A garantált bérminimum 2022-ben 260 000 forintra emelkedik. Viszont emelkednek azok az összegek, amelyeknél kevesebbet teljes állású munkaviszonyban nem lehet keresni – ugyanakkor nem változik továbbra sem a pedagógus bértábla a nevelés-oktatásban.

Ez egyértelműen azt jelenti, hogy nagyon sok tanár, óvónő és védőnő bére csökkenhet. Az ő illetményüket a munkáltató kénytelen kiegészíteni a garantált bérminimumra. Az alábbi táblázatból világosan látszik, hogy mely területeken csökken a bér (sárga) és az is, hogy mennyivel rövidíti meg a dolgozókat a kormány (barna).

(forrás: PDSZ)

Egészen elképesztő, hogy egy pedagógus egész élete során a bérminimumot kapja a nyugdíjba vonulásáig. Az is megdöbbentő, hogy egy gyakornok ugyanannyit visz haza, mint például egy 14 éve dolgozó, főiskolai diplomával rendelkező pedagógus.

Nem véletlen, hogy sok-sok helyen sztrájkolnak a tanárok: nem tudnak tisztességesen megélni a fizetésükből!

A kormányzat a közalkalmazotti jogviszonytól is megfosztotta a szakképzésben dolgozókat, a bér az pontosan annyi, amennyit a munkáltató adni szándékozik. Az egyetlen szabály, hogy a szakképzésben dolgozók bére sem lehet alacsonyabb a garantált bérminimumnál, illetve, ha ez magasabb, a korábbi pedagógusi bértáblás bérnél sem. Valódi béremelés az lenne, ha a pedagógusok bértábláját újra a minimálbérhez kötnék.

2014. óta gyakorlatilag 10 havi tanári fizetést vett el a kormány a pedagógusoktól. Így havonta több, mint 100 ezerrel keresnek így kevesebbet az oktatásban dolgozók.

Ugyanígy trükközik a kormány a védőnők bérével is! Januártól 21 százalékkal kellene emelkednie a fizetésüknek, de egy rendeletmódosítás miatt mostantól másképp számolhatják a pótlékaikat. Ráadásul rájuk nem a szakellátásban megállapított bértábla, hanem a közalkalmazotti vonatkozik. Emiatt akár 80 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza az érintett dolgozók.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Ezeket az alapvető fogásokat ne készítsd, ha spórolnál

Az elmúlt egy évben az infláció olyan mértékben megugrott, hogy már az is szinte megfizethetetlen, ami eddig alapvető fogás volt a vacsoraasztalnál. Kalkulátorunk segítségével...

Már az olcsó is drága – Amit eddig olcsó ételnek hittél, már nem az!

Vigyázz, mert már a legegyszerűbb, legolcsóbb ételek elkészítése is olyan drága lehet, hogy azt egy átlag fizetésből nehéz kigazdálkodni. Nem vicc: a sajtos-tejfölös lángos...

Mutatjuk, mennyivel lehetne több a nyugdíjad a svájci indexálás bevezetésével

A nyugdíjak tarthatatlanul alacsonyak - ez ma már közismert tény, amivel senki nem vitatkozik. De mi lehet a megoldás? Szakértők szerint a svájci indexálás....