Végre megérkeztek a potykák (Igaz, ehhez kicsit ott kellett hagyni a Balcsit) – blog

Mivel már nem sokáig lehet horgászni a fövenyesi strandon, igyekszünk minden percet kihasználni, hisz ilyen csodálatos környezetben még hal nélkül is jól érzi magát az ember. Június elsején ugyanis az Önkormányzat „vízre teszi” a mobil lépcső-lejárókat, és innentől kezdve (érthető okok miatt) vége az aranyéletnek, a horgászok kiszorulnak a mólóra.

Pedig a sűrű eső miatt gyönyörű a strandon a fű, a padok új színt kaptak, megtisztították a kövezést a hínártól, a gallyaktól, a falevelektől. A homokozó, a játszótér, a szabadtéri „kondigépek” mind-mind szemet gyönyörködtető látvány a hatalmas  platánfák árnyékában.

A parttól pedig alig 60-70 méterre a híres Kalóz étterem, mely egész télen minden hétvégén nyitva  van, s finom kajákkal, sörkorcsolyákkal, különféle felnőtt- és gyermekprogramokkal várja vendégeit. Mi, nyuggerek leginkább egy jó kávéra, vagy rozéfröccsre tévedünk be, mert harapnivalót mindenki hoz magával.

A keszegek változatlanul jönnek, s velük a bodrik és a törpék is. Utóbbi kivételével Párom szívesen megpucolja mindegyiket, én pedig „elbánok” a törpékkel. Aztán kapok egy értesítést, hogy a következő hétvégén egy nyugger baráti társaság kirándulást szervez a Baranyai Magyaregregy felett található Vörösfenyő kulcsosházhoz és várnak szeretettel bennünket is.

Elmegyünk, s útba ejtjük a Mecsek egyik gyönyörű tavát, a Mecsekpölöskei horgásztavat, ahol Gyula, a Tógazda tanácsát megfogadva jó helyre sikerül ülnöm, s két óra alatt két gyönyörű pikkelyes potyka akad a horgomra, két 60-70 dekás kárász és 4 szép dévér kíséretében.

Végre igazi hallevet készítettem a hétvégén (megfogtam, megpucoltam, megfőztem) és a családdal, néhány cimbora társaságában meg is ettük.

Mivel 21 alkalommal voltam Baján a „hallé ünnepén” és sokszor főztem is, rengeteg tapasztalatot, receptet láttam, hallottam, amiről a következő blogban írok is.

De most jöjjön a múltkor beígért bodzaszörp receptje, melyet fehér és lila akáccal ízesítettem meg:

  • Csaknem 80 bodzavirág, 20 fehér akác és 8 lila akác virágot óvatosan megtisztítottunk a levelektől, a bogaraktól, majd betettük egy 15 literes fazékba.
  • Ráöntöttünk 11 liter vizet, karikára vágott 1 kg citromot, egy evőkanál nátrium-benzonátot, egy evőkanál citromsavat. Ezt lefedve a kamrába tettük és 2 napig állni hagytuk, közben jó pár alkalommal megkavartuk.
  • A 2 nap eltelte után szűrővel kiszedtük a bodza- és akác virágokat, valamint az alaposan kifacsart citromkarikákat is. A levet egy fehér gézen át megszűrtük.
  • A letisztult lében 6 kg kristálycukrot felolvadásig elkevertünk, majd így hidegen fél literes üvegekbe töltöttük. Az üvegeket előtte a sütőben 150 fokon 20 percig csírátlanítottuk.

Gyermekeink, unokáink és a megajándékozottak körében nagyon népszerű a bodzaszörpünk.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.