A dánok óránként 15 ezer forintért dolgoznak. A németeknél 11 ezer 300 forint az órabér. A magyarok mindössze 3300 forintot kapnak egy óra munkáért. Képtelenek vagyunk utolérni az uniós fizetéseket.

Az Európai Unióban tavaly átlagosan 22,9 eurót kerestek óránként az alkalmazottak, Magyarországon 9,1 euró volt az órabér. Dániában 41 eurót, (15 ezer forintot) Németországban 30,3 eurót (11 300 forint) keresnek 60 percenként az alkalmazottak – írja a Napi.hu.

A dánok egy nyolcórás műszak után naponta 123 ezer forintot keresnek. A magyarok ezzel szemben csak 27 ezret. Az uniós átlagnak még a felét sem visszük haza mi magyarok. Központi Statisztikai Hivatal kiadványából, amely a munkaerőpiaci folyamatokat vizsgálta meg kiderült, hogy az EU-átlag 40%-át visszük haza a hónap végén.

Az osztrákok óránként háromszor annyit visznek haza, mint a magyarok. De még az olaszok és a szlovének órabére is több mint a kétszerese a magyar munkavállalók fizetésének.

Sőt, annyira rossz a bérszínvonal, hogy az EU-tagországok között a harmadik legalacsonyabb bérrel rendelkeznek a magyar munkavállalók.

Így alakultak az órabérek tavaly a környező országokban: 

  • Romániában 9 eurót, 
  • Horvátországban 10,4 eurót,
  • Ausztriában 28,6 eurót, 
  • Olaszországban 21,2 eurót,
  • Lengyelországban 10,3 eurót,
  • Szlovákiában 11,4 eurót,
  • Csehország 12,5 eurót,
  • Szlovéniában 19,8 eurót kerestek az alkalmazásban állók.

A Fókusz bérszínvonalról szóló tudósításából kiderült: Lassan jobban megéri bármelyik szomszédos országban dolgozni, mint itthon. Nyugat-Európát pedig esélyünk sincs utolérni belátható időn belül.

Ha órabérben nem is, van valami, amiben EU-rekorderek vagyunk: Az áremelkedés

Miközben nálunk az egyik legalacsonyabb a bérezés az EU-ban, addig nálunk a legmagasabb az infláció, az áremelkedés mértéke.

Magyarországnak évtizedekre lenne szüksége a felzárkózáshoz, de erre is csak akkor van esély, ha változtat a stratégiáján.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Fukar celebek: nem hinnéd, de fogukhoz verik a garast

Könnyű és szinte adja magát, hogy a hírességekről azt feltételezzük mindannyian pazar, luxus és kényeztető életmódot élnek, ahol a pénz nem számít. Gyakran igaz...

Tanórán kívüli tevékenységek 

Gyermekednek van valamilyen speciális érdeklődési köre, amivel szívesen foglalkozna az iskolán kívül is? Vannak olyan tanórán kívüli tevékenységek, amelyek az iskolában nem érhetőek el,...

Mit csináljatok a gyerekkel az őszi szünetben? 5 pénztárcabarát program 

Az őszi szünet 2023 október 27-től november 6-ig tart. Változékony és hűvös időt jósolnak a szünetre, de mi most olyan kinti és benti programokat...