Nem titok, hogy az állami átlagnyugdíjak jelentősen elmaradnak a fizetésektől. A megélhetéshez alig elegendők, ezért aki biztonságos időskorra vágyik, az már fiatalon takarékoskodni kezd. Minél hamarabb vágunk bele, annál kevesebbet kell félretenni havonta. Jól jönne havi 200 ezer forint plusz a nyugdíjhoz? Mutatjuk, hogyan takarékoskodj.

Megtakarítás nyugdíjra: nagyon nem mindegy, mikor kezdjük

Minél korábban kezdünk el nyugdíjra takarékoskodni, annál kevesebb havi megtakarítás is elegendő ahhoz, hogy idős korunkban értelmezhető nagyságú jövedelemkiegészítést kaphassunk az általunk kiválasztott önkéntes nyugdíjpénztártól. Általánosságban elmondható, hogy ha csak 40 évesen kezd el valaki takarékoskodni, ugyanakkora nyugdíjkiegészítéshez kétszer annyit kell félretennie havonta, mint ha nem késlekedett volna tizenöt évet – ez a legfőbb tanulsága azoknak a modellszámításoknak, amelyeket az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) megbízásából a Makronóm Intézet készített el.

Mennyit érdemes félretenni? Ennyi az annyi

A számítás szerint ahhoz például, hogy egy 25 éves nő nyugdíjas korában mai áron számítva havi 50 ezer forintos kifizetésben részesüljön, átlagosan 8300, míg egy hasonló korú férfi átlagosan 5600 forintot kell, hogy megtakarítson havonta. Ha viszont csak 40 éves korban kezdődik a nyugdíj-öngondoskodás, akkor a nők esetében már havi átlagosan 17.100 forint befizetése szükséges a ma 50 ezer forintnak megfelelő járadékhoz, míg a férfiaknak 10.900 forintot kell erre szánnia. A számításokban a nemenként eltérő összegeket a várható élettartam különbsége magyarázza.

A megtakarítandó havi összeg egyenes arányban nő az elérni kívánt járadék emelkedésével. Vagyis, ha havi 100 ezer forintot szeretnénk pluszban, akkor az ötvenezres célhoz képest kétszer, ha 200 ezret, akkor négyszer annyit kell félretennünk.

A megtakarítások nagyságát az is befolyásolja, hogy milyen befektetési portfóliót választ a nyugdíjpénztári tag. A fenti átlagértékekhez képest nemtől és kortól függetlenül havonta nagyobb összeget kell félretenni alacsony kockázat vállalása esetén, míg közepes vagy magas kockázatú portfólió választásakor kevesebb befizetéssel is elérhető a nyugdíjcél.

Megtakarítás nyugdíjra: már most is van haszna

Minél korábban kezdjük el a nyugdíjpénztári befizetéseket, annál több alkalommal vehetjük igénybe a jelenleg évi legfeljebb 150 ezer forintos szja-visszatérítést. A modellszámítás arra is rámutat, hogy ha a 40 évesen belépő nők 200 ezer forinttal kívánják kiegészíteni majdani nyugdíjukat, úgy – alacsony és közepes kockázatú portfólió választásakor – átlagos befizetésükkel túllépik az adó-visszatérítés maximumának igénybevételéhez szükséges összeget. Ezzel szemben a 40 éves korban belépő férfiak egyetlen kockázati szint mellett sem lépik át a 750 ezer forintos éves befizetési határértéket.

Sokszor nem döntés kérdése

A magyar lakosság nagy része nem rendelkezik komolyabb megtakarítással. Akik eddig sem tudtak felhalmozni egy minimális tartalékot, azok várhatóan nem a közeljövőben tudnak majd ezen javítani. Ha változik a helyzet, akkor sem biztos, hogy éppen a távoli nyugdíjas éveikre fognak először gondolni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...