Biztos neked is volt már olyan munkahelyed, ahol esze ágában sem volt a fönöködnek bejelenteni téged és munkatársaidat. Talán most is épp ilyen munkahelyen dolgozol. De van megoldás! Mutatjuk.

Sokszor sajnos nincs választásunk. Ha nem hajlandó a főnök bejelenteni, de a pénzre szükségünk van, akkor bevállaljuk a fekete foglalkoztatást. Pedig megannyi hátránnyal jár ez számunkra. Ha nincs más, bejelentett munkahelyünk, vagy épp nem vagyunk nappali tagozatos hallgatók valamelyik felsőoktatási intézményben, akkor például nekünk kell fizetnünk a saját TB-nek is. Ráadásul majd a nyugdíj kiszámításakor a szolgálati időbe és a havi nettó “életpálya” átlagkeresetbe sem fog beleszámítani az így megkeresett pénz.

Nem akar bejelenteni a főnök? Ezt mondd meg neki!

Ezért fontos, hogy meg tudd győzni a munkáltatódat arról, megéri neki is, ha bejelent téged. Ez pedig nem lehetetlen küldetés. Mutatunk pár érvet, amivel jó esélyed van elérni a bejelentést.

Elhivatottabb leszel munkavállalóként.

Ha bejelentenek a munkahelyeden, biztosabbnak érzed majd a pozíciódat, megbecsültebbnek érzed magadat. Ez nyilvánvalóan jót tesz a munkamorálnak is. Sokkal inkább érdekedben fog állni, hogy jól menjen az üzlet. A főnök ezzel csak nyerhet.

Bejelentés után kevesebb lesz a stressz a munkáltatónak

Bejelentés után a főnöködnek nem kell többet aggódnia az ellenőrzések miatt, ha tiszták a munkáltatói ügyei.

Állami támogatásokat kaphatnak alkalmazottaik után.

Többféle lehetőség van arra, hogy vállalkozások munkaerő támogatást igényeljenek. Tehát pénzt kapjanak  alkalmazottaik után: A munkaadók az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz benyújtott kérelem alapján vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha az állami foglalkoztatási szervnél regisztrált 25 év alatti vagy legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében. 

Vállalkozóként sok pályázaton csak akkor indulhat el, ha van alkalmazottja.

Állami támogatások sorára pályázhatnak mikro-, kis és középvállalkozások. Ez lehet munkaerő fejlesztési támogatás, eszközfejlesztési támogatás, mobilitás támogatás, informatikai pályázat, energetikai beruházás, korszerűsítés, európai uniós pályázatok és még megannyi lehetőség.  Ezeknek a pályázatoknak nagy előnye például, hogy olyan nagy összegű finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozók, amelyekkel versenyképesebbé tehetik magukat a piaci környezetben. Csakhogy ezekben van valami közös: jelentős részét csak akkor van lehetősége megszerezni, ha kellő számú alkalmazottja van. 

Érvek sora szól tehát a bejelentés mellett. Csak szedd össze a bátorságod és szembesítsd ezzel főnöködet. Megéri!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...