Tovább csökken a magyar reálbér. Nettó 311 400 forint a jellemző magyar kereset. Mivel sokkal gyorsabban drágul minden, mint, ahogy a fizetések nőnek, ezért egyre kevesebbet tudunk vásárolni a pénzünkből.

Júliusban tovább csökkent a magyarországi fizetések reálértéke, a reálbér. Tehát a bérek növekedése változatlanul elmaradt az inflációtól, derül ki a KSH kedden publikált adataiból, amit a 444 szemlézett. A reálbér-csökkenés tizenegy hónapja tart, de most volt a legkisebb, 2 százalékos.

Idén júliusban a bruttó mediánkereset 450 000 forint volt. 16,3 százalékkal több a tavaly júliusinál. Ennek kedvezményekkel számított nettója 311 400 forint volt, ami 15,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Mi az a medián kereset? Ez az a középérték, aminél ugyanannyian keresnek többet, mint kevesebbet.

A bruttó átlag fizetés 559 100. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint. Előbbi 15,2, utóbbi 15,1 százalékkal nőtt. Ezzel az átlagkeresetek ismét elmaradtak a tavaly decemberitől (ami 563 218 forint volt) és csökkentek az 566 824 forintos júniushoz képest is.

A bruttó mediánkereset nem változott júniusról júliusra (450 000 forint). A nettó viszont szintén csökkent: a kedvezményeket is figyelembe véve egy átlagos magyar 311 400 forintot vitt haza az előző havi 312 000 forint után.

Mindezek után már nem is meglepő, hogy a Fókusz korábbi beszámolója szerint lassan jobban megéri bármelyik szomszédos országban dolgozni, mint itthon. Nyugat-Európát pedig esélyünk sincs utolérni belátható időn belül.

Ha órabérben, fizetésben nem is, van valami, amiben EU-rekorderek vagyunk: az áremelkedés

Miközben nálunk az egyik legalacsonyabb a bérezés az EU-ban, addig nálunk a legmagasabb az infláció, az áremelkedés mértéke. 

Magyarországnak évtizedekre lenne szüksége a felzárkózáshoz, de erre is csak akkor van esély, ha változtat a stratégiáján.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...