Az óraátállítás 2024 márciusában fog bekövetkezni. Mivel ez a legtöbb ember számára kényelmetlen folyamat, cikkünkben felsoroltunk pár tippet, amivel könnyebbé válhat az átállás. Kellemetlen meglepetésként fogadhatja az embert, ha megfeledkezik róla és tovább alszik, ezzel pedig elcsúszik a napirendje, a fontos találkozói stb. Nézzük, mit  tehetünk ez ellen!

Mikor lesz az óraátállítás 2024 márciusában?

Minden évben március legutolsó vasárnapja a nyári időszámítás kezdete. 2024-ben március 31-én lesz ez a nap. A nyári időszámításkor hajnali 2 órakor 3-órára állnak át az órák, a vekkereket és régebbi készülékeket pedig nekünk kell előretekerni. Végeredményben pedig, sajnos, ilyenkor egy órával kevesebbet alszunk.

A cirkadián ritmus

Azaz az alvás-ébrenlét ciklus. Ezt zavarjuk meg az időszámítás variálásakor, melynek következményei, hogy:

  • felborul a hormontermelés
  • az általános stresszszint nő
  • nő a vérnyomás (szívroham és stroke kockázata magasabb)
  • nő a vércukorszint
  • 30%-kal nő a halálos közlekedési balesetek száma
  • 6%-kal nő a munkahelyi balesetek száma
  • étkezési zavarokat okoz
  • nő az ingerlékenység

Tehát egyértelmű, hogy több szempontból is káros az óraátállítás.

Hogy lehet átszokni az új időszámításra?

Ahhoz, hogy könnyebb legyen a korai kelés, fokozatosan kell átállítanunk a testünket.

  1. Ha az óraátállítás (2024-ben március 31.) előtt egy héttel elkezdünk 10-15 vagy akár 20 perccel többet aludni, az máris sokat segíthet az átállásban. A lényeg, főleg az alvászavarosoknál, hogy arra kell törekednünk, hogy mindig ugyanabban az időben ébredjünk, lehetőleg világosban. Tehát a plusz alvást ne reggel pótoljuk, hanem inkább feküdjünk le korábban.
  2. Alvás előtt pár órával lehetőleg már ne üljünk képernyő előtt, vagy ha muszáj, akkor állítsuk át a kék fényt meleg színűre, mert így nem akadályozzuk az alváshormon, a melatonin termelését.
  3. Éjjelre sötétítsünk be amennyire lehet, ébredéskor pedig kapcsoljunk lámpát, mert ez elősegíti a felkelést.
  4. Az óraátállítás estéjén készüljünk elő a jó alvásra olvasással, pihetető fürdővel, meditációval. Ha felébredtünk, mozogjunk egy kicsit, mondjuk egy kis séta, vagy nyújtás megfelelő lehet.
  5. Az óraátállást megelőző héten kezdjük a reggeleket  fehérjedús étkezéssel, ne fogyasszunk koffeint a délután folyamán és kerüljük az alkoholt is, mert megzavarja az alvást.
  6. Minél több pihentető tevékenységet  iktassunk be az óraátállítás előtt, menjünk sétálni a természetbe, mozogjunk, csináljunk valami kreatívat. Ezzel  elősegíthetjük a  jó éjszakai alvást.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...