Hónapról hónapra szebb képet fest a hivatalos statisztika a bérekről, ám a dolgozók többsége ezt nem érzi. Nem csoda: csak egy szűk réteg keres akkora összeget, amekkorát a többség együttvéve sem. Az árak pedig egyre emelkednek, sokan azt érzik, nehezebb ma megélni. Tényleg kevesebbet keresünk, mint 10 éve?

Árak és bérek: mit mond a statisztika?

Óriási az egyenlőtlenség a hazai munkaerőpiacon. A kiváltságos szektorban dolgozók hatalmas szeletet hasítanak ki a bértortából. Mindeközben a dolgozói társadalom jelentős része egy kisebb bértömegen osztozik. Ez az oka annak, hogy a KSH által havonta közölt átlagbéradatok köszönő viszonyban sincsenek a munkavállalók többségének tapasztalataival.

A költségvetési szférában már csak pár ezrelékponttal volt nagyobb a béremelkedés, mint az infláció. Hiába a minimális bérnövekedés, emiatt drágábban adhatják a termékeiket, szolgáltatásaikat a vállalkozások. Ez tovább gerjeszti az inflációt.

A növekvő árak hosszú távon visszavethetik a lakossági fogyasztást, ami jelenleg az egyik motorja a gazdasági növekedésnek. Idén a reálbéreknél 6 százalék körüli növekedés várható.

A romló forint és az infláció miatt az élelmiszer árak nagymértékben drágultak. Ezért jelenleg sokkal többe kerül a kisebb bevásárlás egy nyugdíjas, egy családanya, és egy egyedülálló fiatal számára. Az egy évvel ezelőtthöz képest az élelmiszerek ára átlagosan 10,1 százalékkal lett magasabb.

Az alapélelmiszerek közül több árucikk drasztikusan emelkedett. Pl. az étolaj 33,4, a liszt 31, a baromfihús 18 és a tejtermékek ára 17 százalékkal emelkedett. Vannak ugyan olyan termékek, amelyeknek az áruk csökkent, ám azok, amit gyakrabban, nagy mennyiségben vásárolunk (pl. a húsáruk, vagy az alapvető zöldségek), jóval inkább érinti pénztárcánkat, mint olyan áruké, amelyeket ritkábban, kisebb mennyiségben vásárolunk. Például a csirkehús drágulását is biztosan jobban, és többen megérezték az elmúlt egy évben, mint a pontyszelet áremelkedését.

Kevesebbet keresünk, mint 10 éve?

Ebben az évben 12 716 Ft szükséges ahhoz, hogy a 2012. évi 10 000 Ft értékénél legyünk. Ha számszakilag elsőre máshogy is tűnik, összességében elmondható, hogy valójában kevesebbet keresünk, mint 10 éve.

Mindezen drágulást nem tudja ellensúlyozni a hatósági árstop, az csak afféle szépségtapaszt a választások előttre.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...