A magyarok 71 százaléka úgy látja, nyugdíjas éveiben is dolgoznia kell, ezért a nyugdíjkorhatár betöltése után próbálnak olyan állást találni, amelyet idős korukban is végezhetnek – állapította meg az OTP Nyugdíjpénztár az OTP Öngondoskodási Index kutatása alapján, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A felmérést tavaly szeptemberben, a bankszámlával rendelkező 18-70 évesek körében készítették el.

Nyugdíjból nem élünk meg

A vizsgálatból kiderült, hogy a válaszadók 67 százaléka szerint az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztességes megélhetésre. Ennek ellenére a megkérdezettek 36 százaléka még mindig csupán erre alapozza időskori egzisztenciáját.

A megkérdezettek 64 százaléka halasztaná a nyugdíjba vonulást, és próbálna minél tovább dolgozni, így elkerülve vagy legalábbis elodázva az időskori anyagi nehézségeket. A válaszadók 58 százaléka még nagyon távolinak tartja a nyugdíjat, mások pedig bizonytalanok, hogy megérik-e egyáltalán a nyugdíjas kort, így nem látják értelmét takarékoskodni.

Nincs miből tartalékolni

A 18-70 éves bankhasználó lakosság több mint felének azért nincs semmilyen formában tartaléka. Bevallásuk szerint a jelenlegi élethelyzetükben és anyagi körülményeik között nincs lehetőség a megtakarításra – mutat rá az OTP Nyugdíjpénztár.

A közlemény idézte Nagy Csabát, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját, aki szerint mindezek ellenére optimizmusra ad okot, hogy a lakosság bankkapcsolattal rendelkező részét jellemzően a nehéz gazdasági helyzet sem tántorította el a megtakarítástól.

Segítsünk magunkon

A közlemény rámutat: a nyugdíjcélú megtakarítások előnye, hogy a havi befizetések folyamatos kamatadómentes hozamot hozhatnak, a hozam pedig 10 év után adómentesen, szabadon felhasználható. Emellett nagyobb összeget félretenni a befizetések után járó adó-visszatérítés miatt is érdemes, amellyel tovább növelhető a megtakarítás. Ennek mértéke az éves nyugdíjpénztári befizetések 20 százaléka, de legfeljebb évi 150 ezer forint az éves szja előleg erejéig.

Kapcsolódó

Legfrissebb

2020 óta lejtmenetben a magyar adórendszer – Mutatjuk az okait

Komoly kritikát kapott a kormány 2020 óta folytatott adópolitikája, ami miatt kiszámíthatatlan a magyar adórendszer. A kormány visszamenőleges hatállyal alkot adójogszabályokat, adótörvények helyett rendeleti...

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...