hogy kik és milyen formában vásárolhatnak szolgálati időt. Azt is kiemeli, hogy nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges jogosultsági idő nem vásárolható meg, és a megállapodással vásárolt/szerzett szolgálati idő nem vehető figyelembe jogosultsági időként.

Hogyan számítják ki a Nők 40 összegét?

A nyugdíj összegét az általános szabályok szerint számítják ki, vagyis az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapítás napjáig elért, a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján, a megszerzett összes szolgálati idő hosszúságához igazodó mértékben.

Dolgozhatnak a nők korkedvezményes nyugdíj mellett?

Vannak, akik a nyugdíjas éveik alatt is szeretnének valamilyen munkát vállalni. A Nők 40 erre is lehetőséget ad: a korkedvezményes nyugdíjban részesülő hölgyek a versenyszférában idő- és jövedelemkorlátozás nélkül dolgozhatnak. Jövedelmük adó- és járulékmentes, viszont amíg dolgoznak, addig jogosultak az egyébként minden évben járó nyugdíjemelésre.

A közszférában más a helyzet, itt vagy nyugdíjba vonulnak az érintett hölgyek, vagy munkában maradnak.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a Nők 40?

Alapvetően minél tovább dolgozunk, annál magasabb nyugdíjra számíthatunk. Akkor nem éri meg élni a Nők 40 adta lehetőséggel, pl. ha alacsony nyugdíjat állapítanának meg. Viszont azt is számításba kell venni, ha valaki egészségügyi állapota miatt már nem bír tovább dolgozni. Előny természetesen, hogy 65 éves koruk előtt nyugdíjba mehetnek, ha pedig még van erejük, akkor az ellátás mellett is kedvező feltételekkel dolgozhatnak.

Nők 40: minden, amit az előnyökről és hátrányokról tudni kell

A Nők 40 egy lehetőség, aminek vannak előnyei és hátrányai. Sorra vettünk minden tényezőt, hogy úgy hozd meg a döntést, amivel hosszú távon a legjobban jársz.
Kinek éri meg és kinek nem? Itt találod az összefoglalót »

Nők 40: a kedvezményes nyugdíjba vonulás feltételei

Mit jelent a 40 évnyi jogosultság és mit a 32 év szolgálati idő? Mi nem számít szolgálati időnek? Mit nem vesznek figyelembe a Nők 40-nél? Mikor lehet kevesebb a minimum 32 év szolgálati idő? Hogyan kell igényelni?
Érthető magyarázat bonyolult jogi fogalmak helyett »

Kapcsolódó

Legfrissebb

Világot látnál? Ingyen utazhatod be Európát, csak jelentkezned kell

Ebben a tanévben töltöd a 18-at? Akkor idén ingyen járhatod be Európát, csak ne késd le a regisztrációt! Nem kérdés, hogy mennyire szuper lenne...

Mosogató lefolyó tisztítása házilag: neked is menni fog, tízezreket spórolhatsz a szakin

Itt az idő kitakarítani a lefolyót? Nem olyan bonyolult feladat és nem is igényel sok eszközt a mosogató lefolyó tisztítása, házilag is, azaz mi...

Lakótelepi erkély berendezése: 10 ezer forintból mediterrán oázist varázsolhatsz

Van egy erkélyed, de nem tudod, mit kezdj vele? Kellene egy hely, ahová el tudsz vonulni pihenni? Vagy egyszerűen a meleg napsütésben szeretnéd elfogyasztani...