Több tényezőtől is függ, hogy milyen összegű nyugdíjat fogunk kapni. A ledolgozott évek száma mellett az egyik legfontosabb a valorizációs szorzó, ami mindig az elmúlt évek átlagkeresetét veszi alapul. Hogyan kalkuláljunk, az átlagkereset hány százaléka a nyugdíj? Mi az, ami leginkább számít? A nyugdíj előtti fizetésünk? Részben, de nem úgy, ahogy azt sokan gondolják.

Az átlagkereset hány százaléka a nyugdíj és ezt hogyan számítják?

Jó páran gondolják úgy – tévesen – , hogy magasabb lesz a nyugdíjuk, ha magasabb fizetést kínáló munkahelyet keresnek még a nyugdíjba vonulás előtti években. Szintén a magasabb nyugdíj reményében gondolkodnak el sokan a másodállás vállalásán. Farkas András nyugdíjszakértő a Pénzcentrumnak vezette le, hogyan számít bele a bér a majdani öregségi ellátásba.

A szakértő szerint az utolsó évek keresete nagyon kis tényező a nyugdíj összegének kiszámításában. Az, hogy mennyi lesz a várható nyugdíj egészen 1988-ig visszamenően számítják a kereseteink összegét és ezt kevéssé befolyásolja az utolsó néhány év.

Ennél például sokkal többet számít a valorizációs szorzó, mert ez az egyik tényező, amely nagyban befolyásolja, hogy milyen nyugdíjunk lesz. Ehhez képest mégis nagyon keveset tudunk róla.

Fontos az öngondoskodás és a megtakarítás

Farkas András szerint inkább akkor van értelme munkahelyet váltani vagy plusz munkát vállalni, ha szeretnénk félretenni és tartalékot képezni a nyugdíjas évekre. “Ha a többletet félreteszik a dolgozók a nyugdíj megtakarításukba, akkor számíthat ez anyagilag számottevően nyugdíjas korban. Azonban ez is leginkább akkor, ha már korábban is rendelkeztek nyugdíj megtakarítással!”- összegezte a szakértő.

Ha biztosra szeretnénk menni és megfontoljuk a jövőbeni nyugdíjakkal és a nyugdíjrendszer alakulásával kapcsolatos számításokat, akkor valóban már most arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy legyen valamennyi megtakarításunk a nyugdíjas évekre.

Farkas András hozzátette, azt is fontos figyelembe venni, hogy egy átlagos keresetű dolgozónak nem érdemes a nyugdíjazás előtt néhány évvel munkahelyet váltani amiatt, hogy esetleg növelje az ellátás összegét. Összességében sokkal fontosabb kérdés a megtakarítás, mint az, hogy az átlagkereset hány százaléka a nyugdíj.

Anyagilag az számít igazán, ha már idejekorán elkezdünk élni a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségekkel és nem csak közvetlenül a nyugdíjat megelőző években kezdjük számba venni a lehetőségeket.

Az persze más kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ez mennyire lehetséges.

Hóvége ügyfélszolgálat

Kapcsolódó

Legfrissebb

Most fél áron a legfinomabb kajszi: 9 szuper szedd magad sárgabarack 2024-es helyszínt mutatunk

Tavaly nagyon kevés sárgabarack termett a fagyok miatt, nem is adták olcsón. Idén valamivel jobb a helyzet: a nagybani piacon 900-1200, a boltokban 1400-1600...

Bonyolult jogi ügyek? Mostantól jogász segíti a Hóvége Ügyfélszolgálat munkáját

Nemrég debütált legújabb segítő szolgáltatásunk, az Ügyfélszolgálat. Úgy éreztük, hogy nagy szükség lenne egy felületre, ahol bárki felteheti a kérdését vagy elmondhatja a problémáját....

Hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot, ha nincs gyerek?

A CSOK nagy segítséget jelenthet gyermekes családok lakáshoz jutásában, azonban ha tervezett gyermekek után vesszük igénybe, akkor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy...