A dánok óránként 15 ezer forintért dolgoznak. A németeknél 11 ezer 300 forint az órabér. A magyarok mindössze 3300 forintot kapnak egy óra munkáért. Képtelenek vagyunk utolérni az uniós fizetéseket.

Az Európai Unióban tavaly átlagosan 22,9 eurót kerestek óránként az alkalmazottak, Magyarországon 9,1 euró volt az órabér. Dániában 41 eurót, (15 ezer forintot) Németországban 30,3 eurót (11 300 forint) keresnek 60 percenként az alkalmazottak – írja a Napi.hu.

A dánok egy nyolcórás műszak után naponta 123 ezer forintot keresnek. A magyarok ezzel szemben csak 27 ezret. Az uniós átlagnak még a felét sem visszük haza mi magyarok. Központi Statisztikai Hivatal kiadványából, amely a munkaerőpiaci folyamatokat vizsgálta meg kiderült, hogy az EU-átlag 40%-át visszük haza a hónap végén.

Az osztrákok óránként háromszor annyit visznek haza, mint a magyarok. De még az olaszok és a szlovének órabére is több mint a kétszerese a magyar munkavállalók fizetésének.

Sőt, annyira rossz a bérszínvonal, hogy az EU-tagországok között a harmadik legalacsonyabb bérrel rendelkeznek a magyar munkavállalók.

Így alakultak az órabérek tavaly a környező országokban: 

  • Romániában 9 eurót, 
  • Horvátországban 10,4 eurót,
  • Ausztriában 28,6 eurót, 
  • Olaszországban 21,2 eurót,
  • Lengyelországban 10,3 eurót,
  • Szlovákiában 11,4 eurót,
  • Csehország 12,5 eurót,
  • Szlovéniában 19,8 eurót kerestek az alkalmazásban állók.

A Fókusz bérszínvonalról szóló tudósításából kiderült: Lassan jobban megéri bármelyik szomszédos országban dolgozni, mint itthon. Nyugat-Európát pedig esélyünk sincs utolérni belátható időn belül.

Ha órabérben nem is, van valami, amiben EU-rekorderek vagyunk: Az áremelkedés

Miközben nálunk az egyik legalacsonyabb a bérezés az EU-ban, addig nálunk a legmagasabb az infláció, az áremelkedés mértéke.

Magyarországnak évtizedekre lenne szüksége a felzárkózáshoz, de erre is csak akkor van esély, ha változtat a stratégiáján.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...