Az életünk egy igen jelentős részét a munkahelyünkön, illetve munkával töltjük. Ideális esetben megfelelő bért kapunk, elégedettek vagyunk a környezettel, jól kijövünk a kollégákkal. Mint kiderült, ezek a feltételek sok helyen nem, vagy alig teljesülnek, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana. De miért? Melyek a munkahelyváltás okai? Egy friss kutatás segít megválaszolni a kérdést.

A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet – derült ki a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatásából. A munkahely kiválasztásánál a fizetés és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban, de a dolgozók más szempontokat is mérlegelnek.

A magyarok csaknem fele váltana munkahelyet

Országos felmérés alapján szinte minden második, 18-65 év közötti magyar dolgozó potenciális jelölt lehet a munkatársakat kereső vállalatok számára. A válaszadók 12 százalékát adó aktív munkakeresők mellett ugyanis nem elhanyagolható lehetőség a passzív munkakeresők (a megkérdezettek 36 százalékának) megszólítása. Ők azok, akik ugyan nem mennek a meghirdetett állások után, viszont kifejezetten nyitottak egy jó ajánlatra.

Melyek lehetnek a munkahelyváltás okai?

Az állást keresők fele nem szűkíti a lehetőségeit kizárólag egy ágazatra. Nyitottak az új területek megismerésére, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy olyan ágazatban vállaljanak újra munkát, ahol már van tapasztalatuk. Csaknem harmaduk módosítana pályát, ezért kifejezetten más szektor álláshirdetéseit böngészi.

A legfontosabb szempontok

Nem meglepő módon az új állás kiválasztásakor a munkavállalóknak a legfontosabbak az anyagiak. A fizetés mértéke a magyar munkavállalók 87 százalékánál az első helyen áll.

Mik lehetnek a munkahelyváltás okai? Például, ha a dolgozó elvárásai nem, vagy csak részben teljesülnek. Hiába jó a bérezés, ha rengeteget kell ingázni, vagy épp fordítva, a munkahely közel van, de nem fizetnek jól. Mi számít igazán? Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője elmondta, kutatásukat 2022 óta negyedévente végzik, a bér ez idő alatt mindig az első helyen szerepelt. A munkavállalók szemében sokat számít még a munkahely elhelyezkedése (67 százalék), illetve a munkaidő és munkarend (58 százalék), aminek jelentősége a pandémia alatt és után erősödött meg. Ezt követik az olyan árnyaltabb jellemzők, mint a munkakörülmények, a kollégák, a csapat. A szakmai ambícióval kapcsolatos elvárások 20 százalék alatt vannak.

A felmérés alapján az emberek párhuzamosan több csatornát használnak új munkahelyük megtalálására. Az aktív keresők többsége állásportálokon böngészi az elérhető hirdetéseket, de népszerűek az apróhirdetésekkel foglalkozó internetes oldalak is, illetve tíz munkakeresőből hárman a munkaügyi központhoz fordulnak ilyenkor segítségért.

Mindezek mellett fontos szerep jut az informális forrásoknak is. Minden második ember hívja segítségül barátait, ismerőseit, amikor új munkahelyre vágyik és a közösségi médiát is hasonló gyakorisággal használják ilyenkor.

A Profession.hu idei első negyedéves online felmérésébe a 18-65 év közti magyar lakosságból 1500 embert vontak be.

Váltanál? Így keress munkát

Ha a jelenlegi munkahelyeddel nem vagy elégedett, és biztosan tudod, hogy váltani szeretnél, akkor nézd meg a Hóvége Tudásbázisát! Itt minden fontos, munkakereséssel kapcsolatos információt megtalálsz: listába szedtük a legnépszerűbb álláskeresési felületeket, segítünk, hogy önéletrajzod a lehető legprofibb legyen, elmondjuk, milyen egy jó motivációs levél és arra is felkészítünk, milyen lesz az interjú. Tovább a Tudásbázisra.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...